Σελίδες

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, για τους Ήρωές μας


A generic square placeholder image with rounded corners in a figure.


Θεοφάνης Μαλκίδης


Για την Κύπρο και τον Ελληνισμό,  για τους Ήρωές μας. 


Η  ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, γενέτειρα του ήρωα της αντίστασης στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974,  Γεωργίου Κατσάνη.


 

Ἡ Σφαγή τοῦ Κομμένου – 16 Αὐγούστου 1943

 

                         

Ἦταν δεκαπενταύγουστος τοῦ 1943 καί ἐνῶ ὅλοι οἱ ἁπανταχοῦ χριστιανοί γιόρταζαν τήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, κάποιοι κάτοικοι σέ ἕνα χωριό τῆς πατρίδας μᾶς ζοῦσαν τό δικό τους μαρτύριο ὑπό τή βάναυση καί δολοφονική συμπεριφορά τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν. Ἡ σφαγή τοῦ Κομμένου ἔμεινε στήν ἱστορία καθώς ἦταν στήν κυριολεξία μιά τραγωδία ἡ ὁποία συγκλόνισε ὅλη τήν ἀνθρωπότητα, ὄχι μόνο γιατί ἀφανίστηκε σχεδόν ἕνα ὁλόκληρο χωριό ἀλλά ἐπιπλέον ἦταν τό πρῶτο στή χώρα μᾶς τό ὁποῖο δοκιμάστηκε ἀπό τή βιαιότητα καί βαρβαρότητα τῶν κατακτητῶν.


201 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη

 

Σαν σήμερα 201 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

 
Τη νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου 1823 ο Οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης βρίσκει ένδοξο θάνατο στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου.

Ἡ Ἐπιχειρησιακή Παράμετρος τοῦ τορπιλισμοῦ τοῦ εὔδρομου «ΕΛΛΗ» στήν Τῆνο τήν 15η Αὐγούστου 1940


ELLH1

                                  

Τό εὔδρομο «ΕΛΛΗ» ἦταν πλοῖο Ἀμερικανικῆς ναυπήγησης τοῦ 1912 τό ὁποῖο εἶχε ναυπηγηθεῖ μετά ἀπό παραγγελία τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης στίς ΗΠΑ. Τό σκάφος εἶχε ὁλοκληρωθεῖ κατασκευαστικά, ἀλλά λόγω ἀδυναμίας τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης νά τό πληρώσει, ἀγοράστηκε ἀπό τήν Ἑλληνική κυβέρνηση τό 1914 καί πῆρε τήν ὀνομασία «ΕΛΛΗ». 

Τά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου ἦταν :


Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Μία σπάνια συνέντευξη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μιλά  στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά fm"  εφ’όλης της ύλης. 


Για τη συμβολή του στην ίδρυση του  ΠΑΣΟΚ, για την ιστορική ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, για τον αγώνα του για αναγνώριση της  Γενοκτονίας και την καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως ημέρα μνήμης, αλλά και για τα βιβλία που γράφει,  για την ανάγκη αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης  και ενός νέου οράματος για τον Ελληνισμό. 


Μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μνήμη Τάσου Ισαάκ και  Σολωμού Σολωμού 

Με την Τουρκική εισβολή,  πριν  50  χρόνια στην Ελληνική Κύπρο και 28 χρόνια από τη δολοφονία των εθνο-νεομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, υλοποιήθηκαν  δύο από τις πιο βάρβαρες πράξεις που  έχουν γίνει  στην ιστορία της ανθρωπότητας.  

Και από τότε  ο τουρκικός φασισμός που δολοφόνησε και κρατά όμηρο τον ελληνικό λαό της Κύπρου (αγνοούμενοι και συγγενείς, «εγκλωβισμένοι» και άλλα εγκλήματα) και ο τουρκικός ρατσισμός που ξεκινά από την εγκατάσταση των εποίκων και καταλήγει στο βιασμό  του πολιτισμού προς όφελος της Τουρκοποίησης, συνεχίζεται.


