Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Δημητρίου Πύρκα.

 





Η Κύπρος, αλλά και η κοινότητα του το Μάμμαρι, αποχαιρέτησαν  τον ήρωα καταδρομέα της 32ης Μοίρας Καταδρομών, Δημήτριο Πύρκα.


 Ο ήρωας έπεσε  μαχομενος στο ύψωμα Αλωναγρα, στις 22 Ιουλίου 1974 και τα  λείψανα του ταυτοποιηθηκαν πρόσφατα. Σε κλίμα συγκίνησης, η πολιτεία, οι συγγενείς και οι φίλοι, οι συμπολεμιστές του, αλλά και πλήθος κόσμου, συνόδευσαν το ήρωα στην τελευταία του κατοικία με τις πρέπουσες τιμές.



 Ο  ήρωας που έκανε το χρέος απέναντι στην πατρίδα μας με το παραπάνω,περιμένει από όλους εμάς δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση και της τελευταίας σπιθαμής της σκλαβωμενης γης μας. Αιωνία του η μνήμη.





Το  ιστορικό της θυσίας του ήρωα όπως  το κατέγραψε ο  Δημήτρης Χρυσάνθου.
ΑΛΩΝΑΓΡΑ
Δευτέρα 22/7/1974 διαταγή για να ανεβεί η Μοίρα στην Αλωνάγρα.

Η Μοίρα έφθασε το μεσημέρι πάνω στη τοποθεσία ανεβαίνοντας κάθετα από την Ανατολική πλευρά του υψώματος από το σημείο που υπάρχουν ερείπια ναού του Τιμίου Σταυρού.
· Άγριο τοπίο σχεδόν απροσπέλαστο χαμηλή βλάστηση κυπαρίσσια. Καθόλου χώμα. 

Η ανάβαση γίνεται με τα τέσσερα, αναρρίχηση.
· Λόχος του 361 και 281 ΤΠ από την νότια πλευρά. Εντελώς στη κορυφή και βόρεια απόκρημνη πλευρά η 32 ΜΚ
· Σφοδρή αντεπίθεση από Τούρκους  και ακολούθησε φονικότατη μάχη.

· Ενίσχυση των Τούρκων με ελικόπτερα που κατέβαζαν φρέσκους ξεκούραστους Τούρκους καταδρομείς στα πλευρά και πίσω από τις θέσεις της Μοίρας.

· Άρνηση Διοίκησης Πυροβολικού για πυρά υποστήριξης που ζήτησε ο Διοικητής Ν Δαμασκηνός
· Πύρκας Δημήτριος Μάμμαρι, ελεύθερος σκοπευτής. Το σημείο που επέλεξε για θέση μάχης εντοπίστηκε 40 χρόνια αργότερα και πρέπει να έκανε πάνω από 25 βολές. Βρέθηκαν 4 γεμιστηράκια του Μ1, 3 άδεια και ένα άλλο με Πέντε σφαίρες άπαιχτες και κάμποσοι κάλυκες σκορπισμένοι. Φαίνεται ότι το όπλο του έπαθε εμπλοκή και πέταξε το γεμιστηράκι προτού ριχθούν όλες (και οι 8 βολίδες).

 Δέχθηκε ριπή πολυβόλου λίγο πάνω από τα γόνατα με αποτέλεσμα να κοπούν και τα δυο του τα πόδια. Ο κδ Πολύκαρπος Πατατός πήγε κοντά του και προσπάθησε να τον τραβήξει πίσω αλλά κτυπήθηκε και ο ίδιος στο κεφάλι και το γόνατο. Άλλοι καταδρομείς ο Κωνσταντίνου Δημήτρης από τον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού ο Ανθγος ο Σωτήρης Καϊττάνης , ο λοχίας Χατζησωφρονίου Αντώνης, ο  Αυγουστής Μαυρογιάννης, Πολύκαρπος Ασπρομάλλης και ο ανθγός Μιχάλης Αβραάμ προσέτρεξαν για βοήθεια. 

Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε με δραστικά πυρά από τον κδ μ Άριστο Καυκαρή Ο λοχίας Ιταλού Κυριάκος ενημερώνει τον Καϊττάνη ότι ομάδα Τούρκων κδ κινείται από βόρεια μέσα από το καιόμενο δάσος και ο κίνδυνος κύκλωσης είναι ορατός. Ιταλού και Καϊττάνης παίρνουν θέσεις μάχης και τους περιμένουν να προσεγγίσουν στα 30 μέτρα και τους εξουδετερώνουν. 

Η προσπάθεια των Τούρκων για περικύκλωση επαναλαμβάνεται . Ο Δημήτρης Πύρκας μεταφέρεται περίπου 500 μέτρα πίσω. Ενόσω είχε τις αισθήσεις του, παρακαλούσε τους συμπολεμιστές του να τον αφήσουν και να φύγουν για να γλιτώσουν οι ίδιοι.
 Όταν έχασε τις αισθήσεις του από την ακατάσχετη αιμορραγία, εγκαταλείφθηκε στη ρίζα ενός κυπαρισσιού .


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας