Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Το Ολοκαύτωμα στα Κερδύλια Σερρών. 17 Οκτωβρίου 1941



Eκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 250 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς Κερδυλλιώτες, την 17η Οκτωβρίου του 1941, θα πραγματοποιηθεί σημερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, στα Κερδύλλια.



Το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει μνημόσυνο.


Διακόσιοι πενήντα κάτοικοι, όλος ο ανδρικός πληθυσμός 16-60 χρόνων των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων Ν. Σερρών, έπεφταν νεκροί από τα βόλια των Γερμανών καταχτητών. Το έγκλημα συνεχίστηκε με την πυρπόληση των 250, περίπου, σπιτιών των δύο χωριών που έγιναν στάχτη. Ενώ, μετά το μακάβριο έργο τους υποχρέωσαν 17 γέροντες που τους είχαν κλεισμένους στο κοινοτικό κατάστημα να θάψουν τα παιδιά τους, τ’ αδέρφια, τους γαμπρούς, τους δικούς τους…


Οι Γερμανοί κατακτητές πήγαν στις 4 τα χαράματα, την πιο απρόσμενη ώρα και ολοκλήρωσαν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοι των Κερδυλλίων περιέθαλπαν τη δημιουργούμενη Αντίσταση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή είχε κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ανταρτοομάδα στην Κατοχή «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό το δάσκαλο του χωριού Θανάση Γκένιο (Λασάνη) και όπου συμμετείχαν 15-20 νέοι Κερδυλλιώτες. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συγχωριανούς τους αγωνιστές, πληρώνοντας με το αίμα τους.


Δεν ήταν όμως μόνον αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Ήταν και αυτοί που απέμειναν. Οι μάνες που έχασαν τους άνδρες, τους γιους, τους πατεράδες, τ’ αδέρφια τους. Ήταν τα παιδιά που ορφάνεψαν, οι γέροι, οι άρρωστοι… Τα σημερινά Νέα Κερδύλλια οφείλουν την ύπαρξή τους σ’ αυτές τις απλές γυναίκες τις ηρωίδες του λαού.