Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Επιστολή της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στο δήμο Αθηναίων

 





Ξέκαναν ένα υπέροχο γλυπτό! Έργο του γλύπτη, 
Κώστα Σεφερλή, με το οποίο ήθελε ο ευαίσθητος 
καλλιτέχνης να απεικονίσει τη σκλαβωμένη Βόρεια 
Ήπειρο:



Μία γυναίκα ξαπλωμένη με το κεφάλι ψηλά – δείγμα ανδρείας και αντίστασης – κι ας έχει δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια της.


Φιλοτεχνήθηκε το έργο το 1951 και τα αποκαλυπτήρια του στο πεζοδρόμιο Τοσίτσα, πλάι στο Πολυτεχνείο Αθηνών, έγιναν το 1953. Κι αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη στο Δήμο Αθηναίων.

Η Βόρεια Ήπειρος – σε μάρμαρο – σε συνέχεια, έγινε αφορμή έμπνευσης για την ποιήτρια Κική Δημουλά, που έγραψε το υπέροχο ποίημα της «Σημείο Αναγνωρίσεως»:

……………………………………

Γιά τά δεμένα χέρια σου, πού ἔχεις
ὅσους πολλούς αἰῶνες σέ γνωρίζω,

σέ λέω γυναίκα.

Σέ λέω γυναίκα
γιατ’ εἶσ’ αἰχμάλωτη.

………………………….


Μετά το 1990 ξεκίνησε σταδιακά ο βανδαλισμός. Καλύφτηκε επανειλημμένα το άγαλμα με grafiti. Κι αφού οι τραμπούκοι διαπίστωναν αδιαφορία από τις κρατικές αρχές, προχώρησαν και παραπέρα: Σε αποκεφαλισμό και αφαίρεση των άκρων.

Βλέπεις την παρακάτω εικόνα και εξοργίζεσαι. Σφίγγεις τη γροθιά. Δακρύζεις.


Έφτασαν να αφαιρέσουν γλυπτό και βάθρο συνάμα. Όλα τα ξήλωσαν. Τα ισοπέδωσαν κυριολεκτικά. Εκκένωσαν το χώρο.

Και το άδειασμα του τόπου μας τώρα, νομίζω ότι βρίσκεται στο τέλος του. Η αδιαφορία, η αμέλεια βρίσκεται σε ανώτερο βαθμό.
  


Επιστολή της «Πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου» στο δήμο Αθηναίων

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες από τη Βόρεια Ήπειρο, την Ελλάδα και την απανταχού Ομογένεια 

Κοινοποίηση:
1. Προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων
2. Προς τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων

Πριν από 73 χρόνια, ο γλύπτης Κώστας Σεφερλής, φιλοτέχνησε και χάρισε το άγαλμα “Βόρειος Ήπειρος” στον Δήμο Αθηναίων. Ένα γλυπτό, το οποίο δεν θα μπορούσε να αναπαριστά καλύτερα τα όσα πέρασε αυτός ο τόπος από το 1913 μέχρι και σήμερα, καθώς απεικονίζει μία γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα να σέρνεται με το κεφάλι ψηλά ψάχνοντας απεγνωσμένα την ελευθερία.

Το μνημείο τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση και υπενθύμιζε τους αγώνες των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Ηπείρου καθώς και τα αμέτρητα δεινά που υπέστη ο Γηγενής Ελληνισμός στην Αλβανία. 

Τον Απρίλιο του 2016 το άγαλμα ακρωτηριάστηκε και αποκεφαλίστηκε από άγνωστους βάνδαλους. Οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων -ορθά- το αφαίρεσαν και το μετέφεραν σε κατάλληλο χώρο με σκοπό να αποκατασταθεί και να τοποθετηθεί ξανά. Όμως πέρασαν 8,5 χρόνια χωρίς ενημέρωση για την τύχη του κι έτσι οδηγηθήκαμε στη δική σας σκέψη: να αιτηθούμε όλοι και όλες μαζί το αυτονόητο από τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Αθηναίων και να επιστρέψει στη θέση του. 

Εμείς, με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Πόντο, θέλουμε να συναντηθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό πόθο όλων… την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του μνημείου της Βορείου Ηπείρου. 

Απευθυνόμαστε σε Συλλόγους, Αδελφότητες, σε κάθε είδους σωματείο, σε μεμονωμένα πρόσωπα από το ευρύ φάσμα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας και σε Έλληνες και Ελληνίδες ανεξαρτήτως καταγωγής. Σας προσκαλούμε σε μια δημοκρατική και ενωτική συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε όλοι και όλες μαζί τρόπους, ώστε το δίκαιο αυτό αίτημα να αποκτήσει την αρμόζουσα θέση στις ιδιαίτερες κοινότητές μας και να ισχυροποιηθεί στις αρμόδιες αρχές. 

Προς τους Ομογενείς μας, που ζουν μακριά: Στείλτε μας το μήνυμά σας για να διαβαστεί στη συνάντηση, όπως και τη διάθεση ενημέρωσης και συμμετοχής σας για τα επόμενα βήματα. Όσο πιο μακριά είστε τόσο πιο κοντά σας νιώθουμε.  

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024, 10.30 το πρωί
στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού
Κιλικίας 51 & Καισαρείας, Νίκαια
(πλησίον του metro Νίκαιας – δίπλα στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη)

-Η ιστορία μας δεν ακρωτηριάζεται.
-Το μέλλον μας δεν αποκεφαλίζεται.

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου της οδού Τοσίτσα


ve.agalma@gmail.com

Αναγνώστης Ζήσης 
Ζιώγκας Ορέστης 
Καλογέρης Αντώνης 
Κολίλας Μόντης 
Κυριακού Γιώργος 
Μακρίδης Θοδωρής
Μάντζαρης Θεοδόσης
Μπάρης Αλέξανδρος
Τσάβος Ηλίας