Τιμὴ σὲ ἐκείνους ὅπου
στὴν ζωὴν των
ὥρισαν καὶ φυλάγουν Θερμοπύλες.
ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ
ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ;
Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)
Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο 4954/2022, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, με το άρθρο 48, ορίστηκε η 6η Απριλίου ως : «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού». Δυστυχώς από την πρόταση αυτή λείπει η λέξη Γενοκτονία, η οποία βεβαίως για εμάς τους Θράκες είναι και το μείζον ζητούμενο προς αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία. Να υπενθυμίσω, ότι η 6η Απριλίου, το λεγόμενο μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914, σηματοδοτεί την κορύφωση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Η πρωτοβουλία για την αναγνώριση της 6ης Απριλίου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε εδώ και χρόνια, από ενέργειες των Θρακικών σωματείων - συλλόγων, και αποτέλεσε ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006.
Από τότε, και πάλι με πρωτοβουλία των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, η ημέρα αυτή τιμόταν με επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και σχετικές ιστορικές ομιλίες, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε παρουσία αρμόδιου κρατικού φορέα. Με το πέρας των ετών και την επιμονή των σωματείων – συλλόγων, φτάσαμε στο σημείο στις εκδηλώσεις αυτές, να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στην περιοχή του Νομού Έβρου, την πρωτοβουλία για την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού ανέλαβε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), με τη συνδρομή βεβαίως των μελών/συλλόγων που την απαρτίζουν. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές : κ. Ιωάννη Σιδηρά (Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Θεολόγο και Νομικό) και Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη (Πολιτικό Επιστήμονα), διοργάνωνε κατά καιρούς εκδηλώσεις, όπου οι ομιλητές παρουσίαζαν όλα τα ιστορικά αδιάσειστα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από Τούρκους και Βουλγάρους. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι όταν αναφέρουμε Θρακικό Ελληνισμό, εννοούμε τον Ελληνισμό που ζούσε για χιλιετίες σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Θράκης, τον οποίο σήμερα διαχωρίζουμε ως Βόρεια, Ανατολική και Δυτική.
Στο δελτίο ειδήσεων του ΑΤV ακούσαμε τους
μεν δημοσιογράφους να λένε τα εξής :
Νέο βιβλίο: Θεοφάνης Μαλκίδης Κύπρος Γη Εναλία. Εκδόσεις Περιοδικού Ενδοχώρα. Αλεξανδρούπολη Ιούλιος 2022.
Η Κύπρος είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, η Παναγία η Φανερωμένη μαζί με το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, το Μαχαιρά, το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο.
Είναι οι αγνοούμενοι, οι μάνες και οι συγγενείς τους, οι πρόσφυγες, οι ήρωες των προδομένων Θερμοπυλών του 1974, είναι η πολιτική του «πηγαίνετε για ύπνο κύριοι, άσκηση είναι και όχι εισβολή», η πράξη του «η Κύπρος είναι μακριά», είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι μαθητές, οι μοτοσικλετιστές και οι φοιτητές, η μαύρη γραμμή (όχι πράσινη) και τα καταστήματα, οι οικίες και οι ζωές που είναι κλειστές, ο Χανδρινός και το πλήρωμα του αρματαγωγού «Λέσβος», είναι αυτοί που «επέστρεψαν» στις πατρίδες τους λίγα ο μόνο οστά, οι έντιμοι αξιωματικοί και στρατιώτες, οι καταδρομείς και οι αεροπόροι που καταρρίφθηκαν από «φίλια πυρά»,
Είναι σε έξαρση αυτές τις μέρες, σαν την πανδημία, η αγωνία της προσάρτησης των κατεχομένων από τον Ερντογάν. Επί μέρες μας έλεγαν ότι θα έρθει 20 Ιουλίου να ανακοινώσει την προσάρτηση, από χθες μας λένε ότι δεν θα έρθει γιατί έχει να πάει στο Ιράν.
Ο Φώτης Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης) γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895. Τον επόμενο χρόνο έχασε τον πατέρα του Νικόλαο Αποστολέλη και μεγάλωσε κοντά στον αδελφό της μητέρας του, τον θείο του Στέφανο Κόντογλου, ηγούμενο του οικογενειακού τους μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής. Με την υποστήριξη του θείου του σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1913-1916) πριν φύγει για το Παρίσι. Η Μικρασιατική Καταστροφή τον έφερε, μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, πρώτα στη Λέσβο και ύστερα, στην Αθήνα.
Παΐσιε τοῦ ὄρους Ἄθωνος δένδρον,
πολύκαρπον ὁσιώτατε ἐδείχθης.
Δεκάτῃ τε καὶ δευτέρᾳ Παΐσιος θάνε.
Ο Μενελάου Μενέλαος ήθελε να σπουδάσει Φιλόλογος, ήθελε να διδάσκει ιστορία, όμως, τελικά έγινε ο ίδιος μία σελίδα στην ιστορία της αιματοβαμμένης μας πατρίδας.
