Με μια συνθήκη αντίστροφης αυτής των Σεβρών, Γη και Ύδωρα ονειρεύεται ο Ερντογάν
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Εφημερίδα Καρφί
Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου φέρεται να είναι η λογική που έχει ασπαστεί ο Σουλτάνος.
Ο Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς την ένταση και προκαλεί.
Αυτή η τακτική της Τουρκίας αποδίδει συνεχώς εδώ και δεκαετίες. Η επεκτατική της πολιτική να φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν της δίνει συνεχώς κτήσεις εντός και εκτός εισαγωγικών.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε το βράδυ της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών»,
Ο Ερντογάν υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Τουρκία με το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες κατάφερε να αποτρέψει μία Συνθήκη των Σεβρών, δηλαδή μία αρνητική συμφωνία για τα τουρκικά συμφέροντα, στην ανατολική Μεσόγειο.
Τι εμπεριείχε η Συνθήκη των Σεβρών
Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε στην Γαλλία στις 10 Αυγούστου του 1920 ανάμεσα στις συμμαχικές χώρες νικήτριες του Α Παγκοσμίου Πολέμου και τον σουλτάνο Μεχμέτ Στ. Εκείνη την εποχή ο σουλτάνος έδινε μάχη για την πολιτική επιβίωση του κόντρα στο κίνημα των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ.
Η Συνθήκη πυροδότησε τον πόλεμο της ανεξαρτησίας από τον Κεμάλ εναντίον των οπαδών του σουλτάνου, καθώς η οθωμανική αυτοκρατορία έχανε εδάφη, παραχωρούσε τον έλεγχο των οικονομικών της στους Συμμάχους και δεχόταν στρατιωτικούς περιορισμούς.
Η νίκη των Νεότουρκων οδήγησε στην κατάργηση της Συνθήκης των Σεβρών και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, η οποία σήμανε και τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η συνθήκη επί της ουσίας περιελάμβανε την αποκήρυξη όλων των μη τουρκικών εδαφών και την παραχώρηση τους στη συμμαχική διοίκηση. Συγκεκριμένα η Οθωμανική Αυτοκρατορία παράδιδε τα εδάφη της στην Μεσοποταμία (το σημερινό Ιράκ), την Παλαιστίνη, την Υπεριορδανία, τα οποία περνούσαν στον έλεγχο της Βρετανίας.
Η Συρία και ο Λίβανος θα βρίσκονταν υπό την επιρροή της Γαλλίας. Η Ανατολία ερχόταν στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Επίσης και η Χατζάζη (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας), το Κουρδιστάν και η Αρμενία κηρύσσονταν ως ανεξάρτητα κράτη.
Θεοφάνης Μαλκίδης: Τίθεται πλέον θέμα σταθερότητας στην περιοχή
Θέση στο θέμα που προέκυψε πήρε ο Δρ. Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος μέσα από το «Καρφί» κάνει λόγο για θέμα σταθερότητας που προκύπτει στην περιοχή λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα τονίζει,