Εκατό Φωνές

 

 Ελληνισμός


Εἰδύλλια ροδομάγουλα καὶ μοσκοβολισμένα,
γιὰ σᾶς δὲν ἦρθα στο χωριό. Χωριάτη, ἦρθα γιὰ σένα·
τὸ δέντρο ἁδρὸ ποὺ ρίζωσε στὰ βάθια τῆς ψυχῆς σου

φέρνει λουλούδι ζωντανό στὰ χείλη σου τὸ λόγο.
Κ᾽ ἦρθα νὰ πάρω ἀπ’ τὸ δεντρί, νὰ κόψω ἀπ’ τὸ λουλούδι,

Μὰ ἀλλοίμονο!




Ἀμύητοι, ἄπιστοι, ἀκατάνυχτοι, εἴμαστε οἱ πιὸ πολλοὶ σήμερα, τώρα ποὺ ἔπρεπε νὰ προσπέσουμε μὲ δάκρυα καυτερὰ στὴν Παναγία καὶ νὰ ποῦμε μαζὶ μὲ τὸ Θεόδωρο Δούκα τὸ Λάσκαρη, ποὺ σύνθεσε μὲ συντριμμένη καρδιὰ τὸν παρακλητικὸ κανόνα: «Ἐκύκλωσαν αἱ τοῦ βίου με ζάλαι ὥσπερ μέλισσαι κηρίον, Παρθένε».
«Σὰν τὰ μελίσσια ποὺ τριγυρίζουνε γύρω στὴν κερήθρα, ἔτσι κʼ ἐμένα μὲ ζώσανε οἱ ζαλάδες τῆς ζωῆς καὶ πέσανε ἀπάνω στὴν καρδιά μου καὶ τὴν κατατρυπᾶνε μὲ τὶς φαρμακερὲς σαγίτες τους. Ἄμποτε, Παναγiα μου, νὰ σὲ βρῶ βοηθό νὰ μὲ γλυτώσεις ἀπὸ τὰ βάσανα».
Μὰ ποιὸς ἀπὸ μᾶς γυρεύει βοήθεια ἀπὸ τὴν Παναγία,
ἀπὸ τὸν Χριστὸ κιʼ ἀπὸ τοὺς ἁγίους;

Τάσος Ισαάκ- Σολωμός Σολωμού: έγκλημα με ονοματεπώνυμο και χωρίς παραγραφή!


Θεοφάνης Μαλκίδης 

 
Είναι λίγες φορές στην πεπερασμένη ζωή μας κατά τη διάρκεια της οποίας, έχεις την ευλογία να συναναστραφείς, να συζητήσεις, να συμβαδίσεις με σπουδαίους ανθρώπους. Πόσο μάλλον με ανθρώπους που αναμετρήθηκαν με την ιστορία και βγήκαν πρώτοι. Ήρωες τους αποκαλεί ο λαός μας.

 
Οι ίδιοι πίστεψαν ότι έκαναν το καθήκον τους, το χρέος τους, αυτό που τους αναλογούσε για τη σκλαβωμένη πατρίδα τους, αδυνατώντας να συμβιβαστούν με το παράνομο, το παράλογο, το άδικο. Έτσι νιώθουμε συγκλονισμένοι που βρεθήκαμε στη γη της Δερύνειας, του Παραλιμνίου, της Κύπρου μας. 


Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Παναγία

 


''...συχνάζω εκεί που κάθε θολούρα, ως κι  καπνός του τσιγάρου μου ακόμη, εξουδετερώνεται απ΄ το θαλασσάκι που φυλάει καλού-κακού για χάρη μου στο βορειοδυτικό της ντουλαπάκι η Παναγία η Παντοχαρά.''                                                                            

                                                                                                                 

                                                                Οδ. Ελύτης                                    

Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγία Κανακαριά στην κατεχόμενη Κύπρο




Θεοφάνης Μαλκίδης


Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγία  Κανακαριά στην κατεχόμενη Κύπρο.



Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να το πράττει, τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων, εκεί που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.

Στον Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν ειδικότερα, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω, μία ιδιαίτερη Μορφή, που φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες τις στιγμές μας.


