Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) της Γερμανίας, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Βίντεο)

 















Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) της Γερμανίας, έρχεται να συζητηθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από το μέλος της βουλευτή Τάκη Μεχμέτ Αλή, του κόμματος SPD, ο οποίος το είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας που διοργάνωνε η «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Ο Τάκης Μεχμέτ Αλή, ο οποίος είναι Τούρκος πολίτης, γεννήθηκε στο Ομπερχάουζεν της Γερμανίας, μεγάλωσε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, με καταγωγή από τον Εύξεινο Πόντο, εκλέγεται ως βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στην εκλογική περιφέρεια Λέραχ – Μίλχαϊμ.



Τα βήματα που κάνουν οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Γερμανία μέσω της «Δωδεκάπολης», έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της γερμανικής πολιτικής σκηνής και Γερμανοί Βουλευτές του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου όσο και του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, έρχονται και μιλούν στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα υιοθέτησαν την άποψη των Ελλήνων του Πόντου πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων που έγινε το 2016, και τους Έλληνες τους ανέφερε ως άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί είναι πλημελής, γι’ αυτό και ζητούν να γίνει επανόρθωση και συμπλήρωση με την εθνικότητά τους.

BUNDESTAG.TAKIS.MEMET.ALH.KEFALAKI.12.2024 2

Την αγόρευση του Ομοσπονδιακού Βουλευτή της (Bundestag) Τάκη Μεχμέτ Αλή, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση στην ελληνική γλώσσα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στις 19 Δεκεμβρίου 2024, μπορείτε να την δείτε και να την διαβάσετε στο ακόλουθο Link.

https://www.youtube.com/shorts/mOdZy0DrCSM

Κυρία πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά, θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να κάνω μια προφορική δήλωση σχετικά με την αναφορά – αίτηση που ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αναφορά φωτίζει ένα σκοτεινό κεφάλεια της ιστορίας, το οποίο περιλαμβάνει το διωγμό, την απαλλοτρίωση και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων Ελλήνων. Οι βίαιες απελάσεις, τα καταναγκαστικά έργα, και οι δολοφονίες στην περιοχή του Πόντου, προκάλεσαν ανυπολόγιστο πόνο και την απώλεια ενός ολόκληρου πολιτισμού. Οι ιστορίες και οι εμπειρίες εκείνων των προγόνων που υπέφεραν από τα προαναφερθέντα εγκλήματα αποτελούν επίσης μέρος της ιστορίας των πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων στη Γερμανία.

Είναι προσωπική μου επιθυμία μέσω της αναγνώρισης αυτής της αδικίας να συμβάλω τόσο στη διατήρησης της μνήμης όσο και στη συμφιλίωση. Ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάνης και η ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει, ακόμα και το 2024, να επανεξεταστούν. Το ψήφισμα για την Αρμενία το 2016, αποτελεί μια αληθινή επιτυχία στην ιστορία. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Πόντου και γι’ αυτό χαιρετίζω τη στάση των δημοκρατικών παρατάξεων και της ομάδας της Αριστεράς. Τώρα είναι η σειρά των δημοκρατικών παρατάξεων της Bundestag να δώσουν ένα τέλος σε αυτήν την αδικία. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο πόνος των θυμάτων και των απογόνων τους.

Η αναγνώριση ιστορικών εγκλημάτων, ακόμη και χωρίς επίσημες νομικές συνέπειες, συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους. Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση, θα αποτελέσει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ενσυναίσθησης, σεβασμού και αποφασιστικότητας να προωθηθεί η συμφιλίωση και η κατανόηση. Όπου και να κυριαρχεί η αδικία το Γερμανικό Κοινοβούλιο οφείλει να επιδιώξει δικαιοσύνη. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Ομοσπονδιακός Βουλευτής Τάκις Μέμετ Αλί SPD / MdB Takis Mehmet Ali SPD