Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Σκόπια: Δεν μπορούμε να πάμε στη Γερμανία αν το διαβατήριο δεν γράφει «Βόρεια Μακεδονία»

 

 

Το διαβατήριο που έχει το παλιό όνομα μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στη Γερμανία. 


Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην Deutsche Welle ότι δεν μπορεί κανείς να εισέλθει στη Γερμανία με διαβατήριο χωρίς το συνταγματικό όνομα, εάν ο ταξιδιώτης προέρχεται από τη “Βόρεια Μακεδονία” ή από τρίτη χώρα. 

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Πάντσε Τοσκόφσκι, ανέφερε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ τη Δευτέρα ότι «το παλιό διαβατήριο χρησιμοποιείται στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αλβανία, το Κόσοβο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κρίμα που δεν ισχύει στη χώρα λόγω της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης και βλέπει τη λύση στην αλλαγή του Νόμου για τα ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Και ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, που αυτές τις μέρες περιοδεύει στα προξενεία σε Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, χαιρέτισε την απόφαση της Ελβετίας να επιτρέψει στους πολίτες της ΠΓΔΜ να ταξιδεύουν με τα παλιά ταξιδιωτικά τους έγγραφα. 

Παράλληλα, ο Οσμάνι δεν διευκρινίζει αν εννοεί να ταξιδέψει με τα παλιά διαβατήρια από την Ελβετία στα Σκόπια ή το αντίστροφο, δεδομένου ότι η προηγούμενη σύσταση για τους πολίτες των Σκοπίων στο εξωτερικό που δεν έχουν νέο διαβατήριο ήταν να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Στη Γερμανία, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην DW ότι οι γερμανικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν την κατάσταση των πολιτών της χώρας μας που δεν κατάφεραν να πάρουν διαβατήριο με το συνταγματικό όνομα και ότι η βοήθεια στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των δικαιωμάτων τους. 

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να χρησιμοποιούν τα διαβατήριά τους με την παλιά συνταγματική ονομασία μόνο για προσωπική ταυτοποίηση στη χώρα αυτή, αλλά δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα εάν δεν διαθέτουν νέο ταξιδιωτικό έγγραφο με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φύγει από τη Γερμανία για τη “Βόρεια Μακεδονία” με το παλιό διαβατήριο, αλλά όχι το αντίστροφο. 

https://echedoros.blog