Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Υπάρχει κάποιο όφελος για την Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την «Συμφωνία» των Πρεσπών;

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Υπάρχει κάποιο όφελος για την Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την «Συμφωνία» των Πρεσπών;


Πέντε χρόνια μετά τη «Συμφωνία»  οι προηγούμενοι, οι τωρινοί και οι επόμενοι, όσοι έχουν υπογράψει, κυρώσει, ψηφίσει, σιωπήσει(….), νομίζουν ότι  ξεμπέρδεψαν με  τη Μακεδονία,  όμως η αλήθεια είναι ο «λόγος  ο δυνατός,  μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει»  όπως γράφει ο Γιάννης  Ρίτσος.


Πέντε χρόνια μετά τη "Συμφωνία" , το αίτημα παραμένει ένα και μοναδικό : Ακύρωση τώρα !

 


 

 Θ. Μαλκίδης 

Πέντε χρόνια  μετά τη "Συμφωνία" , το αίτημα παραμένει ένα και μοναδικό : Ακύρωση τώρα !


13 Ἰουνίου 1903. Οἱ πρῶτοι Μακεδονομάχοι περνοῦν τὰ ἑλληνοτουρκικὰ σύνορα

 

Ὁ Μακεδονικὸς Ἀγὼν ξεκίνησε, ἀπὸ τὴν πλευρὰ τῆς τότε Ἑλλάδος, μὲ στόχο νὰ προστατεύσῃ τοὺς Ἑλληνικοὺς πληθυσμοὺς ἀπὸ τὶς ἐπιδρομὲς τῶν Βουλγάρων κομιτατζήδων. Σὲ αὐτὴν τὴν προσπάθεια οἱ τότε Ἑλληνικὲς κυβερνήσεις ζήτησαν πολλὲς φορὲς τὴν στήριξι καὶ τὴν προστασία τῶν ὀθωμανικῶν στρατιωτικῶν δυνάμεων, κάτι ποὺ τελικῶς μᾶλλον μεγάλωσε τὸ...πρόβλημα τῶν Ἑλλήνων, διότι κατέληξαν νὰ ἔχουν ἀφ΄ ἑνὸς τοὺς Βουλγάρους ποὺ τοὺς κατεδίωκαν κι ἀφ΄ ἑτέρου τοὺς Ὀθωμανοὺς ποὺ τοὺς συμπεριφέροντο μὲ μεγαλυτέρα βία ἀπὸ αὐτὴν τῶν Βουλγάρων.

Ἄκρα τοῦ τάφου σιωπή...

 


Ὁ Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης, παραμένει ὅμηρος τῶν ἀλβανικῶν θεσμῶν δικαιοσύνης. Ὅμηρος καί ὄχι φυλακισμένος, διότι ὁ δεύτερος ὅρος προϋποθέτει τή διάπραξη κάποιου ἐγκλήματος. 

Δροσίσετε τὴν ψυχὴ σας στὴν καλωσύνη καὶ στὴν ἁγιότητα

 

 
…Τί μεγαλομανία σ ἔχει πιάσει, ἀδελφέ μου, καὶ δὲν βρίσκεις ἡσυχία καὶ χτίζεις πατώματα ἀπάνω στὰ πατώματα, κι ἔχεις δυὸ τρία αὐτοκίνητα καὶ κότερα καὶ κάθε λογὴς μάταια πράγματα! 

Ἡ θρυλική Μάχη τῶν Μύλων – «Πετώντας» πάνω ἀπό τό πεδίο, 200 χρόνια μετά τόν Μακρυγιάννη

 

Γενική περιγραφή

Στους Μύλους κοντά στην λίμνη Λέρνης 10 λεπτά έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Παρ’ όλη την τεράστια σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. Όταν το 1825 ο Ιμβραήμ κατέβηκε στην Πελοπόννησο, οι Μύλοι προσβλήθηκαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου από μια φάλαγγα Αιγυπτίων (5-6.000 πεζοί, 600 ιππείς με πυροβόλα). Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Μακεδονία – Η «Συμφωνία» της 17ης Ιουνίου 2018 και ο Ελληνικός λαός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


