H Καστοριά απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό την 11η Νοεμβρίου 1912. Η ημερομηνία αυτή έμελλε να θέσει τέλος στα 527 χρόνια του τουρκικού ζυγού (1385-1912) και να την κατατάξει οριστικά ανάμεσα στις πόλεις του Νεοελληνικού Κράτους. Ήταν ημέρα εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά, ενός όχι και τόσο δημοφιλούς Αγίου στην λατρευτική ζωή των Καστοριανών έως τότε. Χαρακτηριστική είναι η ανυπαρξία περιώνυμου ναού μεταξύ των δεκάδων εκκλησιών της πόλης.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
Άγιος Μηνάς
"Γενικά οἰ Ἕλληνες εἶναι ἀγράμματοι καί ἀγνοοῦν τούς θησαυρούς τῆς πατρίδας τους. Θά γίνουν θρῆσκοι ὄσο μορφώνονται. Ἀντιθετα μέ ἄλλους πού ὄσο μορφώνονται παύουν νά εἶναι θρῆσκοι"
Γιάννης Τσαρούχης
Ρίτσος Παναγούλης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (1 Μαΐου 1909 - 11 Νοεμβρίου 1990)
Ο ποιητής σκεφτικός και αμίλητος στέκεται ορθός μπροστά στη σορό του ήρωα Αλέκου Παναγούλη, που εκτίθεται για λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και πριν τη μεγαλειώδη παλλαϊκή πορεία προς το Α' Νεκροταφείο για την ταφή του, το 1976.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022
Λόγος Ελληνικός
Θεοφάνης Μαλκίδης
Λόγος Ελληνικός
Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας
Ελευθερία
«Θέλεις να πας στον κόσμο και πηγαίνεις μ’ αδειανά τα χέρια, με κάποια υπόσχεση ελευθερίας που οι άνθρωποι με την ηλιθιότητά τους και με την έμφυτή τους διαφθορά δεν μπορούν ούτε καν να την κατανοήσουν, που τη φοβούνται και τη σκιάζονται γιατί τίποτα και ποτέ δεν υπήρξε για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη κοινωνία πιο αφόρητο απ’ την ελευθερία! Ενώ, βλέπεις αυτές τις πέτρες μέσα σε τούτη τη γυμνή πυραχτωμένη έρημο;
ΕΡΕΥΝΑ: Οι μαθητές δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από τους εγκλεισμούς!
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (3/4) των μαθητών πιστεύουν πως η ακαδημαϊκή τους πρόοδος επλήγη λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022
Οι δολοφονημένοι λαοί της Μικράς Ασίας και το άλυτο Τουρκικό πρόβλημα
Θεοφάνης Μαλκίδης
Οι δολοφονημένοι λαοί της Μικράς Ασίας και το άλυτο Τουρκικό πρόβλημα
Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα
Κουλούρια για το πόπολο και βόλτα στον Βόσπορο για τον ¨Αρχηγό¨….
¨Ο Ερντογάν αφού μοίρασε στο Ταξίμ
κουλούρια στους πολίτες,
συνοδεία δεκάδων πλοίων και ελικοπτέρων
έκανε και μία ιδιωτική βόλτα στον Βόσπορο
με το “πλωτό παλάτι”.
Αγ. Νεκτάριος: Ο Πολύπαθος Θαυματουργός Επίσκοπος
Ουδέποτε έλειψαν από την Εκκλησία μας οι άγιοι και αυτό είναι το μόνιμο θαύμα στη δισχιλιόχρονη ιστορική Της πορεία. Οι άγιοι, άνδρες και γυναίκες, είναι τα ορατά σημεία της λυτρωτικής ενέργειας του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο αναγεννά τους ανθρώπους και τους καθιστά θεοειδείς υπάρξεις, εικόνες καθαρές του Τριαδικού Θεού, κατά χάριν θεουμένους.
Σφήνα Λιβύης στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου
Η σημασία της νέας ρήξης Τουρκίας-Αιγύπτου – Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας και η προοπτική της Ινδίας
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022
Μικρά Ασία
Το Μικρασιατικό ζήτημα από την πυρπόληση της Σμύρνης , μέχρι την ύβρη και τη διεκδίκηση
Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Από την ομιλία στο 3ο Συμπόσιο, “Μικρά Ασία 1922 – 2022”, που οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας.
