Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Τα γεωπολιτικά διδάγματα του 2024


Η πτώση του Άσαντ, η νίκη του Τραμπ, η Γάζα…

Από τον Constantin Gaschignard

Δημοσιεύθηκε στον Figaro

 Ο Ζαν-Μπατίστ Νοέ*, αρχισυντάκτης του περιοδικού Conflits, αναλύει τους πολυάριθμους πολέμους και τα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά αυτή. Η ανατροπή του Άσαντ, εξηγεί, εγκαινιάζει μια περίοδο αβεβαιότητας.



LE FIGARO. – Το έτος 2024 θα σφραγιστεί από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τι μας λέει αυτό το γεγονός για την αμερικανική νοοτροπία σχετικά με τις συγκρούσεις που μαίνονται σε όλο τον κόσμο;

Jean-Baptiste Noé. – Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν αποφάσισαν σύμφωνα με την κατάσταση του κόσμου, αλλά σύμφωνα με την κατάσταση του καροτσιού με τα ψώνια τους. Όπως σε κάθε προεδρική εκλογή, η εσωτερική κατάσταση είναι αυτή που έχει την πρωταρχική σημασία. Ακόμα και το ουκρανικό ζήτημα, και κυρίως η χρηματοδότηση του πολέμου, δεν ήταν κεντρικής σημασίας για την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε, για πολλούς Αμερικανούς, η κατάσταση στο Μεξικό, η οποία αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και τη ροή παράνομων μεταναστών, είναι πολύ πιο ανησυχητική από τον πόλεμο στην Ουκρανία ή τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τελικά,  τα διεθνή ζητήματα ενδιαφέρουν όταν βρίσκονται κοντά στο σπίτι μας. Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, όπου το ουκρανικό ζήτημα είναι σημαντικό, αλλά ο πόλεμος στην Υεμένη και οι συγκρούσεις στο Κονγκό δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στην πολιτική συζήτηση.

Ενώ η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ μειώνεται, το εβραϊκό κράτος φαίνεται να έχει βγει νικητής από μια χρονιά κατά την οποία κατάφερε να χτυπήσει θεαματικά τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να υποτάξει το Ιράν, απομονώνοντάς το στη διεθνή σκηνή. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το παράδοξο;

Όλα εξαρτώνται από το τι εννοείτε με τον όρο νικητής. Το Ισραήλ κατάφερε να εξουδετερώσει τους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ με θεαματικό τρόπο, καταστρέφοντας τη δομή της Χεζμπολάχ με την επίθεση με τους βομβητές και απομονώνοντας έτσι το Ιράν. Αυτές είναι αδιαμφισβήτητες νίκες. Μπορούμε όμως να πούμε ότι το Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο; Δεν υπάρχει ορατό τέλος στην τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας και ούτε βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη ειρήνη για το ίδιο το Ισραήλ. Παρά την ένταση των βομβαρδισμών και τον αριθμό των εμπλεκόμενων παικτών, δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος από την κρίση, όσο λειτουργεί η μηχανή του μίσους και της εκδίκησης.

Ο αγώνας κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ έχει αυξήσει το αίσθημα ταπείνωσης που αισθάνεται ο αντίπαλος, και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σε έναν πόλεμο. Αυτή η ταπείνωση θα είναι το καύσιμο για τις αυριανές συγκρούσεις: το Ισραήλ μπορεί να κέρδισε ένα ή δύο χρόνια ανάπαυλας, αλλά δεν κέρδισε ούτε τον πόλεμο ούτε την ειρήνη, γι’ αυτό και οι χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι σε μια ισραηλινή κυβέρνηση που δεν φαίνεται να έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Η Γάζα, ο Λίβανος και η Συρία είναι πολιτικά ερείπια. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία δεν έχουν καμία επίδραση στην τρέχουσα σύγκρουση. Φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει έναν αιώνα πίσω, στις μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: οι Άραβες δεν είναι κύριοι της μοίρας τους στο εσωτερικό τους – είναι οι εξωτερικές, μη αραβικές δυνάμεις που κρατούν τα κλειδιά της Μέσης Ανατολής: το Ιράν, η Τουρκία και το Ισραήλ.

