Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Ο ασυμβίβαστος Φώτης Κόντογλου

 


 
«Επιστολή προς τον Πατριάρχην Αθηναγόραν»
 

 
Προς
Την Αυτού Θείαν Παναγιότητα Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην Αθηναγόραν.
Παναγιώτατε,

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα – Η πρώτη Ελληνίδα υποναύαρχος

 


Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα Υποναύαρχος. Ο βαθμός της απονεμήθηκε μετά θάνατον. 

Μαχόμενος Κυπριακός Ελληνισμός: ο 15χρονος Ανδρέας Παρασκευά (2 Ιουλίου 1956)

 

Γεννήθηκε στο χωριό Κώμα του Γιαλού, του διαμερίσματος Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940.

Γονείς : Παρασκευάς Αλεξάνδρου και Αικατερίνη Παρασκευά
Αδέλφια : Αντώνης, Αλεξάνδρα, Έλλη, Ευγενία, Αλέξανδρος, Αναστάσης, Ηλιού και Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε μετά το θάνατό του και πήρε το όνομά του.

Ο Ανδρέας Παρασκευά τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κώμας του Γιαλού και φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.

O δε Iλαριανός ανακρίνας την Mάρτυρα

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


τοιχογραφημένη αγία Κυριακή
Ορμήδεια κύπρος
 
 [Συναξαριστής αγίου Νικοδήμου]

..,.O δε Iλαριανός ανακρίνας την Mάρτυρα έμβασεν αυτήν μέσα εις τον ναόν των ειδώλων. Eκεί δε προσευχηθείσης της Aγίας, έγινε μεγάλος σεισμός, από τον οποίον εκρημνίσθησαν τα είδωλα και έγιναν ωσάν κονιορτός. Ηκολούθησε δε προς τούτοις και ένα ανεμοστρόβιλον, το οποίον εσκόρπισεν εις τον αέρα τον κονιορτόν των ειδώλων. 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Ανδρέα Γεωργίου. Κύπρος 1974

 



Το Σάββατο 8 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Λευκωσία,  θα γίνει η κηδεία του  στρατιώτη Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος αγνοούνταν από την 22α Ιουλίου 1974, μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο.

Στη συνέχεια θα γίνει ο ενταφιασμός των ιερών οστών του ήρωα μας  στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


Λευτεριά στους Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση

 





5 Ιουλίου 1821: Η έναρξη της Επανάστασης στα Τρίκαλα

 

Ονομαστοί καπεταναίοι στην περιοχή αυτή είναι ο Νικόλαος Στορνάρης ή Στουρνάρας, ο Αθαν. Μάνταλος, οι αδελφοί Λιακατά και ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο οποίος ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από το 1819 και είχε κατηχήσει ο ίδιος πολλούς από τους άλλους καπεταναίους. Με αρχηγό τον Νικ. Στουρνάρα οι Ασπροποταμίτες και οι άλλοι κάτοικοι της Πίνδου επαναστατούν στην Πόρτα (Πύλη), Πρεβέντα (Διάβα), Καλαμπάκα και σ᾽ όλον τον Ασπροπόταμο και καταφέρνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ελέγχουν την περιοχή.

Μέγας Αλέξανδρος – Τιμὴ στοὺς φίλους (Σχόλια Πατέρων της Εκκλησίας)











Ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Νύσσης γράφει πώς οἱ σοφοὶ θαυμάζουν τὸν βασιλιὰ τῶν Μακεδόνων πρωτίστως γιὰ τὸ ἀπόφθεγμά του: «Ὁ θησαυρός μου εἶναι οἱ φίλοι μου» («τὸν θησαυρὸν ἐν τοῖς φίλοις ἔχειν» [P.G. 46, 1037]).

Άρης Σερβετάλης: «Ήμουν σε τέλμα και η ορθοδοξία μου έδωσε απαντήσεις για το νόημα της ζωής»


Ο Άρης Σερβετάλης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», όπου μίλησε για την ορθοδοξία και το νόημα της ζωής του, τη δύναμη του όχλου, αλλά και για τη σύντροφο της ζωής του.

 

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Μια ακόμη δολοφονία

 


Επειδή ζω στον Έβρο και βλέπω για χρόνια σε εξέλιξη το σχέδιο του Χίτλερ της Άγκυρας:


Άλλοτε.....