 Μακεδονία – Η «Συμφωνία» της 17ης Ιουνίου 2018 και ο Ελληνικός λαός 


Το βιβλίο  απαντά και αντικρούει  την προπαγάνδα  και  την απόπειρα παράδοσής της Μακεδονίας με τη  «Συμφωνία» της 17ης Ιουνίου 2018, την οποία αναλύει και την αποκαθηλώνει κατ΄ άρθρο,  αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την προφανή  υποταγή της Ελλάδας σε ξένες, με τα δικά της συμφέροντα, απαιτήσεις οι οποίες υιοθετούν και ενισχύουν τον εθνικισμό των Σκοπίων.


Ἀφοῦ οἱ θεολόγοι γινήκανε φιλόσοφοι κ᾿ ἐπιστήμονες

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και καπνίζει

Η μάχη του Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821)

 

Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Γι’ αυτό το λόγο, οι Έλληνες οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.

Μνήμη Αχιλλέα Λαζάρου



 


 Έφυγε από την ζωή ο Αχιλλέας Λαζάρου, πολυγραφώτατος, αγωνιστής, πατριώτης και αλύγιστος Έλληνας. 


Γιάννης Μαρκόπουλος - Tα μεγάλα τραγούδια

 

 


Γιάννης Μαρκόπουλος - Tα μεγάλα τραγούδια

 Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες. Το μουσικό του έργο εκτείνεται από το έντεχνο τραγούδι έως τις συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική έως την όπερα και τα ορατόριο. Με τη μουσική του πρόταση που την ονόμασε «Επιστροφή στις ρίζες» δημιούργησε μία δική του σχολή στο ελληνικό τραγούδι, ενώ τα συμφωνικά του έργα – όπου συναντώνται ελληνικά παραδοσιακά όργανα, όπως η λύρα και το σαντούρι με εκείνα της συμφωνικής ορχήστρας – αποτέλεσαν νέα πρόταση για την παγκόσμια μουσική σκηνή. 

“Οι αδελφοί Καραμαζώφ”

 

 

 
Κάθε μέρα, και όποτε μπορείς, επανέλαβε στον εαυτό σου, Κύριε, ελέησον όλους όσους εμφανίζονται μπροστά Σου σήμερα.

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Για τη Μακεδονία, για την υπεράσπιση του Ελληνισμού.




Θ. Μαλκίδης


Για τη  Μακεδονία,  για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. 


Δεν υπάρχει ο μονόδρομος περί αποδοχής της <<Συμφωνίας>>, όπως τονίζουν οι γνωστοί... Όπως δεν υπήρχε ο μονόδρομος της  σύνθετης ονομασίας,  των  χαμένων ευκαιριών, όπως επισήμαινε η Ελλαδική  ρητορική της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά υπάρχουν  αλλά μόνο  λύσεις που  υπαγορεύονται από τα εθνικά συμφέροντα,   τα οποία με την αποκαλούμενη <<Συμφωνία>>, από την υπογραφή της οποίας συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια,  είναι βέβαιο ότι παραδίδονται στους σφετεριστές, στους καπηλευτές, στους παραχαράκτες. 

Ένα κουτί γεμάτο μυστικά στο τουρκικό ΥΠΕΞ!