Τι σημαίνει η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, που ανατράπηκε από ισλαμιστές αντάρτες, για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή;

Jean-Baptiste Noé: Η ανατροπή εγκαινιάζει μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, την οποία καμία τοπική δύναμη δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Με δεδομένο το προηγούμενο του Ιράκ, κανείς δεν θέλει άλλη μια μαύρη τρύπα στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Αλλά πρέπει να πούμε ότι για πέντε δεκαετίες, οι Άσαντ δεν ήταν μόνο οι κυρίαρχοι, αλλά και η δομική ραχοκοκαλιά της Συρίας, η οποία, πριν από αυτούς και από την ανεξαρτησία της το 1946, δεν είχε γνωρίσει τίποτε άλλο παρά πραξικοπήματα και ανατροπές κυβερνήσεων. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για τη Συρία σήμερα: θα καταφέρει να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως έκαναν οι Άσαντ στο παρελθόν, ή θα δούμε χρόνια χάους και αβεβαιότητας, όπως στη Λιβύη και το Ιράκ;

Η Ρωσία δεν διαθέτει μια στιβαρή πολεμική αεροπορία, καθώς εμπλέκεται στο ουκρανικό θέατρο. Έτσι, η Μόσχα έχει ξεμείνει από όπλα και αεροσκάφη για να έρθει σε βοήθεια του Σύρου συμμάχου της.

Το κύριο ερώτημα σήμερα αφορά την ομάδα HTS και τους ηγέτες της. Εκπαιδευμένοι στη μήτρα των τζιχαντιστών, μπορούν να είναι κάτι άλλο από ισλαμιστές που έχουν έρθει στην εξουσία; Θα αποδεχθούν τη θρησκευτική ελευθερία; Θα κάνουν χώρο για άλλες κοινότητες ή θα αντικαταστήσουν βάναυσα τη φατρία Άσαντ; Τα παραδείγματα άλλων χωρών της περιοχής δεν ενθαρρύνουν την αχαλίνωτη αισιοδοξία.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της ανατροπής. Χάρη στην υποστήριξή της η ομάδα HTS μπόρεσε να πραγματοποιήσει την επίθεσή της και είναι η Άγκυρα που κινεί αρκετά από τα νήματα της Συρίας. Ο Ερντογάν ελπίζει στην επιστροφή του μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία. Θα διασφαλίσει επίσης ότι ο κουρδικός εθνικισμός δεν θα οδηγήσει σε ανεξάρτητο κράτος. Σήμερα, ο κύριος κίνδυνος έγκειται στους Κούρδους, έναν απάτριδα που βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά κράτη και αποτελεί έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για άλλες κοινότητες. Ο κίνδυνος μιας συμμαχίας εναντίον τους δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Η πτώση του συριακού καθεστώτος αποτελεί χαστούκι για τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχό της. Έχει αποσυρθεί το Κρεμλίνο από αυτό το θέατρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία; Ποια είναι η κατάσταση σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια;

Η ταχεία πτώση του Άσαντ έχει διάφορες αιτίες, όπως η φθορά της εξουσίας, ο λήθαργος του στρατού του, η άρνησή του να πολεμήσει και η διαφθορά. Αλλά η Ρωσία δεν προσέτρεξε να υποστηρίξει τον Άσαντ, σε αντίθεση με το 2015. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Πρώτον, η Μόσχα συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είχε αλλάξει στη Δαμασκό και ότι το καθεστώς Άσαντ δεν ήταν παρά ένα σάπιο παλιό δοκάρι. Επομένως, δεν έχει νόημα να υπερασπίζεσαι τέτοιου είδους συμμάχους, θα μπορούσες κάλλιστα να διαπραγματευτείς με το πρόσωπο που πήρε την πρωτοβουλία να γκρεμίσει το παλιό σπίτι. Δεύτερον, η Ρωσία στερείται μιας στιβαρής αεροπορικής δύναμης, η οποία εμπλέκεται στο ουκρανικό θέατρο. Επομένως, η Μόσχα δεν είχε τα όπλα και τα αεροσκάφη για να έρθει σε βοήθεια του συμμάχου της. Αλλά για τον Πούτιν, το πιο σημαντικό δεν ήταν τόσο ο Άσαντ όσο η στρατιωτική βάση της Ταρτούς, την οποία κατάφερε να κρατήσει προς το παρόν. Η Μόσχα μπορεί να έχασε έναν σύμμαχο, αλλά όχι τα συμφέροντά της.