 


Ο πατέρας μου με ανέβαζε στη 

γέφυρα ενώ ταξιδεύαμε, άλλοτε 

για την Τήνο και τη Σαντορίνη 


Μακεδονία



 Το έτος 1741 εκδόθηκε στην Νυρεμβέργη ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του. Η Synopsis  Universae Philologiae, έργο του γλωσσολόγου Gottfried Hensel περιείχε όλες τις γνωστές γλώσσες ανα την υφήλιο, καθώς και χάρτες με την ομιλούμενη γλώσσα σε κάθε περιοχή.

Eκθεση του Μακέιμπ για τα 70 χρόνια φωτογραφιών στην Ελλάδα



ΑΘΗΝΑ. Είναι μια φωτεινή ημέρα του Ιουλίου του 1954, όταν ο νεαρός Αμερικανός, που έχει μόλις κλείσει τα 20, κοντοστέκεται απέναντι από την πλώρη του πλοίου «Achillefs», στο λιμάνι της Βενετίας.


Γέροντας Ισαάκ Λιβανέζος, Ο αιφνιδιασμός της νοσοκόμας και τα σεντόνια που ευωδίαζαν!

 


Γέροντας Ισαάκ Λιβανέζος (1937–1998).


Μια από τις τελευταίες μέρες της παραμονής του πατέρα Ισαάκ στο νοσοκομείο, στο δωμάτιό του μπήκε μια νοσηλεύτρια, την οποία δεν είχε δει ποτέ μέχρι τότε.

Απευθύνθηκε σε αυτήν με επιτιμητικό ύφος και της είπε:
– Είναι ντροπή να ντρέπεσαι το όνομά σου, Σουλτάνα!

Η νοσηλεύτρια έμεινε σύξυλη, που ο γέροντας, χωρίς να την ρωτήσει, ήξερε το όνομά της και το πρόβλημα που την απασχολούσε.

Και συνέχισε εκείνος:


Eνας διάλογος ενός ζητιάνου μέ ένα διάσημο θεολόγο.


 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ο θεολόγος επί οκτώ έτη ακατάπαυστα παρακαλούσε τό Θεό νά τού φανερώσει κάποιον άνθρωπο, πού θά μπορούσε νά τού δείξει τόν πιό σίγουρο δρόμο γιά τή Βασιλεία τών Ουρανών. Κάποια μέρα πού έφθασε στό αποκορύφωμα τής προσευχής άκουσε μιά φωνή «Πήγαινε καί στήν έξοδο τής Εκκλησίας θά βρείς τόν άνθρωπο πού ζητάς». 

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Πρέσπες Νο 2



 Πριν από λίγο ο Χίτλερ της Άγκυρας απαίτησε από το βιλαέτι της Αθήνας,  την εκκένωση του  καταυλισμού των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκεί εκπαιδεύονται μαχητές του PKK, και οι "δικοί μας" έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα του αμέσως!

Αθάνατος

 


Γιώργος Χατζηιωνάς: Υπέρ βωμών και εστιών


Η Κύπρος αποχαιρετά έναν λεβέντη, τον 20χρονο Γιώργο Χατζηιωνά, που έπεσε στην υπηρεσία της πατρίδας, στο πλαίσιο εκπαίδευσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. 

Τουρκοτηλεοραση



Το ρεζιλίκι του ΣΚΑΙ την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Καλομαθημένος ο σταθμός που μεταδίδει τουρκοσειρές τζάμπα πράμα εξασφαλίζοντας πακτωλό διαφημίσεων, επανήλθε με την μετάδοση μια νέας τουρκοσειράς ("Η αδίστακτη ερωμένη") η οποία έχει το ίδιο σχεδόν θέμα της αμέσως προηγούμενης την οποία είχε μεταδώσει πέρσι. Δηλαδή, μια απατημένη σύζυγος που το μαθαίνει τελευταία και εκδικείται καταστρέφοντας στο φινάλε τον άπιστο σύζυγο με τα λοιπά σχετικά. Η νέα τουρκοσειρά τζάμπα-πράμα αποτελείται από 27 επεισόδια διάρκειας δύο περίπου ωρών το κάθε ένα και βεβαίως όλα ανεξαιρέτως υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο!