Τα 500 ονόματα της Παναγίας

 


Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.


Φως

 


Για τον Γιάννη Τσαρούχη έγραψε ο  Αρχιμ.π. Βασίλειος Γοντικακης

ἘΠῚ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥ ΔΥΣΙΝ.. 

Τὸν Τσαρούχη τὸν γνώρισα γέρο στὸ Ἅγιον Ὅρος, ὅταν ἐρχόταν γιὰ νὰ παρακολουθήσει τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο ατιμώρητος Αττίλας δολοφονεί μετά τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού

 





 Θεοφάνης Μαλκίδης


 Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο ατιμώρητος Αττίλας δολοφονεί, μετά τον Τάσο Ισαάκ και  τον Σολωμό Σολωμού


Η 14η Αυγούστου του 1974 ήταν μία από τις επώδυνες και τραγικές ημέρες για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό. Εκτελείται η δεύτερη φάση της εισβολής, η οποία γίνεται υποτίθεται εν μέσω εκεχειρίας, εν μέσω συνομιλιών, αλλά η Τουρκία συνεχίζει το καταστροφικό, βάρβαρο έργο της και η Αθήνα δεν στέλνει, πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη, στρατό, ακολουθώντας το (μοναδικό δόγμα που τελικώς εφαρμόστηκε μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας) «η Κύπρος είναι μακριά….»
 
Έτσι οι ηρωικοί μα και προδομένοι πολεμιστές των Κυπριακών Θερμοπυλών αντιστέκονται με νύχια και με δόντια κατά κυριολεξία, αφού δεν επαρκούν ούτε τα όπλα, ούτε οι σφαίρες. Η μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ την 14η Αυγούστου, μπορεί εύκολα να προσομοιάζει με Θερμοπύλες σε όλα. Η μόνη διαφορά του Αυγούστου του 1974 μ. Χ και με τον ίδιο μήνα του 480 π.Χ είναι ότι από τον ελληνικό αντιστασιακό αγώνα στην Κύπρο έχουμε (ακόμη) αγνοούμενους…… 
 
Εικοσιδύο χρόνια μετά την εισβολή και αφού η φλυαρία περί «λύσης» αφορά αποκλειστικά την νομιμοποίηση της εισβολής, την 14 Αυγούστου 1996, ήρθε ένας νέος, ο Σολωμός Σολωμού, ο οποίος αδυνατούσε να συμβιβαστεί με το άδικο, το παράλογο, το παράνομο. Πριν τρεις μέρες είχε ζήσει, είχε δει, τον Τάσο Ισαάκ να δολοφονείται από τους εγκληματίες Γκρίζους Λύκους, τους συγκυβερνήτες του Ερντογάν. 
 
Ο Σολωμός Σολωμού δεν μπορούσε άλλο να μη ζει ελεύθερος, να βλέπει τις σημαίες της κατοχής, να αντικρίζει την επιγραφή στο σπαρμένο με τα άταφα ιερά οστά των πολεμιστών του 1974 σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, να υμνεί το δάσκαλο του Χίτλερ, το σφαγέα του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, το γενοκτόνο Μουσταφά Κεμάλ.
 
Με τον Κυπριακό Ελληνισμό έχω μακροχρόνιους, ιστορικούς, προσωπικούς, αδελφικούς δεσμούς. Με εμπνέει ως άνθρωπο και ως Έλληνα ο αγώνας του Ελληνικού λαού στην Κύπρου, αγώνας για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους και τους αποικιοκράτες, με γοητεύει η λαλιά που διατηρεί, μαζί με την ποντιακή, την αρχαία ελληνική γλώσσα, για αιώνες. 
 
Με εμπνέει ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές. Με εμπνέει η αντίσταση στους Τούρκους κατακτητές το 1974, ο αγώνας των νέων, των μαθητών, των μοτοσικλετιστών, των οικογενειών των αγνοούμενων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Τάσος Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού. 
 
