Θεοφάνης Μαλκίδης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Σήμερα 4 Φεβρουαρίου 1843 έφυγε από αυτή τη ζωή ο Αρχιστράτηγος της Παλιγγενεσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλον τον Μοριά και αποχαιρέτησε και συγχώρεσε φίλους και εχθρούς.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Σήμερα 4 Φεβρουαρίου 1843 έφυγε από αυτή τη ζωή ο Αρχιστράτηγος της Παλιγγενεσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλον τον Μοριά και αποχαιρέτησε και συγχώρεσε φίλους και εχθρούς.
Η καθοριστική συμβολή της Χίου στην καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρας εορτασμού της ελληνικής παιδείας
Θεοφάνης Μαλκίδης
Για μένα ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν θα μείνει στην ιστορία και τη μνήμη ως ένας ακόμη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά ως ένας Δικαστής που έκανε στο ακέραιο το καθήκον του : Συνταγματικό, ανθρώπινο, ηθικό, δημοκρατικό και πατριωτικό, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις και να αθωώσει τους δολοφόνους και τους πατριδοκάπηλους που εμφανίστηκαν στην υπόθεση Λαμπράκη.
Στην ίδια υπόθεση ο Χρήστος Σαρτζετάκης είχε άμεσο συνεργάτη τον Εισαγγελέα Παύλο Δελαπόρτα. Αυτός που χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους δήθεν πατριώτες και εμπόρους της Ελλάδας «υποπροϊόντα του Χίτλερ και γιγαντοκύτταρα δοσιλογισμού που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμη στο ελληνικό αίμα(... ) ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, που εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης(....) κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας»!
Χαίρομαι που γνώρισα τέτοιους ανθρώπους, πατριώτες και δημοκράτες, είμαι ευγνώμων που συνάντησα τέτοιες προσωπικότητες, έντιμες, ανιδιοτελείς, ασυμβίβαστες, Ελληνικές!
Ώρα καλή σου Χρήστο Σαρτζετάκη!
Θεοφάνης Μαλκίδης
Μνήμη Μιχάλη
Σέρβου
Ιστορικά και
κυρίως σε δύσκολες στιγμές του Ελληνικού
έθνους υπήρξαν άνθρωποι που έβαλαν τον εαυτό τους, το υστέρημα και το πλεόνασμά
τους για το κοινό όφελος. Οι σπουδαίες αυτές προσωπικότητες οι οποίες
ονομάστηκαν από την ελληνική ιστορία και καθιερώθηκαν στην συνείδηση του
ελληνικού λαού ως ευεργέτες, ήταν οι Έλληνες που ένιωσαν ότι αυτοί μπορούν να
αλλάξουν την πορεία του σκλαβωμένου, υπόδουλου έθνους και να αποτελέσουν,
σύμβολα και πρότυπα για όλους.
Το 1922, η Μικρασιατική Καταστροφή ανέτρεψε το κλίμα ανάτασης και ελπίδας που δημιούργησαν η επανάσταση του 1821, οι βαλκανικοί πόλεμοι (1912-13) και η Συνθήκη των Σεβρών (1920).
Η προσδοκία που συμπυκνώθηκε για αιώνες στις παραλλαγές του θρήνου «…πάλι δικά σας θάναι», ενώ φαινόταν αρχικά να επιτυγχάνεται, στην κρίσιμη στιγμή, όμως, δημιουργήθηκε πολιτική κρίση, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, που οδήγησε στην εκλογική ήττα του Βενιζέλου (1920) και στη μυστηριώδη αλλαγή των “συμμάχων’’.
Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο υπουργός Αμύνης Ακάρ, είπε τα εξής :
Θέμα σε αρκετές εφημερίδες έγιναν οι τουρκικές μάσκες που προσφέρθηκαν στους Έλληνες βουλευτές
Παρεθέτουμε μερικά δημοσιεύματα με τους τίτλους τους
Επηρεάζουν τα θρησκευτικά μαθήματα στο σχολείο τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων στην ενήλικη ζωή τους ;
Τελέστηκε μετά από 48 χρόνια η Κηδεία των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (από Λιμνιά και Αμμόχωστο) ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου ΩΜΕΓΑ επί της Λεωφόρου Κέννεντυ
Ο Ομέρ Τζαχίτ Καϊρά γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1917 και πέθανε στις 30/1/2021 σε ηλικία 104 ετών . Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάστηκε σε διάφορες κρατικές θέσεις θέσεις. Μέχρι που έφτασε να γίνει και υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του Ετσεβίτ στην δεκαετία του 1970.
