Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Μέζαπος – Το άγνωστο διαμαντάκι της Λακωνικής Μάνης

 

Ένα μικρό, ήσυχο ψαροχώρι στον κόλπο Τηγάνι με γαλαζοπράσινα νερά, θαλάσσιες σπηλιές και θρύλους για κρυμμένους πειρατικούς θησαυρούς .



Αν και τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία της Μάνης ανεβαίνει χάρη στον συνδυασμό των παραθαλάσσιων τοποθεσιών της με την άγρια ομορφιά του εσωτερικού τοπίου, αρκετές γωνιές της παραμένουν άγνωστες στους πολλούς.Μία από αυτές είναι και ο Μέζαπος: ένα μικρό, ήσυχο μα πολύ γραφικό ψαροχώρι στον ομώνυμο όρμο που σχηματίζεται στον κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι στο λακωνικό τμήμα της Μάνης, 18 χιλιομέτρα νότια της Αρεόπολης, στη μέση της απόστασης προς τον γνωστό προορισμό του Γερολιμένα (που βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα πιο πέρα).
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 εδώ κατοικούν μόλις 31 άνθρωποι.Ευρήματα ενός παλαιοχριστιανικού ναού χτισμένου κατά τον 5ο ή 6ο αιώνα υποδεικνύουν ότι ο Μέζαπος μπορεί και να κρατάει ήδη από την απαρχή των βυζαντινών χρόνων. Στην ιστορία εμφανίζεται πάντως πολύ αργότερα, κατά τον 18ο αιώνα, λόγω της δράσης του ξακουστού μονόφθαλμου πειρατή Νικολού Σάσσαρη, ο οποίος ήταν κάτοικος του χωριού.
Το 1805 ήρθε εδώ και ο φημισμένος William Martin Leake – Άγγλος στρατιωτικός, διπλωμάτης και περιηγητής– που περιέγραψε στα γραπτά του τον οικισμό ως το ασφαλέστερο λιμάνι σε όλη τη δυτική πλευρά της Μάνης.