Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ματιές από τον βίο του Αγίου Σωφρονίου: ο φασιανός, ο λαγός, τα σπουργίτια, η ελευθερία...

  

 
"Αυτός ο χειμώνας είναι απίστευτα υγρός, γκρίζος, σχεδόν ανήλιος. " Εγώ, όμως, έχω τη δυνατότητα να μείνω σε ένα αρκετά καλά θερμαινόμενο σπίτι. Έτσι νιώθω λιγότερο από τα βιτρό παράθυρα τέτοιου κλίματος. Ωστόσο, τις ηλιόλουστες μέρες, όλοι έχουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη έμπνευση.


Ένας φασιανός περιπλανιέται στον κήπο μου. Ένα παράξενο, όμορφο πουλί που έχει κάτι άγριο, αρπακτικό, αλλά ταυτόχρονα ήσυχο και απαλό. Τρέχει κι ένας λαγός, τα σπουργίτια στέκονται στο πλευρό εκατοντάδων και φωνάζουν χαρούμενα στα κλαδιά του αειθαλούς κόλπου. Πραγματικά, δεν έχω ξαναζήσει σε τέτοια ατμόσφαιρα. Αυτό μου θυμίζει τις εποχές που είναι τώρα θρύλοι.
Ζω οικειοθελώς, αποκομμένος από όλη τη διαφθορά του κόσμου (... ) Είναι πραγματικά παράξενο που μια τόσο υπέροχη μοίρα έπεσε πάνω μου. Αλήθεια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν τέτοια ελευθερία; ... Ευλογημένο το όνομα του Κυρίου.... ”
 
Θραύσμα από επιστολή που έστειλε ο Άγιος Σωφρονιος στην αδελφή του, Μαρία, τον Δεκέμβριο του 1960, από το βιβλίο «Μας μιλάει ο Άγιος Σωφρόνιος. "Γράμματα"