Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Κανίδης



Την 1 Σεπτεμβρίου το 2004 γίνεται  εφοδος στο σχολείο του Μπεσλαν κρατώντας 1100 ομήρους στις 3 του Σεπτέμβρη ο Πόντιος ήρωας-δάσκαλος, Ιβάν-Γιάννης Κανίδης πέφτει απο σφαίρες για να σώσει τους μαθητές του στο Μπεσλαν της Ρωσίας.


Γεννήθηκε στο διπλανό Βλαδικαυκάς και οι γονείς του εξορίστηκαν από τον Στάλιν το 1938. Μάλιστα τον πατέρα του Κωνσταντίνο τον εκτέλεσαν επειδή δεν ήθελε να απαρνηθεί τη χριστιανική του πίστη... Ο Κανίδης είχε τρία παιδιά, και μια ευτυχισμένη οικογένεια αλλά κυρίως ήταν υπόδειγμα εκπαιδευτικού.

Οι τρομοκρατες διάλεξαν μερικούς ηλικιωμένους να τους αφήσουν ελεύθερους μεταξύ αυτών και ο Κανίδης αλλά εκείνος αρνήθηκε . Υπόδειγμα εκπαιδευτικού αλλα και Ανθρώπου δεν σκέφτηκε ουτε λεπτό την ζωη του παρα μονο υπερασπίστηκε τα παιδιά, τους έδινε θάρρος κι ελπίδα – αγνοώντας το προβλήμα της καρδιάς του. Ικέτευε τους τρομοκράτες να δώσουν νερό στα παιδιά, τους ζητούσε να σταματήσουν αυτό που κάνουν και να τα ελευθερώσουν. Και όταν κάποιοι μεγάλοι προσπάθησαν να παραμερίσουν τα στιβαγμένα θρανία στο παράθυρο για να δραπετεύσουν, λίγες ώρες πριν γίνουν οι εκρήξεις, ο Κανίδης στάθηκε μπροστά στους τρομοκράτες για να τους εμποδίσει κι εκείνοι τον εκτέλεσαν με μια ριπή στο στήθος και στην καρδιά.

Αιωνία του η μνήμη 😢