Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Δικαίωμα να ζούμε

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ »

 

 

΄Ολοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία, στην ισότητα, στην ελεύθερη έκφραση λόγου και σκέψης, στη δύναμη να ονειρευόμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, έναν κόσμο με ιδανικά, πρότυπα και αξίες.Να μη ζούμε εγκλωβισμένοι σε αρχέγονες παραδόσεις, στερεότυπα και προϋπάρχουσες καταστάσεις που διαιωνίζονται με τις προσωπικές μας ενέργειες και πράξεις με το πέρασμα των χρόνων και καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά μας.


       Με την σημερινή τακτική μας, το σύγχρονο πρόβλημα των απορριμμάτων κατέληξε να αποτελεί απειλή για την υγεία μας καιζήτημα επιβίωσήςμας μελλοντικά πάνω στον πλανήτη.Πρέπειόλοιμαζί να συνεισφέρουμε για την  επίλυση και την υγιή και ομαλήδιαβίωση μας σε ένα καθαρότεροπεριβάλλον. Οκαθένας μας μπορεί να προσθέσει ένα μικρόλιθαράκιπου θα αποφέρει περίτρανα αποτελέσματα μέσα απόομαδικήδουλειά και την ευαισθησία όλων μας.

Το πρώτοβήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητα μας, να προσπαθήσουμε να αξιοποιούμε όλα τα αντικείμενα που δεν μας είναι πλέον απαραίτητα, από τα οικιακά μας απορρίμματα μέχρι τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και τα κινητά μας.

     Τα οφέλη από μια τόσοαπλήπράξη αν κάτσουμε και τα αναλογιστούμε είναι τόσαπολλά και σημαντικά. Καταρχάς το πιο άμεσο και ορατόόφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε είναι πως διατηρούμευγιεινές συνθήκες διαβίωσηςστο περιβάλλονγύρω μας,Επίσης έχουμε και το ηθικόσκέλος, δηλαδή πως συνεισφέρουμε σε κάτιτόσοόμορφο όπως στην διατήρησηκαι καλυτέρευση του φυσικούπλούτου μας. Πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμεάλλωστε πως μόνοέναςάνθρωπος κάθε μέρακαταναλώνειοξυγόνο που αντιστοιχείπερίπου σε 130 δέντρα.

    Σχεδόνόλα τα αντικείμενα με την εξέλιξη που υπάρχεισήμεραμπορούννα ανακυκλώνονται και αφούανακυκλωθούν να ξαναμπούν στην ζωή μας με την πρότερημορφή τους ήδιαφορετική, και μάλιστααρκετά από αυτά μπορούν να κάνουνσυνέχεια αυτή την διαδικασία και να εισέρχονται ξανά και ξανά στην καθημερινότητα μας. Με αυτόν τον τρόποεπιτυγχάνουμεσημαντικήμείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουνκατάτεράστιεςποσότητεςστους ήδηπεριορισμένουςχώρους που διαθέτουμε σε χωματερές, καταφέρνουμε να μην μολύνουμε το έδαφος με διάφορεςεπιβλαβείςουσίεςπου εμπεριέχονται σε μερικά από τα απορρίμματα μας και  εξασφαλίζουμε τεράστια οικονομία σε ενέργειααφού πλέον δεν είναι απαραίτητο να παραχθούνκαι να επεξεργαστούν νέαπροϊόντα από την αρχή.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε διάφορα σημεία να εναποθέσουμε τα αντικείμενα που θέλουμε να ανακυκλώσουμε σχεδόν σε όλες τις γειτονιές. Στα αστικά κέντρα υπάρχουν μπλε κάδοι ανακυκλώσεις , αρκετές αλυσίδες σουπερ μάρκετ και ηλεκτρικών έχουν ειδικά σημεία για να μπορούμε να παραδώσουμε τα αντικείμενα μας προς ανακύκλωση και αυτοί από εκεί και περά αναλαμβάνουν την αποστολή τους. Επίσης, αρκετοί δήμοι έχουν ευαισθητοποιηθεί  στο θέμα της ανακύκλωσης και παρέχουν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για να μπορούν να μας εξυπηρετούν και να         παραλαμβάνουν τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα που θέλουμε να απορρίψουμε, ειδικά όταν αυτά είναι αρκετά ογκώδη. Αλλιώς πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία με ιδιωτικές εταιρίες που ασχολούνται με ενοικιάσεις κάδωνοι οποίες αναλαμβάνουν  τη διαδικασία ανακύκλωσης οικοδομικών υλικών.

Ο άνθρωπος θα πρέπει να εργαστεί μεθοδικά και συντονισμένα προκειμένου να πετάξει από πάνω του την απειλή των απορριμμάτων που κατακλύζουν την καθημερινότητά του.Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν στην ουσία από τα πεταμένα απορρίμματα η υγεία και το περιβάλλον και πλέον να τα διαχειριστεί με σύνεση. Να οικειοποιηθεί την ιδέα της ανακύκλωσης που θα μετατρέψει τα άχρηστα σκουπίδια σε νέα αγαθά και ενέργεια. Να μην αφήσει στιγμή να πάει χαμένη, γιατί εμείς και τα παιδιά μας έχουμε δικαίωμα να ζούμε σε καθαρές πόλεις και να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο.

Εύη Κωνσταντοπούλου                                                                                      

Ενημερωμένος  Πολίτης