Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Συγκλονιστική εικόνα από τη Θράκη :Η σκισμένη ελληνική σημαία στο χωριό του πολίτη που κατηγορείται για κατασκοπεία

 


Ο «Χ» στον Έβρενο Ροδόπης
Στο νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα στο χωριό Έβρενος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του 56χρoνου μάγειρα. Ο Ροδοπίτης μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε μεταβεί στον τόπο καταγωγής του όπου έγινε η σύλληψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του 56χρoνου γύρω στις 12:00 στο σπίτι του στον Έβρενο, ενώ θα οδηγηθεί στην ανακρίτρια της Ρόδου.

Ο «Χ» βρέθηκε στον Έβρενο που είναι ένα χωριό κοντά στα σύνορα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και του Δήμου Αρριανών. Αποτελεί ένα μικρό χωριό του νομού μας και μπαίνοντας κανείς στο χωριό μπορεί να διακρίνει από μακριά τον μιναρέ αλλά και το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος η ελληνική σημαία βρίσκεται σκισμένη και πεταμένη.


Επεκτείνονται και στα γειτονικά νησιά της Ρόδου οι έρευνες των αρμόδιων αρχών για το «δίκτυο» – 2.500 αρχεία φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους οι δύο δράστες


Οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι φερόμενοι ως κατάσκοποι της Τουρκίας με καταγωγή από την Ροδόπη συνελήφθησαν καθώς έχει σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα, με βάση τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Η υπόθεση εν συντομία
Ο 35χρόνος εργαζόταν ως γραμματέας στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, ενώ ο 56χρόνος (η ηλικία του αποδίδεται και ως 52 ετών) εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο.

Η γνωριμία των δύο ανδρών φέρεται πως έγινε τον Αύγουστο σε κοινωνική εκδήλωση μουσουλμάνων στη Ρόδο. Ακολούθησαν νέες συναντήσεις τους σε καφέ της πόλης, ενώ η τροφοδότηση του 35χρονου που εργαζόταν ως γραμματέας στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωνε ο 56χρόνος μάγειρας του πλοίου τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο. Ο 56χρονος κατέγραφε τις κινήσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τις κινήσεις των στρατιωτών στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο.

Το υλικό που συγκέντρωνε το έστελνε στον 35χρονο είτε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp είτε διά ζώσης στις συναντήσεις τους, σε καφέ της Ρόδου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, στο πλαίσιο της μυστικής έρευνας έχει καταγραφεί επαφή των δύο σε καφετέρια που λειτουργεί στο Ενυδρείο του νησιού, ενώ η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ακόμα σε σπίτι στην Ιαλυσό αλλά και στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου.



Η σύλληψη του 35χρονου Ροδοπίτη
Πρώτα οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν τον 35χρoνο φερόμενο ως κατάσκοπο της Τουρκίας ο οποίος εργαζόταν ως γραμματέας στο τούρκικο προξενείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έρχεται από την εφημερίδα «Η Ροδιακή» ο 35χρoνος Ροδοπίτης οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε προανακριτικό στάδιο για τα όσα του καταλογίζονται στο πλαίσιο του σχετικού εντάλματος σύλληψης της ανακρίτριας Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρόνος φαίνεται να αρνείται την όποια εμπλοκή του στην υπόθεση.

Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Το θέμα πήρε ήδη εθνικές διαστάσεις, καθώς το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη σύλληψη του 35χρόνου γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο για την υπόθεση της κατασκοπείας.

Η ανακοίνωση αυτούσια: «Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, του γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σκαφών. Κατά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη του προσωπικού μας, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ανησυχούμε επίσης από τις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό, καθώς παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά του, καθώς και τις αποστολές μας στην Ελλάδα και τους υπαλλήλους τους. Έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Επεκτείνονται οι έρευνες και στα γύρω νησιά 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και ο 56χρονος ναυτικός είχαν ανταλλάξει περισσότερα από 2.500 αρχεία με τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων στη Μεγίστη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  ανάμεσά τους ήταν και φωτογραφίες των ελληνικών υποβρυχίων, κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου.

Οι έρευνες για την υπόθεση κατασκοπείας συνεχίζονται και φαίνεται πάντως ότι δεν περιορίζονται μόνο σε Ρόδο και Καστελόριζο, αλλά επεκτείνονται και σε γειτονικά νησιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει νέες έρευνες για τη δράση των δύο κατηγορούμενων. Εκτός από το Καστελόριζο, οι δύο μουσουλμάνοι φαίνεται να κατέγραφαν τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο. Η ΕΥΠ κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση γιατί στο πλοίο που εργάζονταν ο μάγειρας πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά.

Εφημερίδα Χρόνος 

Α. ΑΓΕΛΑΡΙΔΗΣ