Το Απόσπασμα Αιγαίου προετοιμαζόταν για μια μεγάλης κλίμακας καταδρομική επιχείρηση στη Σύμη, αρχές του Ιουλίου του 1944. Η πλωτή Βάση Καταδρομών, μεθορμίστηκε στον όρμο Μπαλισού και στη συνέχεια στον όρμο Λόστα των Μικρασιατικών ακτών, απέναντι απ’ το νησί. Εκεί πήγε μαζί με επιτελείς του και ο διοικητής της βρετανικής Δύναμης 142 που δεν ήταν άλλος από το διοικητή της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών.
Στο παρακάτω βίντεο διακρίνεται η ανησυχία
για την ενεργοποίηση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ (8 Νοεμβρίου 1895 – 13 Ιουλίου )
«Ρεαλιστής όπως όλοι οι μεταφυσικοί κι ο Φώτης Κόντογλου, διαθέτει μια φαντασία που δεν την εξουσιάζει η μονομέρεια. Με τις βυζαντινά πριμιτιβιστικές χειρονομίες του μας δηλώνει την ύπαρξη ενός σύμπαντος πεπερασμένου, μα και ανεξαγόραστου. Περισσότερο τον απασχολεί η ηθική διάσταση του σύμπαντος αυτού. Είναι Έλληνας και παγκόσμιος τόσον ως ζωγράφος όσο και ως συγγραφέας που ξέρει να διαλέγει τις ακριβοδίκαιες λέξεις του, όχι μονάχα από το στόμα του λαού, μα και από τις εκλεκτικές αναζητήσεις και περιδιαβάσεις του σε ξένα κείμενα, απόμερα στον καιρό μας και σχεδόν άγνωστα σ’ εμάς ακριβώς γιατί δε μπορούμε να βαστάξουμε τις αλήθειες τους που μας φανερώνουν.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Συνέντευξη στην εφημερίδα Ολύμπιο Βήμα Κατερίνης
Τα σύννεφα του πολέμου ποτέ δεν έπαψαν να απειλούν τη χώρα μας. Αν ανατρέξουμε στις θύμισες μας όλοι έχουμε στιγμές που φοβηθήκαμε πολύ. Προσωπικό μας βίωμα το άκουσμα από ραδιοφώνου, δήλωσης Τούρκου Πρωθυπουργού: «θα πιώ καφέ στην Αθήνα». Αυτό στα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1960.
Ποιος δεν θυμάται τα γεγονότα που αποσταθεροποίησαν τα νησιά (αποστολή ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο με σκοπό την δημιουργία Υπερδομών) και έδωσαν την αφορμή στους Τούρκους ώστε να εξαπολύσουν την υβριδική επίθεση στον Έβρο;
Ήταν τότε όπου έγινε ολοφάνερος στους ασκούντες την εξουσία ο τρόπος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, παρά το ότι οι νησιώτες φώναζαν πολλά χρόνια πριν για τον ρόλο της γείτονας χώρας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΤΟ 1912 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΑΝΕΥ ΦΟΡΑΣ.
Στις 4/7/ 2022 από το ΚΕΜΙΠΟ παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του υπό τον τίτλο <<1922-2022 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής. Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα >> στο Συνεδριακό κέντρο της Ν. Ιωνίας.
Η εν λόγω έκδοση του Δήμου Ν. Ιωνίας Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής 50 αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής από τους απογόνους Β’ και Γ’ γενιάς.
Στο βιβλίο μέσα στις 613 σελίδες παρελαύνουν 50 σπουδαίες πόλεις της Μ. Ασία,του Πόντου και της Ανατολικης Θράκης και θέλω να πιστεύω ότι για πρώτη φορά γίνεται τέτοια αναλυτική ομαδική παρουσίαση πόλεων που ο Ελληνικός πληθυσμός εκδιώχθηκε με εκείνο τον αγαρπο τρόπο από την προγονική του γη αιώνων.
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
κακιά σκουριά δεν πιάνει
μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού
και στ' αγεριού το πόδι.
Μνημείο στη Βέργα...
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων η παλαιότερη μονή στην Ελλάδα προκαλεί δέος
και καθηλώνει
Το Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων, είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο.
«Πλοιάρχου Ιωαννίδη Επικήδειος» Νικόλας Ιωαννίδης, υιός εκφωνήθηκε στην κηδεία του, 13 Ιουλίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου, Λεμεσός
«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερων έστιν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον…». Σε αυτή τη φράση του Πλάτωνα συμπυκνώνεται η πεμπτουσία του Ελληνισμού. Με αυτές τις παρακαταθήκες διαιωνίζεται το Γένος μας κι εσύ δεν μπορούσες να αποτελέσεις εξαίρεση.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο μοναδικός Νίκος Γκάτσος τα είπε με τη μοναδική του πένα: "
Έλα, της θάλασσας θεριό και του πελάγου μπόρα,
το φοβερό σκουπιδαριό,
να διώξεις απ' τη Χώρα"
Γη και Ύδωρ στον εισβολέα και ψήφο στους Δημάρατους ή Αντίσταση;
Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας
ΚΥΠΡΟΣ 9η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821
Η ιστορία των Ελλήνων της Κύπρου, , ακολούθησε σχεδόν παράλληλη πορεία ιστορικά με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.