Ήρωας
Στις 8 Νοεμβρίου 2009, ο Ηρωικός Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους θυσιάστηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, κάλυψε με το σώμα του τη χειροβομβίδα και έσωσε τρεις στρατιώτες και ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Φώτης Κόντογλου
«Βλέπεις δυστυχισμένους ἀνθρώπους, ποὺ κάνουνε τὸν εὐτυχισμένο! Κατάδικους, ποὺ κάνουνε τὸν ἐλεύθερο! Ἄδειοι ἀπὸ κάθε οὐσία! Τρισδυστυχισμένοι! Πεθαμένη ἡ ψυχή τους! Καὶ γι᾿ αὐτὸ ἀνύπαρκτη καὶ ἡ «εὐτυχία» τους! Τελείως ἀποξενωμένοι ἀπὸ τὴν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ!
Ἀλλὰ πῶς νὰ γίνει ψωμί, σὰν δὲν ὑπάρχει προζύμι; Καὶ πῶς νὰ μὴν εἶναι ὅλα ἄνοστα, ἀφοῦ δὲν ὑπάρχει ἁλάτι;
Μὴ φοβᾶσαι, ἀδελφέ μου, νὰ μείνεις μοναχὸς μὲ τὸν ἑαυτό σου! Μὴ καταγίνεσαι ὁλοένα μὲ χίλια πράγματα, γιὰ νὰ τὸν ξεχάσεις! Γιατὶ ὅποιος ἔχασε τὸν ἑαυτό του, κάθεται μὲ ἴσκιους καὶ μὲ φαντάσματα μέσα στὴν ἔρημό του θανάτου. Ἀγάπησε τὸν Χριστὸ καὶ τὸ Εὐαγγέλιο, περισσότερο ἀπὸ τὶς πεθαμένες σοφίες τῶν ἀνθρώπων. Περισσότερο ἀπὸ κάθε τιμὴ καὶ δόξα ἐτούτου τοῦ κόσμου. Καὶ μοναχὰ τότε, θὰ χαίρεσαι σὲ κάθε ὥρα τῆς ζωῆς σου. Κανένας δρόμος δὲν βγάζει στὴν εἰρήνη τῆς καρδιᾶς, παρὰ μόνο ὁ Χριστός, ποὺ σὲ καλεῖ πονετικὰ καὶ ποὺ σοῦ λέγει: «Ἐγὼ εἰμὶ ἡ ὁδός».
Άγιος Νεκτάριος
Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. Γονείς του ήταν ο Δήμος (Δημοσθένης) και η Μπαλού (Βασιλική) Κεφαλά, και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με τη δύσκολη πραγματικότητα της εποχής, καθώς η οικογένειά του αδυνατούσε να συντηρηθεί, ενώ στη γενέτειρά του δεν υπήρχε σχολείο μέσης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 13 ετών.
"Ὅπου ἐπισκιάση ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε..."
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022
Τιμή
Το παλικάρι μας, ο παραολυμπιονίκης μας Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, εκπλήρωσε το τάμα του, κολυμπώντας 25 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο έως τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη της Σύμης!
Με απερίγραπτη χαρά και γαλήνη στην ψυχή αποτυπωμένη στο πρόσωπο του, ο χρυσός μας Παραολυμπιονίκης, κατέθεσε στην εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ της Ιεράς Μονής του Πανορμίτη Σύμης το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μεξικό το 2017!
Τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού, ανάμεσα τους, ο Μητροπολίτης Σύμης, Χάλκης, Καστελλορίζου και Τήλου κ. Χριστόφορος, που του απένειμε την ύψιστη τιμή, τον Σταυρό του Πανορμίτη!
Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου
8 Νοεμβρίου 1866: Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στη Κρήτη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου συνέβησαν σειρά επαναστατικών γεγονότων στην Κρήτη ενάντια στην Oθωμανική κυριαρχία και ήταν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Ένα από τα πιο σημαντικά επαναστατικά γεγονότα ήταν το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Το 1866 η Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο ήταν έδρα της τοπικής επαναστατικής επιτροπής, αποθήκη πολεμοφοδίων και τροφίμων, καθώς και καταφύγιο πολλών χριστιανών. Ο Μουσταφά Πασάς θέλησε να καταλάβει αυτό το σημαντικό επαναστατικό κέντρο και έφθασε έξω από το μοναστήρι το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 1866 με 15.000 άνδρες (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους) και ισχυρό πυροβολικό. Στη Μονή βρίσκονταν 966 άνθρωποι, από τους οποίους μόνο 250 μπορούσαν να πολεμήσουν. Επικεφαλής των αγωνιστών του Αρκαδίου ήταν ο πελοποννήσιος ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δημακόπουλος και ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης.
