Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα Γενοκτονία: «Να σταματήσει η άρνηση – Να αποδεχθεί η Τουρκία τα εγκλήματά της»



Θ. Μαλκίδης για τη Γενοκτονία: «Να σταματήσει η άρνηση – Να αποδεχθεί η Τουρκία τα εγκλήματά της» 
Για το ιστορικό της γενοκτονίας των Ποντίων, που έγινε σαν σήμερα 19 Μαΐου πριν από 101 χρόνια, έκανε λόγο ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών, Θεοφάνης Μαλκίδης.





Ο Θεοφάνης Μαλκίδης

«Η 19η Μαΐου σηματοδοτεί τη γενοκτονία στο κομμάτι εκείνο του Ελληνισμού το οποίο κορυφώνεται το 1919 στον Πόντο. Είχε προηγηθεί η κορύφωση στη Θράκη, το Μαύρο Πάσχα του ’14, και η αντίστοιχη πράξη στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου προφανώς δεν έγινε συνωστισμός, το Σεπτέμβριο του 1922» δήλωσε στο evros24.


«Είναι ο επίλογος μιας προσχεδιασμένης πράξης από Τούρκους, με τη συνδρομή και τη συμβολή γερμανών αξιωματικών, οι οποία αργότερα θα είναι υπεύθυνοι όντας ατιμώρητοι στα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα, για το ολοκαύτωμα εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους, συμπατριώτες μας, προγόνους» επεσήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι είναι η στιγμή σήμερα, που ο ίδιος θύτης ατιμώρητος επαναλαμβάνει τα εγκλήματά μου.






- «Να ζητήσουμε να σταματήσει η άρνηση, η προπαγάνδα, και να αποδεχθεί η Τουρκία τα εγκλήματά της. Και δεύτερον, να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να πράξει το απαραίτητο χρέος, καθήκον και υποχρέωση που έχει από την υπογραφή, την ψήφιση των αντίστοιχων νομοσχεδίων αναγνώρισης της γενοκτονίας, και κυρίως από το ηθικό δικαίωμα που έχουμε εμείς, οι απόγονοι των διασωθέντων, προκειμένου να αναγνωριστεί το έγκλημα αυτό» διαμήνυσε ο Θεοφάνης Μαλκίδης.
«Δικαιοσύνη τώρα, αναγνώριση τώρα της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων» κατέληξε ο ίδιος.






Και η άποψη της Τουρκίας που ονομάζει τη Γενοκτονία <<δήθεν>> και μία αναφορά στο πρόσωπό μου  ( Εφημερίδα Μπιρλίκ , η οποία  εκδίδεται στην Κομοτηνή, στην Ελλάδα.... 
pontus panel bas afis


Ενώ στην Τουρκία η έξοδος του Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19/5/1919 γιορτάζεται σαν μια νίκη σαν μια γιορτή, στην Ελλάδα η 19η Μαΐου, ιδιαίτερα στην β. Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη μνημονεύεται  με πένθιμο τρόπο, ως ¨Ποντιακή Γενοκτονία¨.
Σε αυτήν την δήθεν ¨ποντιακή γενοκτονία¨ τα τελευταία χρόνια έχει αποδοθεί από την Ελλάδα μια διεθνής διάσταση και διοργανώνονται και από Αρμένιους εκδηλώσεις  .

Ο Ιλχάν Ταχσίν-διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Μπιρλίκ, το 1998 άρχισε να ερευνά την δήθεν ¨ποντιακή γενοκτονία¨ και πηγαίνοντας χωριό-χωριό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, εξέτασε σοβαρά το θέμα αυτό, με συνεντεύξεις από οικογένειες που μετανάστευσαν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας , δίνοντας έτσι με τα δεδομένα αυτά μια διαφορετική διάσταση στους ισχυρισμούς για την δήθεν ¨ποντιακή γενοκτονία¨.

Φυσικά κανείς δεν αρνείται πως τότε συνέβησαν θλιβερά περιστατικά, αλλά το κατά πόσο αυτά ήταν σε βαθμό ¨γενοκτονίας¨, είναι μια απόφαση που θα ληφθεί μόνο από αυτούς που τα έζησαν ή μόνο από τους ιστορικός στην κατεύθυνση των εγγράφων.

Βλέποντας αυτά που διηγούνται αυτά που έζησαν εκεί οι αυτόπτες μάρτυρες και οι οποίοι αφού ήρθαν στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια τα διηγούνται , αποκαλύπτεται πως καταρρίπτεται ή θέση αυτών που υποστηρίζουν πως τότε η Τουρκία έκανε γενοκτονία στους Ρωμιούς του Πόντου.
Ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Νίκος Φίλης τείχε δηλώσει πως δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους και τότε όλοι ξεσηκώθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας την παραίτηση του.
Ο Φίλης μετέχοντας σε μια εκπομπή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δήθεν ¨ποντιακή γενοκτονία¨, υποστήριξε πως είναι διαφορετικοί οι όροι εθνοκάθαρση και γενοκτονία, και είπε πως ¨Γνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, το αίμα που χύθηκε και το τι τράβηξαν από την φρίκη των Νεότουρκων. Αλλά αυτό είναι κάτι το διαφορετικό, επιστημονικά η γενοκτονία είναι κάτι το διαφορετικό.
Ο Φίλης ανέφερε πως η θέση του ελληνικού κράτους σε αυτό τομ θέμα είναι πως υπήρξε γενοκτονία, αλλά ότι αυτό εντέλει είναι κάτι που θα πρέπει να κριθεί από τα διεθνή δικαστήρια και την επιστημονική κοινότητα.

Και τώρα σηκώθηκαν και οργανώνουν λέει μια εκδήλωση στην Άγκυρα με την ονομασία ¨Η επαρχία της Τραπεζούντας κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και το Ποντιακό ζήτημα¨.
Στην εκδήλωση μετείχαν  ως ομιλητές μεταξύ των άλλων ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος  όλο το χρόνο γυρνά σε όλο τον κόσμο και ασχολείται με τις δήθεν ¨Ποντιακή Γενοκτονία¨, ¨Μικρασιατική Γενοκτονία¨, ¨Αρμενική Γενοκτονία¨ και  ¨Γενοκτονία των Ασσυρίων¨.....