Με εμπνέει η πράξη αντίστασης του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος στις παλιές και νέες απόπειρες για αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, στις προσπάθειες για παραδοχή της αδικίας, της κλοπής, της βαρβαρότητας, λέει όχι . Ευτυχώς που λέει και κάποιος όχι, ανάμεσα στα ατελείωτα ναι ή όπως το λέει ο Κ. Καβάφης «σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει έτοιμο μέσα του το Ναι και λέγοντάς το πέρα πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησίν του. Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι Όχι θα ξαναέλεγε…..»
 
Οι Τούρκοι κατακτητές νόμισαν, πίστεψαν, είχαν τη ψευδαίσθηση, ότι με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού (όπως βεβαίως και με την αντίστοιχη και επίσης ατιμώρητη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ), τον Αύγουστο του 1996, θα επικρατούσε, θα κυριαρχούσε και ψυχολογικά ο Αττίλας 2 , θα νομιμοποιούνταν η εισβολή, θα προετοιμαζόταν ο Ελληνισμός για νέα υποχώρηση, ταπείνωση, υποταγή, παράδοση, κατάκτηση.
 
Ο επίσης δολοφονημένος, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απελευθέρωσης Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε πως «η ελευθερία ποτέ δεν χαρίζεται από τον καταπιεστή, πρέπει να απαιτηθεί από τον καταπιεσμένο», προσθέτοντας πως «όταν ένας άνθρωπος δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για την απελευθέρωση ενός έθνους, τότε συμβάλλει στην ανάστασή του».
 
Και είναι βέβαιο ότι ο Σολωμός Σολωμού, ο Τάσος Ισαάκ, οι οποίοι απαίτησαν την ελευθερία, θυσιάστηκαν για το αυτεξούσιο, ενέπνευσαν ξανά ως Έλληνες της Κύπρου όλους μας, έχουν συμβάλει στο ποθούμενο: στην Ανάσταση του Ελληνισμού της Κύπρου, στην αντίσταση του Ελληνισμού στην υποταγή και την ταπείνωση, που επιχειρείται σήμερα από την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Θράκη.
 
Αναγκαίο υστερόγραφο: όταν αναφερόμαστε στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ, αποτελεί κεντρικός όρος για την αλήθεια, η καταγραφή των ονομάτων των εγκληματιών, ως υπενθύμιση στους εθνικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς αρμόδιους θεσμούς να πράξουν επιτέλους τα δέοντα.
 
Οι δολοφόνοι Σολωμού Σολωμού είναι οι εξής:
 
- Ραούφ Ντενκτάς
- Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, «υπουργός» του ψευδοκράτους.
- Χασάν Κουντακτσί, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του κατοχικού στρατού (απεβίωσε την 17η Ιανουαρίου 2023 στα κατεχόμενα)
- Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής Ειδικών Δυνάμεων των κατεχομένων.
- Αττίλα Σαβ: Τότε αρχηγός της «αστυνομίας» των κατεχομένων.
- Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού
 
Οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ είναι οι εξής:
 
- Ραούφ Ντενκτάς 
- Νασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).
- Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος και μέλος της τουρκοκυπριακής «αστυνομίας».
- Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
- Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα.
- Ερχάν Αρικλί: έποικος πρώην υποψήφιος για την «προεδρία» των κατεχομένων.


H συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας,  για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, για την αντίσταση του Ελληνισμού, για τους ήρωές μας Τάσο Ισαάκ και  Σολωμό Σολωμού. 


Σολωμός Σολωμού, Τάσος Ισαάκ



 Στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της θυσίας τους, η μνήμη καίει σαν άκαυτη βάτος για τον Τάσο και τον Σολωμό. Τα ονοματεπώνυμα τους δεσπόζουν και φέγγουν τον ίσιο δρόμο για την Αμμόχωστο και την Κερύνεια. Εδώ δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές ο Ισαάκ και ο Σολωμού, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996.


Μία ακόμη άγνωστη και ατιμώρητη σφαγή

 



Τραχώνι  80 χρόνια.  

12-8-1944  -  12-8-2024


Ήταν Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο, οι οποίοι τον τελευταίο αιώνα πριν την Καταστροφή κατοικούσαν σε πόλεις της Καππαδοκίας. Ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης. 


