Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τον όρο «Μακεδονία»

 













Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τον όρο «Μακεδονία»



Νικ. Σταυρουλάκις

Την ώρα που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Μίτσκοσκι επιμένει στις προκλήσεις, αποκαλώντας σε όλες τις δημόσιες αναφορές του τη χώρα του «Μακεδονία», παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία προκλητικά αγνοεί, η Τουρκία συνεχίζει το διαβρωτικό έργο της στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στους κρατικούς μηχανισμούς των χωρών, εν προκειμένω στην Αλβανία και στα Σκόπια.

Σύμφωνα με αναφορές από τον ιστότοπο «Βαλκανικό περισκόπιο», το λεγόμενο Τουρκικό Κίνημα Εθνικής Ενότητας (TMBH), κόμμα που δραστηριοποιείται στα Σκόπια, διαμαρτύρεται για τον μικρό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τουρκικής καταγωγής που απασχολούνται σε κρατικές θέσεις στη χώρα. Ειδικά για τους Τούρκους εργαζομένους στο σκοπιανό ΥΠΕΣ, το τουρκικό κόμμα επιδιώκει τον πολλαπλασιασμό τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία πλαίσιο της Αχρίδας, μόνο 208 Τούρκοι εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, με το ποσοστό να κινείται στο 1,84%. «Με βάση τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι η αρχή της δίκαιης εκπροσώπησης, που αποτελεί συνταγματική διάταξη, δεν εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και είναι ανεπαρκής στο υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι το τουρκικό κόμμα των Σκοπίων «Κίνημα των Τούρκων για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία» προσχώρησε στο αλβανικό κόμμα DUI, διεμβολίζοντας τα πολιτικά ερείσματα της Αθήνας, που θέλει να πιστεύει ότι ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Η προσχώρηση έγινε με τη στήριξη Αγκυρας και Τιράνων πριν από τις ευρωεκλογές αλλά, σύμφωνα με διακηρύξεις στελεχών, η συνεργασία δεν δημιουργήθηκε μόνο για προεκλογικούς λόγους, αλλά με στόχο μια μακροχρόνια κοινή πορεία. Στη σχετική δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το κόμμα των Τούρκων, ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος Αλί Αχμέτι και συνομιλητής της Αθήνας είπε ότι η προσχώρηση θα συνδράμει να πραγματοποιηθούν οι «ανεκπλήρωτοι στόχοι» (σ.σ.: υπονοούμενο για τη Μεγάλη Αλβανία που προωθούν ανοιχτά τα Τίρανα) αλλά και «η αληθινή δημοκρατία στη χώρα και η πραγματική ισότητα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων, όχι μόνο των Αλβανών», Η τουρκική διάβρωση συνεχίζεται και στις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τουρκικούς φορείς να ενισχύουν καθημερινά την παρουσία τους, ενώ πλήθος συμφωνιών προωθούνται από την Αγκυρα, προκειμένου να «δέσει» την παρουσία της στην περιοχή.

Ο Κρ. Μίτσκοσκι όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά επιχειρηματολογεί τακτικά, ακόμα και από το επίσημο βήμα της Βουλής των Σκοπίων, υπέρ της παράνομης αναφοράς «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό. «Μπορώ να σας πω ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύεται ο προσδιορισμός “μακεδονικός” και “Μακεδονία”. Αυτά ρυθμίζονται από το άρθρο 7 παρ. 2 και 3 της Συμφωνίας και μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε ότι έχουμε και εμείς δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το επίθετο “Μακεδονικός”, όπως και οι Ελληνες έχουν το ίδιο δικαίωμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη μακεδονική Βουλή, απαντώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε ο βουλευτής και αρχηγός του υπερθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Αριστερά» Ντιμίταρ Απασίεφ.

Στη γειτονική χώρα ακόμα και η Αριστερά, που πρόσκειται στη Σόφια, εκφράζεται δημοσίως με γλώσσα εθνικιστικού κόμματος. Το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Αριστερά» (Levica) στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, στις οποίες το VMRO θριάμβευσε και μόνο λόγω του εθνικιστικού προφίλ που καλλιέργησε στο εκλογικό σώμα, είδε επίσης τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο 7%, εξέλιξη η οποία δηλώνει ότι ο εθνικιστικός ανθελληνικό λόγος στα Σκόπια διατρέχει το σύνολο του σλαβομακεδονικού πληθυσμού.

Ο Μίτσκοσκι επιτέθηκε τον Ντιμίταρ Απασίεφ, κατηγορώντας τον ότι υπογράφει κάθε μήνα ως βουλευτής της «Βόρειας Μακεδονίας» για να λάβει τη βουλευτική του αποζημίωση. Για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό αποτελεί μομφή ακόμα και εάν κάποιος πολιτικός στη χώρα του έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα, όπως ο Απασίεφ.

Ο Μίτσκοσκι χρησιμοποιεί αυθαίρετα τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» ακόμα και στις διμερείς επίσημες συναντήσεις με ξένους παράγοντες, προερχόμενους από χώρες της Ε.Ε., παρότι οι Βρυξέλλες έχουν αποδεχθεί, έχουν υιοθετήσει και έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Θυμίζουμε ανάρτησή του στο fαcebook για συνάντηση που είχε προ μηνών με τον πρέσβη της Αυστρίας στα Σκόπια Μάρτιν Πάμερ, στην οποία εξέφραζε ευχαριστίες προς την Αυστρία «για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Το μεγάλο ατόπημα της Κάμαλα Χάρις για μια χούφτα ψήφων

Την ίδια στιγμή, η αποτυχούσα υποψήφια πρόεδρος και σημερινή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εμφανίστηκε στην προεκλογική της καμπάνια να στηρίζει τη «Μακεδονία», παρότι εκπροσωπεί τη χώρα η οποία κατεξοχήν πίεσε και υποχρέωσε την Αθήνα να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών», με στόχο τη διαφύλαξη των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οπως ήδη είναι γνωστό, εκπρόσωπος της αποτυχημένης (looser) αντιπροέδρου (σ.σ.: όχι η ίδια) σε δήλωση προς σκοπιανό μέσο ενημέρωσης είπε ότι η Χάρις εάν εκλεγεί θα στηρίξει την ψευτομακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Να σημειωθεί ότι η Αθήνα προχώρησε στην εν λόγω Συμφωνία, παραχωρώντας εθνικούς όρους (Μακεδονία – Μακεδονικός) στα Σκόπια, για να κάνει το χατίρι της Ουάσινγκτον και η χώρα αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η κυρία Χάρις με τη στάση αυτήν μπορεί να κέρδισε την ψήφο των ψευτο-Μακεδόνων, αλλά έχασε την ψήφο των Ελλήνων. Τόσο της έκοβε… Τα χαστούκια στην Αθήνα φθάνουν το ένα μετά το άλλο στα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία υποτίθεται ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που κίνησε την υπόθεση ενσωμάτωσης των χωρών αυτών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίθετα, η Τουρκία προχωρεί ταχέως σε δράσεις «εισοδισμού» στα Δυτικά Βαλκάνια, κατασκευάζοντας ισχυρή ζώνη επιρροής στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία,   newsbreak.gr 10.11.2024