Το ουκρανικό μέτωπο είναι γεμάτο παράδοξα. Η Μόσχα προελαύνει, συνεχίζοντας τη μεθοδική και προγραμματισμένη υπόσκαψη του ουκρανικού στρατού. Αλλά το Κίεβο αντέχει, παρά την έλλειψη πόρων, ανδρών και πυρομαχικών. Φυσικά, υπάρχει η βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή. Υπάρχει επίσης μια τρομερή ηθική ισχύς. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, το οποίο δεν είναι πολύ, δεδομένης της προσπάθειας που απαιτείται.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η γεωπολιτική είναι η τέχνη της συλλογιστικής σε πολλές κλίμακες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια αλληλοσυνδεόμενη σύγκρουση της οποίας οι συνέπειες μπορούν να μετρηθούν μόνο αν σκεφτούμε σε διαφορετικά επίπεδα. Η Ρωσία αντέχει στην Ουκρανία, αλλά έχει χάσει το «εγγύς εξωτερικό» της στην Κεντρική Ασία, ιδίως το Καζακστάν, με το οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 8.000 χιλιομέτρων. Η χώρα αυτή, η οποία αριθμεί 20% ρωσικό πληθυσμό, φοβάται ένα σενάριο ουκρανικού τύπου και γι’ αυτό έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία ώστε να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη και την Κίνα: στην Αστάνα ο Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ενώ το Καζακστάν ανέθεσε σε γαλλικές εταιρείες τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού του. Παρόλο που η Ρωσία κερδίζει στην Ουκρανία, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους, το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητικό γι΄αυτήν. Η πολεμική οικονομία προκαλεί πληθωρισμό, ανεργία και απώλεια εργατικού δυναμικού.

Πώς έχουν προσανατολιστεί οι Ευρωπαίοι στην υποστήριξή τους προς το Κίεβο σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία τελικά επιβεβαιώθηκε; Πώς αντιμετωπίζουν τώρα το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο;

Ως συνήθως, οι Ευρωπαίοι ενεργούν σε διάσπαρτη διάταξη, καθώς κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Η Γερμανία θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία – η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν εμμονή με τον κίνδυνο μιας ρωσικής επίθεσης, ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη Μόσχα. Όλα αυτά υποδηλώνουν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των χωρών, την ιστορία τους και τους οικονομικούς τους δεσμούς.

Το ερώτημα γι’ αυτές είναι πάνω απ’ όλα τα ακόλουθα: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014 και τον πόλεμο του 2022; Πώς μπορεί να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση σε δέκα χρόνια; Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τον στρατό μας και το αμυντικό μας πνεύμα, όταν δεν διαθέτουμε βιομηχανία όπλων και όταν ένα μεγάλο μέρος των νέων της Ευρώπης δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένο με την ιδέα του πολέμου; Οι επιλογές είναι μεταξύ των αέναων πανηγυρισμών και της ωμής πραγματικότητας ενός κόσμου σε πόλεμο. Αυτή είναι η βασική πρόκληση για τους Ευρωπαίους: να αποδεχτούν ότι το πάρτι τελείωσε και ότι πρέπει να ξαναπιάσουμε δουλειά.

Μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, η Κίνα αποτελεί την κύρια έγνοια των αμερικανικών κυβερνήσεων. Αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο; Όλοι χάνουν αν αυξηθούν οι δασμοί.