Αφού χειραγώγησε με μεγάλη θρασύτητα μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση (την όγδοη κατά σειρά από το έτος 2014), αφού αυτοανακηρύχτηκε «νικητής» για πολλοστή φορά με νοθευμένες εκλογές, ο (κατά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) «Απατεώνας Δικτάτορας» της γειτονικής Τουρκίας, επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα με τα ίδια ακριβώς «υλικά». Ανακυκλώνει διάφορους ισλαμιστές και μπόλικους καιροσκόπους σε διαφορετικές θέσεις εξουσίας, προσθέτει ένα ακόμα «συγγενικό» πρόσωπο μέσα στην τουρκική κυβέρνηση (Alparslan Bayraktar), μεταθέτει τον Hakan Fidan (τον άνθρωπο που σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κρατάει το κουτί με τα μυστικά») από το αρχηγείο της σκοτεινής ΜΙΤ στο Υπουργείο Εξωτερικών, διορίζει σαν ΥΠΕΘΑ ένα άλλο «πρωταγωνιστή» του αυτό-πραξικοπήματος του 2016 – τον  Yaşar Güler, στέλνει τον «εξ απορρήτων» σύμβουλο του Ibrahim Kalin στα υπόγεια της ΜΙΤ (όλες οι βρώμικες «επιχειρήσεις» ξεκινούν από εκεί) και διορίζει τον διαβόητο Mehmet Şimşek στο Υπουργείο Οικονομικών.


Μνήμη Άννας Θεοφυλάκτου




 Άννας Θεοφυλάκτου


Εξαίρετη αγωνίστρια, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικούς φορείς προσφέροντας πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο.


Ο αεικίνητος Πρόεδρος και οι ακίνητοι υπουργοί του



Όταν ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωνε κατ΄ επανάληψη στην προεκλογική εκστρατεία ότι η πρώτη πολιτική του πράξη θα είναι η επιλογή των υπουργών του και αυτή θα δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης, επόμενο ήταν να κριθεί πρώτα από όλα ο ίδιος για το στίγμα του. Και για τις εκατό μέρες που ακολούθησαν, έμεινε στιγματισμένος. Σημαδεμένος. Ή κηλιδωμένος, αν θέλετε να το σοβαρέψουμε περισσότερο. Όχι γιατί πρόκειται για πραγματική κηλίδα, αλλοίμονο, αλλά γιατί αυτή ήταν η πρώτη απογοήτευση της πενταετίας.


Ζώντων ή κεκοιμημένων;

 



Αναβάσεις, αναβάσεις… Σε όρη, σε οπές της γης, σε καθεδρικούς και σε ξωκλήσια. Το ένα και το αυτό, η Εκκλησία, ως τόπος και τρόπος της όντως εμπειρίας Θεού.
Ως συνέλευση και σύγκληση όχι απλώς των αντιθέτων, αλλά του σύμπαντος κόσμου. Ως παρουσία του ζώντος Θεού μετά των κεκοιμημένων αδελφών και του επί γης πληρώματος, ως όντως αρχηγού πνευμάτων και πάσης σαρκός, έμψυχης και αψυχης.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Όταν η μουσική συνάντησε την ποίηση



 Θρηνεί η Ελλάδα, θρηνεί ο ελληνικός πολιτισμός με την απώλεια του τεράστιου μουσουργού Γιάννη Μαρκόπουλου. Για πολλούς, πρόκειται για το μεγαλύτερο συνθέτη της χώρας μας μετά το Θεοδωράκη και το Χατζιδάκι. Η απώλεια είναι τεράστια, και εξοργίζει το γεγονός πως τώρα ξαφνικά τον θυμήθηκαν, ενώ πολύ σπάνια ακούγαμε τραγούδια του στο ραδιόφωνο (εκτός της κρατικής ραδιοφωνίας). 


Αν βρίσκονταν οι Ευρωπαίοι δέκα μόνο χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης (1627) 
θεωρούσε την ύπαρξη χριστιανών στην Οθωμανική 
αυτοκρατορία ως θαύμα, αφού, όπως έλεγε στους 
Ευρωπαίους,

αν βρίσκονταν εκείνοι δέκα μόνον χρόνια κάτω από τον 
τουρκικό ζυγό, 

Φόρμουλα διπλής «λύσης»: Ξεκλειδώνουν τις πύλες του Αιγαίου στην Τουρκία


Η «αποναρκοθέτηση» του Αιγαίου και το μοντέλο της Μεραρχίας του ’67 – Χάνεται η πρώτη γραμμή άμυνας της Ελλάδας, η πρακτική της συγκυριαρχίας και πώς Αιγαίο και Κύπρος τίθενται υπό την ομηρεία της Τουρκίας.