Ενεργό ρόλο σε λαθρανασκαφές στην Κρήτη είχε αναλάβει ο Αυστριακός αντιστράτηγος Γιούλιους Ρίνγκελ το 1941, αμέσως μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στο νησί. Ο Ρίνγκελ, υποβοηθούμενος από υφισταμένους του, αφαίρεσε μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων, όπως πήλινα αντικείμενα, ληκύθους και τμήματα γλυπτών, με πολλά από αυτά να καταλήγουν σε γερμανικά μουσεία ως λάφυρα πολέμου και άλλα να πωλούνται από τον ίδιο τον στρατηγό.
Η Αττάλεια είναι αρχαία Ελληνική πόλη της επαρχίας Παμφυλίας[1] (Μικράς Ασίας) που ιδρύθηκε το 158 π. Χ. από τον Άτταλο τον Φιλάδελφο[2], βασιλιά της Περγάμου[3]. Στα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια ήταν σπουδαίο λιμάνι από εμπορική και στρατιωτική άποψη.
Ευαγγελία Κ. Λάππα
Μαθήτρια Γ’ Λυκείου
Είναι θετικό για το μέλλον του Ελληνισμού πως φέτος θυμόμαστε το τραγικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Παράλληλα με αυτό θυμόμαστε τις ρίζες μας, το θάρρος και τον δυναμισμό των προγόνων μας. Θυμόμαστε πως υπό δυνάστη αλλόπιστο και τυραννικό πέτυχαν όχι απλώς να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπία τους, αλλά να αναπτυχθούν και στις αρχές του 20ού αιώνα να έχουν κατακτήσει σημαντική παρουσία εκπαιδευτική, πολιτισμική, οικονομική, κοινωνική στην καταρρέουσα οθωμανική αυτοκρατορία.
Ο σχισματικός επίσκοπος των Σκοπίων Στέφανος, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πατριάρχη Σερβίας για τον θάνατο του επισκόπου Σάββα Λαυρεντίου.
Ο κ. Στέφανος στην επιστολή του αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η «Εκκλησία» του συνεχίζει να αυτοαοκαλείται «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη επιστροφή της στην κανονικότητα. Το oukraniko δημοσιεύει την πλήρη επιστολή του κ. Στεφάνου.
Το 1928 το National Geographic Magazine βρέθηκε στην Κύπρο για τη δημιουργία ενός αφιερώματος στο νησί .
Στο περιοδικό που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η Κύπρος στις αρχές του περασμένου αιώνα», οι φωτογράφοι απαθανάτισαν πολλές εικόνες από την κυπριακή ύπαιθρο και την καθημερινότητα. Ανάμεσα σε αυτές τις εικόνες των καθημερινών ανθρώπων βρισκόταν και η Ελένη. Μία όμορφη Ριζοκαρπασίτισσα η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον του φακού λόγω της ομορφιάς και της εργατικότητάς της. Σε μία από τις φωτογραφίες η 24χρονη τότε Ελένη, εργάζεται με τη μητέρα της σπάζοντας πέτρες για τα έργα οδοποιίας!
Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα το περιοδικό επέστρεψε στο νησί για να ολοκληρώσει το αφιέρωμα στο νησί με τίτλο: Κύπρος, το ειδυλλιακό νησί σε μία παγιδευμένη θάλασσα. Οι φωτογράφοι θυμήθηκαν την όμορφη Ελένη.
Περιοχή της Ροτζάβας όπου οι ελεύθεροι Κούρδοι και Άραβες αντιμετωπίζουν τις
επιθέσεις των Τούρκων και των υπεργολάβων τους της ISIS…
Σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου στον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ορμηδειας θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη του 399ου Τάγματος Πεζικού Βρυώνη Πιερη Αδάμου.
H ¨Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης¨ και η ανακοίνωση που έβγαλε …