Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Ανδρέα Γεωργίου

 






Αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Γεωργίου στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες της Κερύνειας 


"Να προσέχεις τον Αντρίκο..."


Τις προάλλες αποχαιρετήσαμε άλλο ένα Εθνοφρουρό του 1974, γέννημα θρέμμα της Κερύνειας, τον Αντρέα Γεωργίου, του Σταύρου και της Αθηνάς, που έπεσε προασπιζόμενος τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του 1974. Οι δύο γονείς του έφυγαν χρόνια πριν, χαροκαμένοι με την προσμονή για τον γυρισμό του παιδιού τους.


Ο Αντρέας Γεωργίου, ο Αντρίκος όπως χαιδευτικά τον φώναζαν οι γονείς, τα αδέλφια Ελένη και Γιώργος καθώς και οι φίλοι του, ήταν 22 ετών το 1974, έφεδρος εθνοφρουρός στα τεθωρακισμένα του 251 Τ.Π. Στις 22 Ιουλίου 1974, ημέρα κατάληψης της Κερύνειας από τον τουρκικό στρατό εισβολής, οι ελάχιστες ελληνικές δυνάμεις απόκρουσης, εγκαταλελειμμένες και προδομένες, ήταν αντιμέτωπες με υπέρμετρα ισχυρές σε αριθμό και εξοπλισμό τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Ο  ίδιος ο Αντρέας Γεωργίου μαζί με μερικούς άλλους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης, κλείστηκαν μέσα στο Κάστρο της Κερύνειας με ελαφρύ ατομικό οπλισμό κι έτοιμοι για τον υπέρ πάντων αγώνα μέχρι τέλους. Σε κάποια φάση, όταν ο Α. Γεωργίου μαζί με 2 άλλους Εθνοφρουρούς εξήλθαν του Κάστρου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ίλη τουρκικών αρμάτων, συνελήφθηκαν κι έκτοτε αγνοοείτο η τύχη του Αντρέα για 49 χρόνια. Τελικά τα οστά του εντοπίστηκαν σε πρόχειρο ομαδικό τάφο με τα σημάδια της εν ψυχρώ δολοφονίας του, κοντά στις παρυφές του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα, κάτω από χαρουπόδενδρα. 


Στην κηδεία του τον αποχαιρέτισαν πολλοί φίλοι του από τις γειτονιές της Κερύνειας. 

Οι τελευταίες λέξεις της μάνας του Αθηνάς πριν ξεψυχίσει προς τον άλλο γιο της, τον Γιώργο ήταν "Να προσέχεις τον Αντρίκο". 

Στην τελευταία φωτογραφία, ο νεαρότερος Αντρέας ο οποίος φέρει το όνομα του ήρωα θείου του.