Eλλάς και Mεσόγειος


«… H Eλλάς πρέπει να βιασθεί να γίνει η μεγάλη κεντρική/αξονική χάντρα που θα δένει γύρω της όλες τις χάντρες της Mεσογείου…»

Γενοκτονία Μικρασιατών (Α΄ περίοδος Ιωνία) – 12 Ιουνίου 1914: Οι σφαγές στην Φώκια της Μικράς Ασίας




«Πρέπει να δεχθούμε τη διαδικασία αποσύνθεσης της Τουρκίας σαν μιά υπαρκτή πραγματικότητα και να μην κάνουμε τη σκέψη ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να τη σταματήσει κανείς. Να εκδηλώσουμε στους αγώνες για αυτοδιάθεση των χριστιανικών εθνών την απεριόριστη συμπάθεια μας. Τους αγώνες αυτούς να τους χαιρετίσουμε προπάντων σαν ένα αγωνιστικό μέσο κατά της τσαρικής Ρωσίας & να υποστηρίξουμε με έμφαση την ανεξαρτησία τόσο από τη Ρωσία όσο & από την Τουρκία.» [1]


Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τις 17 βελανιδιές στη σκεπή στην Αρκαδία

 

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλεύς των Ελλήνων. Δωρεάν το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη

 


 Θεοφάνης Μαλκίδης, 


Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλεύς των Ελλήνων


Ὅταν ξεκίνησε ἡ συζήτηση γιὰ τὴν ἔκδοση ἑνὸς βιβλίου γιὰ τὸν 

Μέγα Ἀλέξανδρο, οἱ ἐρωτήσεις ἦταν πάρα πολλές. 

Γιατί ἕνα ἀκόμη βιβλίο γιὰ τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο;

 Γιατί ἕνα βιβλίο ποὺ νὰ ἀναφέρεται στὸν μέγιστο τῶν Ἑλλήνων 

καὶ νὰ ἀπευθύνεται σὲ νέους; Γιατί μιὰ ἔκδοση ποὺ σχετίζεται 

μὲ ἕνα θέμα, τὸ ὁποῖο ἔχει «ξεχαστεῖ»; 

Ποιὸς θὰ ἀσχοληθεῖ καὶ θὰ διαβάσει γιὰ τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο;


Μνήμη Έλλης Σταύρου



 Έφυγε σήμερα από τη ζωή μια γυναίκα σύμβολο του αντικατοχικού μας αγώνα, η ανυπότακτη Κερυνειώτισσα, η «μάνα του οδοφράγματος» Έλλη Σταύρου.

«Πικροί οι αποχαιρετισμοί»: Το μήνυμα του Ξαρχάκου για τον Μαρκόπουλο

 

«Πικροί οι αποχαιρετισμοί»: Το μήνυμα του Ξαρχάκου για τον Μαρκόπουλο

Το δικό του αντίο στον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο έστειλε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο Σταύρος Ξαρχάκος αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μαρκόπουλο, που πέθανε σε ηλικία 84 ετών το Σάββατο (10.6.2023).


Λυκούργος Λογοθέτης: ο πολύπλευρος ηγέτης της Σάμου

 


          Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772-1850), ηγέτης της Σάμου κατά την Επανάσταση του 1821,  είναι, όπως γράφει ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου (1912-2014), «μια όχι μόνο από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, αλλά και μοναδική από ορισμένες απόψεις». Και εξηγεί: «Μόνος αυτός είναι ένας τόσο πολύπλευρος ηγέτης. Γνήσιος πολιτικός, συνέταξε οργανικό νόμο και στρατιωτικό κανονισμό και κυβέρνησε σύμφωνα με αυτούς. Διαμόρφωσε και εφάρμοσε δημοκρατικούς θεσμούς. Εισήγαγε τη λαϊκή κυριαρχία….».


Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Αυτό κι αν δεν ήταν θαύμα!