Ζαν-Μπατίστ Νοέ. Προς το παρόν, καμία χώρα δεν έχει αξιολογήσει πραγματικά τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα το 2024, και ιδίως την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η στάση αναμονής είναι ο κανόνας, με πολλούς να ελπίζουν ότι οι πράξεις δεν θα ανταποκρίνονται στις προθέσεις και τη ρητορική. Ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι η ειρήνη στην Ουκρανία θα επιτευχθεί χωρίς αυτές, αλλά μεταξύ άλλων δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Κίνα.

Ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Τζο Μπάιντεν να αυξάνει κατά πολύ τους δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του;

Από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, η Κίνα αποτελεί το κύριο μέλημα των αμερικανικών κυβερνήσεων, με την Ουκρανία να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο; Η αύξηση των δασμών σημαίνει ότι τα προϊόντα που αγοράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται πιο ακριβά και αποδυναμώνουν τις αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν στην Κίνα, καθώς και τις αμερικανικές θέσεις εργασίας που τις συνοδεύουν. Όλοι χάνουν όταν αυξάνονται οι δασμοί.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμά του για τη «νέα παραγωγικότητα». Οι Αμερικανοί, με τη σειρά τους, πρέπει να ασχοληθούν με την καινοτομία και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Αυτό είναι πιο απαιτητικό και πιο δύσκολο από την αύξηση των δασμών, αλλά είναι ο μόνος τρόπος, μεσοπρόθεσμα, για να αντιμετωπιστεί η κινεζική πρόκληση.

Την ώρα που η Κίνα εντείνει τους στρατιωτικούς της ελιγμούς γύρω από την Ταϊβάν, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας εισβολής στο νησί κατά το 2025;

Στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο του 2024 εξελέγη ο Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος ήταν πολύ πιο επιθετικός στη ρητορική του απέναντι στην Κίνα, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία του νησιού. Υπήρχε ένας ολοένα και πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ του πληθυσμού της Ταϊβάν και του πληθυσμού της ηπειρωτικής Κίνας, με πραγματική επιθυμία για ανεξαρτησία. Το Πεκίνο απάντησε με την ενίσχυση της στρατιωτικής του πίεσης, ιδίως με την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και τη διενέργεια ελιγμών του στόλου στον Πορθμό. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με τις ομιλίες του Σι Τζινπίνγκ που παρουσιάζουν την ενοποίηση ως αναπόφευκτη, ασκούν πραγματική ψυχολογική πίεση στο νησί και τους συμμάχους του. Για πολλούς παρατηρητές, η προσάρτηση της Ταϊβάν είναι μόνο θέμα χρόνου, και αυτό αποτελεί ήδη μια επιτυχία για το Πεκίνο.

 Για τους Δυτικούς, η εξίσωση είναι πολύ απλή: ποιος στη Γαλλία και την Ευρώπη είναι έτοιμος να πεθάνει για την Ταϊβάν; Ποιος είναι διατεθειμένος να φορέσει μια στολή και να δώσει τη ζωή του, ποιος είναι διατεθειμένος να χάσει τη δουλειά του και να υποστεί μια σοβαρή ύφεση λόγω μιας οικονομικής σύγκρουσης με την Κίνα; Κανείς δεν είναι. Έτσι, σε περίπτωση προσάρτησης του νησιού από το Πεκίνο, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες και αλληλοκατηγορίες, αλλά δεν θα είναι δυνατόν να ξεσηκωθεί κανείς εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο. Ακριβώς όπως κανείς δεν αντέδρασε όταν η ΕΣΣΔ κατέστειλε πολίτες στη Βουδαπέστη και την Πράγα. Αυτό μας φέρνει πίσω στην κλασική μας γραμματεία: αλίμονο στους ηττημένους, vae victis.

*Ο Ζαν-Μπατίστ Νοέ είναι ιστορικός, αρχισυντάκτης του περιοδικού Conflits και συγγραφέας του βιβλίου Déclin d’un monde. Géopolitique des affrontements et des rivalités (L’Artilleur, 2022).