Οι προτάσεις προς παράδοση απορρίφθηκαν από τους πολιορκημένους και το πρωί της 8ης Νοεμβρίου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Οι Οθωμανοί, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους, δεν κατάφεραν να καταλάβουν τη Μονή την πρώτη μέρα. Το βράδυ ζήτησαν ενισχύσεις και μετέφεραν ένα μεγάλο πυροβόλο από το Ρέθυμνο. Την επομένη, 9 Νοεμβρίου, άρχισε το δεύτερο κύμα της επίθεσης. Νωρίς το απόγευμα γκρεμίστηκε το δυτικό τείχος της Μονής από τις βολές του πυροβόλου και οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, αρχίζοντας τη μεγάλη σφαγή.
Ο άνεμος του Νοεμβρίου
Τάσος Λειβαδίτης - Ο άνεμος του Νοεμβρίου
«Τώρα όμως βράδιασε.
Ας κλείσουμε την πόρτα κι ας κατεβάσουμε τις κουρτίνες
γιατί ήρθε ο καιρός των απολογισμών.
Τί κάναμε στη ζωή μας;
¨Σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Πορθητή, ανοίξαμε πάλι ως τζαμί την Αγία Σοφία …
¨Και μόνο ότι σύμφωνα με την παρακαταθήκη
του Πορθητή, ανοίξαμε πάλι ως τζαμί
την Αγία Σοφία, κάτι που αποτελούσε
όνειρο πολλών γενεών, ήταν μία μεγάλη
πρόκληση απέναντι στην παγκόσμια κηδεμονία¨
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022
Έκδοση του διπλού τεύχους των «Τετραδίων », αφιερωμένου στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Έκδοση του διπλού τεύχους των «Τετραδίων », αφιερωμένου στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Κώστας Χατζηαντωνίου: Μικρασιατική Εκστρατεία: Η ήττα ήταν πολιτική.
Διονύσης Τσιριγώτης: Μικρασιατική Καταστροφή. Τα αίτια της ήττας.
Μ. Συρίγος: Χορεύοντας με τον εθνικό διχασμό πάνω στην κόψη του ξυραφιού.
Λουκάς Αξελός: Mικρασιατική Εκστρατεία, Kεμαλισμός και Mακεδονικό Ζήτημα. Προβλήματα και διλήμματα για την ελληνική Αριστερά.
Βασίλης Ασημακόπουλος: Για το να λέμε την αλήθεια στην πολιτική. Αλέξανδρος Παπαναστασίου-Δημοκρατικό Μανιφέστο-Μικρασιατικό Ζήτημα.
Κωνσταντίνος Ε. Φωτιάδης: Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Πέτρος Παπαπολυβίου: Μικρασιατική Εκστρατεία, Καταστροφή του 1922 και Κύπρος.
Σωτήρης Ριζάς: Η διπλωματία του Μικρασιατικού Ζητήματος 1915-1922.
Γιώργος Σκλαβούνος: Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων και η στάση τους στο Μικρασιατικό Ζήτημα.
Γιώργος Κοντογιώργης: Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή. Το τέλος της αρχαιότητας και οι αντιδραστικοί μαιανδρισμοί της κρατικής διανόησης.
Κωνσταντίνος Γρίβας: 1922 – 2022. Ένας άτυπος εκατονταετής πόλεμος με την Τουρκία και η ανάγκη για μια νέα Μεγάλη Ιδέα.
Βασίλης Κ. Φούσκας: Βενιζελισμός, Λενινισμός και ελληνο-τουρκι-ελληνοτουρκικός κομμουνισμός στη Μικρά Ασία και τη Μακεδονία, 1918 -1924.
Θεοφάνης Μαλκίδης: Κεμαλισμός και Ναζισμός. Από την Τραπεζούντα, την Αδριανούπολη και τη Σμύρνη, στα Καλάβρυτα και το Δίστομο.
¨Αν βάλουμε Ταϊφούν στην Σμύρνη, τότε όλη η Ελλάδα είναι στην εμβέλεια μας¨….
Ο απόστρατος αναλυτής Εράι Γκιουτσλουέρ
ακούγεται στο βίντεο να λέει τα εξής :