 



Στα μισά του καλοκαιριού -δεν θυμάμαι με ποιο τρόπο- ο Κύριος με προειδοποίησε ότι η εξορία μου θα τελείωνε σύντομα.

Περίμενα με ανυπομονησία να εκπληρωθεί αυτή η υπόσχεση, αλλά οι εβδομάδες περνούσαν και τίποτα δεν άλλαζε.

Έπεσα σε απόγνωση. Απογοητεύτηκα.

Κάποια μέρα πήγα στην εκκλησία, γονάτισα μέσα στο ιερό και άρχισα να προσεύχομαι με δάκρυα στον Ιησού. Η προσευχή μου είχε και ένα παράπονο, γιατί καθυστερεί ο Κύριος και δεν εκπληρώνει την υπόσχεσή Του.

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

H Γενοκτονία των Ελλήνων. Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις

 


 

Θεοφάνης Μαλκίδης

 

H Γενοκτονία των Ελλήνων. Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις

Εκδόσεις  Ενδοχώρα  ( endohora@yahoo.gr ), Ιούνιος 2023

Παρά τη σιωπή  για το έγκλημα εναντίον ενός εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, για το ατιμώρητο έγκλημα των Νεότουρκων και Κεμαλικών, σε όλον τον κόσμο , σε όλον τον πλανήτη, ο αγώνας για τη αλήθεια και τη δικαιοσύνη, για τη μνήμη και τη συνέχεια, έχει αποτέλεσμα.  

Η δυναμική του ζητήματος της Γενοκτονίας δεν μπορεί να εμποδισθεί από  απολογητές και θαυμαστές του εθνικισμού των Νεότουρκων και του ρατσιστικού Κεμαλισμού, δεν μπορεί να σταματήσει από την προπαγάνδα και το ψεύδος των δολοφόνων  που αποκαλύπτονται και καταρρέουν από το βάρος των εγκλημάτων τους.

 

Ευθύνη των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου για αναβίωση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου



Η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) τελεί επί μισό αιώνα σε κατάσταση ημικατοχής στο Βόρειο τμήμα της, το οποίο η Τουρκία μετά την στρατιωτική εισβολή του 1974, τουρκοποίησε/ισλαμoποίησε με τη βίαιη εκρίζωση του Ελληνικού πληθυσμού που αποτελούσε την συντριπτική πλειοψηφία του και με την εμφύτευση Τούρκων εποίκων που μετέφερε παράνομα από την Τουρκία. Μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή του 1974 φέρουν και οι Ελληνικές κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου.

Αβλέμονας Κυθήρων

 


Βρισκόμαστε στον Αβλέμονας Κυθήρων Αβλέμονας ή Αυλέμωνας, ίσως το πιο όμορφο χωριό των Κυθήρων. Βρίσκεται στα ανατολικά των Κυθήρων, παραθαλάσσιο με γραφικούς κολπίσκους.

Δροσίσετε τὴν ψυχὴ σας στὴν καλωσύνη καὶ στὴν ἁγιότητα

 


 
…Τί μεγαλομανία σ ἔχει πιάσει, ἀδελφέ μου, καὶ δὲν βρίσκεις ἡσυχία καὶ χτίζεις πατώματα ἀπάνω στὰ πατώματα, κι ἔχεις δυὸ τρία αὐτοκίνητα καὶ κότερα καὶ κάθε λογὴς μάταια πράγματα! Γύρισε καὶ κύτταξε καί τον ἀδελφό σου, νὰ δροσισθεῖ ἡ ψυχή σου μὲ τὴν εὐλογημένη καλωσύνη, ποῦ τὴν ξεράνανε τὰ τσιμέντα, οἱ ψεύτικες κουβέντες, οἱ συμφεροντολογικὲς παρέες, οἱ συνοφρυωμένες ἀξιοπρέπειες. Ἂν δὲν μπορεῖς νά κανεις θυσίες, τουλάχιστον νὰ συχαθεῖς τὴν ἀδικία. Μὴν ἀδικεῖς.