Ο Τάσος, ο Σολωμός, οι Αττίλες δολοφόνοι τους και οι άθλιοι της Λευκωσίας



28 χρόνια από τη θυσία των δύο αξέχαστων ηρωομαρτύρων για την Κύπρο.



Η αδελφή του Σολωμού Σολωμού μιλά για την απώλεια του ήρωα: Δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι έφυγε, νομίζω ότι ήταν χθες που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους…


Με το θάνατο του Σολωμού Σολωμού εδώ και 28 χρόνια, λείπει ένα κομμάτι από τη ζωή της οικογένειας μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Σκεύη Σολωμού, αδελφή του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1996.


Παραμονές Δεκαπενταύγουστου

Και τα δωμάτια μοσχοβολούσαν
παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Δεκαπέντε χρόνια σιωπής για το έγκλημα των Τούρκων στο Τζιάος: Ο γνωστός “συγγραφέας” προσπάθησε να αποπροσανατολίσει για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις των στρατιωτών

 

Οι Τούρκοι εκτελούν τους Κύπριους στρατιώτες με συνοπτικές διαδικασίες. Ότι άλλο λέγεται είναι fake news. Φωτογραφία από το ΓΤΠ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες


Τέτοιες μέρες το 2009, επιβεβαιώθηκε το φρικτό έγκλημα για τους πέντε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους από το 1974.



Οι πέντε Ελληνοκύπριοι -στη γνωστή ασπρόμαυρη φωτογραφία- οι οποίοι απεικονίζονται να συλλαμβάνονται ολοζώντανοι στις 14 Αυγούστου 1974 από τουρκικά στρατεύματα εισβολής έξω από το χωριό Τζιάος, βρέθηκαν δεκαετίες αργότερα, μέσα σε πηγάδια, με τα σημάδια βασανιστηρίων και της εν ψυχρώ εκτέλεσής τους, δεμένοι πισθάγκωνα.


Από την εξαφάνισή τους μέχρι τον εντοπισμό τους, δεν υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία ή στοιχείο που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Καμένοι ναι, ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΧΙ!

 


"Καμένοι Ναι, ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΧΙ."


Γράφω αυτές τις σκέψεις νιώθοντας σαν κάποιος να με έχει χτυπήσει. Να με έχει χτυπήσει πολύ άσχημα.


Όλα και όλοι εκτός από αυτούς....

 




Εντελώς "τυχαία", η Ελλάδα φλέγεται και πάλι, "ξαφνικά" και συντονισμένα.



Για τη Διασπορά, για τον Ελληνισμό

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Για τη Διασπορά, για τον Ελληνισμό

Η διασπορά των Κώων όπως και γενικότερα η  ελληνική διασπορά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και ταυτότητάς μας. Εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες  ζουν εκτός των συνόρων της Ελλάδας, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την ευρύτερη και την ιδιαίτερη πατρίδα.

Η Διασπορά είναι ταυτισμένη, συνυφασμένη με την ιστορία μας, αφού οι  πρώτες μεγάλες μετακινήσεις των Ελλήνων ξεκίνησαν ήδη από την αρχαιότητα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, ενώ σύγχρονες μαζικές μεταναστεύσεις σημειώθηκαν κυρίως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και ακόμη πιο μαζικά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, λόγω οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων.


Αύγουστος 480 π.Χ.: Η μάχη των Θερμοπυλών

 

Η 9η Αυγούστου 480 π.Χ. θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, όπου οι «300» Σπαρτιάτες, υπό τον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αντέταξαν τρομερή, αλλά άνιση αντίσταση κατά των Περσών του Ξέρξη στο στενό των Θερμοπυλών.

ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ" Η ΒΑΣΙΛΟΥ


 


 
Γεννήθηκε το 1891 στο Βαρώσι της Αμμοχώστου της Κύπρου, που σήμερα είναι κατεχόμενο.
Η οικογένεια της ήταν πολύ φτωχή.
Είχε άλλα τέσσερα αδέλφια.

