Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Και στην Παναγία Σουμελά το θαύμα λειτουργεί ακόμη

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Και στη Παναγία Σουμελά το θαύμα λειτουργεί ακόμη

Παραφράζοντας τη φράση του  Σεφέρη για την Κύπρο  όπου «το θαύμα λειτουργεί ακόμη», το ίδιο πρέπει να παραδεχθούμε ότι ισχύει και για τον Πόντο….



Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο είναι η πεμπτουσία του θαύματος. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα το υπερφυσικό, το μεταφυσικό, το ανεξήγητο, το ανερμήνευτο, η Ορθοδοξία και η Ελληνικότητα συμπυκνώνεται στη Μονή που δικαίως είναι η κορωνίδα της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού: από πως είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα στο όρος Μελά από την Παναγία την Αθηνιώτισσα (Παρθενώνας), μέχρι το πως λύθηκε το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού. Από τα θαύματα της Παναγίας για η διάσωση της μονής από τους επιδρομείς , τη σωτηρία των αυτοκρατόρων του Πόντου σε μάχες και ναυάγια, αλλά και τη θεραπεία από ασθένειες και δοκιμασίες ακόμη και Σουλτάνων…..

Από το πως διασώθηκαν μετά τη Γενοκτονία τα ιερά και όσια της Μονής, η εικόνα της Μεγαλόχαρης, ο σταυρός του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, μέχρι το πως ήρθαν στην Ελλάδα και σήμερα κοσμούν τη συνέχεια της Μονής στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία.  

Το θαύμα όμως λειτουργεί ακόμη: η Γενοκτονία, η Καταστροφή, η λεηλασία, η φωτιά, για να σβηστούν  τα ίχνη των εγκλημάτων, δεν εξαφάνισαν τη Μονή, την οποία την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι του Πόντου, οι οποίοι αναζητούν θεραπεία, απαντήσεις και τη απάντηση της Παναγίας στα ερωτήματά τους…

Παρόλη την αμηχανία του τουρκικού καθεστώτος, η Μονή, η Παναγία, αποδεικνύει στον Πόντο ότι το θαύμα λειτουργεί . Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική !