Φτωχοποίηση, αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και βαθιά οικονομική επισφάλεια αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές απέτυχαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Η ανελέητη πραγματικότητα των αριθμών του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει μια αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ευφάνταστες δηλώσεις: η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ενώ η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα καταρρέει.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την έκθεση «αστειότητες» και ισχυρίζεται πως υπάρχει «μεγάλη βελτίωση», αλλά το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα «ξεκινάει από πολύ χαμηλή θέση εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης».
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Σε συνολικά 35 χώρες, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, κατατάσσονται μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται και στις χώρες με τη μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα αλλά και την υψηλότερη έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της κυβέρνησης.
Μάλιστα στην κατηγορία για τις δυσκολίες των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση με σχεδόν 7 στους 10 να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης πολιτών από τη ζωή τους. Και το 2023 η Ελλάδα παραμένει 4η από το τέλος στον σχετικό δείκτη. Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα στις χώρες της έρευνας του ΟΟΣΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη χειρότερη θέση παγκοσμίως.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καχυποψίας έναντι της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα δηλώνουν πως δεν την εμπιστεύονται όταν ο μέσος όρος είναι στο 48%.
Πρόκειται για την 6η χειρότερη επίδοση στη σχετική λίστα.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ
«Αστειότητες» (sic) λέει το υπουργείο Οικονομικών
Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ και απαντώντας στα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα αρνητικά στοιχεία για την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως οι δείκτες βελτιώνονται ωστόσο η χώρα παραμένει ακόμη χαμηλά γιατί «ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση λόγως της δεκαετούς κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει». Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών ισχυριζεται πως «η προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η χειρότερη χώρα κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού».
«Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη που συγκρίνει εισοδήματα μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση – για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ» (sic), υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει».
Μάλιστα στην κατηγορία για τις δυσκολίες των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση με σχεδόν 7 στους 10 να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Καταλήγοντας το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Σε όσους όμως προσπαθούν με “δημιουργική στατιστική” και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση. Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.
Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός».
Η αμείλικτη πραγματικότητα
Η έκθεση του ΟΟΣΑ ξεσκεπάζει μια αμείλικτη πραγματικότητα που η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί: η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα ευημερίας, με τους πολίτες να αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση. Αντί η κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να λάβει αποφάσεις που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών, επιλέγει να απορρίπτει τις κριτικές ως «αστειότητες» και να προωθεί μια ανύπαρκτη εικόνα προόδου.
Η άρνηση της πραγματικότητας και η συνεχής υπεκφυγή σε πολιτικές δικαιολογίες υποδηλώνουν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία δεν έχει τη βούληση ή την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει δραστικά μέτρα δεν θα συγχωρεθεί εύκολα, καθώς η υπομονή των πολιτών εξαντλείται. Αν συνεχίσει να επιμένει σε ψευδαισθήσεις ευημερίας, τότε κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως το πολιτικό σύστημα που, αντί να θεραπεύσει τις πληγές της οικονομικής κρίσης, τις βάθυνε ακόμα περισσότερο, οδηγώντας τη χώρα σε κοινωνική και οικονομική παρακμή, μόλις λίγα χρόνια μετά από το τυπικό τέλος του επαίσχυντου μνημονίου.
Α.Κ.