Η ίδια ήταν η μικρότερη. Ορφάνεψε από μάννα, όταν ήταν πολύ μικρή.

Από τον Μ. Αλέξανδρο στο Βυζάντιο – Α. Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού πλήθους


Η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης – Έργο του 220 π.Χ. με 190 π.Χ.

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια σειρά κειμένων του Κώστα Παπαϊωάννου για την ιστορική περίοδο από την ελληνιστική εποχή που εγκαινιάστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο έως το Βυζάντιο και την πορεία του ελληνισμού σε αυτούς τους αιώνες. Τα κείμενα προέρχονται από τα παρακάτω βιβλία του Κ. Παπαϊωάννου:


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Αριστοτέλης Γκούμας, Χιμάρα. Όταν το να μιλάς την ελληνική γλώσσα είναι έγκλημα που σου αφαιρεί τη ζωή.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

 

Αριστοτέλης Γκούμας, Χιμάρα. Όταν το να μιλάς την  ελληνική γλώσσα, είναι  έγκλημα που σου αφαιρεί τη ζωή. 

 

Ήταν 12 Αυγούστου 2010,  όταν τρεις Αλβανοί από την  Αυλώνα εισήλθαν στο κατάστημα του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά. Να σταματήσει δηλαδή να εκφράζεται, να γράφει   και να σκέφτεται στη μητρική του γλώσσα, αυτή που ομιλείται για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, να σταματήσει να διεκδικεί μιλώντας ελληνικά, γιατί  οι  εθνικιστές, ρατσιστές και φασίστες στη γειτονική χώρα επιθυμούν  να ξεριζωθεί, να εξαφανιστεί.  


(Πότε) θα συλληφθούν και θα δικαστούν οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού;

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 

(Πότε) θα συλληφθούν και θα δικαστούν οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού;

Με την Τουρκική εισβολή, πριν  από 50  χρόνια στην Κύπρο και με τις πριν από 28 χρόνια δολοφονίες του  Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού),  ζήσαμε δύο από τις πιο  αποκρουστικές πράξεις που έχουν συμβεί  στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ομόνοια Χιμάρας: Υπερήφανοι για τον έντιμο αγώνα που δώσαμε

 

Μετά το πέρας των επαναληπτικών εκλογών τον Δήμο  Χιμάρας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας και τους απανταχού Χιμαριώτες που ήρθαν για να συμμετέχουν στις εκλογές. Επίσης ευχαριστούμε τα στελέχη των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τα οποία συμπορευτήκαμε. Οφείλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τους καταμετρητές, που διευκόλυναν την εκλογική διαδικασία.

Ἡ ἐπίθεση καθορίστηκε νά γίνει τά μεσάνυχτα τῆς 8ης πρός τήν 9η Αὐγούστου










Στὶς 9 τοῦ Αὐγούστου, μόλις βράδιασε, ὅταν πιὰ οἱ Ἕλληνες ἑτοιμάζονταν νὰ ξεκινήσουν, μαθαίνουν ἀπόναν χωριάτη πὼς στὰ Πλατάνια φτάσανε τὴν ἴδια κείνη μέρα, ἴσαμε ὀχτὼ χιλιάδες ὀχτροί. Τότες ὁ Μάρκος κράτησε μονάχα τετρακόσιους πενήντα νοματαίους καὶ τοὺς ἄλλους ὀχτακόσιους τοὺς ἔδωσε στὸν Τζαβέλλα ποὺ θὰ χτύπαγε στὰ Πλατάνια. Ἀκουμπώντας πάνω στὸ ντουφέκι του τοῦ λέει:

– Θ’ ἀνταμωθοῦμε στὸν κάτω κόσμο…


Κοσσυφοπέδιο: Ο τουρκικός στρατός μετέφερε εκσκαφείς για διάνοιξη δρόμων σε περιοχές με Τούρκους

 

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999, συνεχίζει το έργο του για τη βελτίωση της υποδομής στη  Μαμούσα, τον μοναδικό τουρκικό δήμο της χώρας, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.