Το ατιμώρητο έγκλημα

 


Το ολοκαύτωμα του Φούλατζίκ.

23/6/1920

Εξακόσιοι άτακτοι οπλοφόροι (τσέτες) του Κεμάλ, αλλά και τακτικός στρατός με διοικητή τον οπλαρχηγό Χατζή Μεχμέτ, διοικητή χωροφυλακής του Καραμουσάλ,

 ακολουθούμενοι από πλήθος τούρκων χωρικών ,μπήκαν στην ελληνική κωμόπολη Φούλατζικ (Φωλίτσα) του Νομού Νικομήδειας (Iznik) το «Κιουτσούκ Γιουνανιστάν» (Μικρή Ελλάδα) όπως το αποκαλούσαν, και με απίστευτη σκληρότητα και κτηνωδία το ισοπέδωσαν και το καταλήστεψαν,αφού προηγουμένως βασάνισαν και έσφαξαν άγρια τον εβδομηντάχρονο ιεροεθνομάρτυρα παπά Φίλιππο, έκαψαν ζωντανούς 300 άνδρες από 14 ετών και άνω, εξευτέλησαν και βίασαν πολλές κοπέλες, και ανάγκασαν είκοσι μικρομάνες,να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στον γκρεμό για να γλιτώσουν από την ατίμωση. 


Ηλίας Γλεντζές, παρών!

 




Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» αποχαιρετά με απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ηλία Γλεντζέ, ο οποίος ως Υπολογχαγός της 31ης Μοίρας Καταδρομών, πολέμησε γενναία τον Τούρκο εισβολέα στον Πενταδάκτυλο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Ο Ηλίας Γλεντζές έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 28 Ιουνίου και κηδεύεται σήμερα στον τόπο του, στη Σπάρτη, υπό τη σκιά του Λεωνίδα και της ελληνικής πατρίδας. Οι μοτοσικλετιστές είχαν την τιμή να τον συναντήσουν στο μνημείο του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, το καλοκαίρι του 2021, κατά το οδοιπορικό μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού και 200 από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Και να συμπράξουν στον αγώνα της απελευθέρωσης της Κύπρου και του Ελληνισμού. Καλή λευτεριά, περήφανε Ηλία Γλεντζέ. 


Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Όταν υπήρχαν ποιητές και μουσικοί



 Η Αρλέτα είχε πει κάτι θαυμάσιο. Ότι ο Μάνος είναι η μητέρα μας και ο Μίκης ο πατέρας μας»

   Κι αν ορφανέψαμε,        μόνοι δεν μείναμε....


Φως



 Η πρώτη από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2023, γνωστή και ως Φεγγάρι του Ελαφιού, φώτισε τον ουρανό. 

Ένας διαφορετικός φύλακας

 



Πέθανε την 2α Ιουλίου, σε ηλικία 95 ετών ο φύλακας του σερβικού στρατιωτικού νεκροταφείου στο Ζέιτενλικ της Θεσσαλονίκης Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς, ο άνθρωπος που για περισσότερο από μισό αιώνα ξεναγούσε στο κοιμητήριο τους προσκυνητές των Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία


Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε ο Θεοφάνης Μαλκίδης

 Θεοφάνης Μαλκίδης

Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία 




Το Σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει τα εξής: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Το παραπάνω απόσπασμα από το Σύνταγμα είναι σαφές, όπως δυστυχώς το ίδιο σαφή από την αντίθετη όμως πλευρά είναι και τα δεδομένα στα σχολικά βιβλία της ιστορίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων .

Πάνω από τον “άνθρωπο της τεχνολογίας” δεν υπάρχει τίποτα!..



                            

Αυτός ο πολιτισμός, αφού μας αφαίρεσε τα ρούχα μας, χώρισε τις οικογένειές μας, πήρε το φαγητό από το στόμα μας, καί τώρα προσπαθεί να αδειάσει την ψυχή μας.
Η τεχνολογική πρόοδος, ως τεχνολογία, δεν έχει τίποτα κακό• αλλά η λανθασμένη χρήση της προκαλεί μεγάλη ζημιά.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος – Δώσε κάτι, έστω και ελάχιστο, σ’ εκείνον που έχει ανάγκη

 

Μετά την παράβαση, λοιπόν, εμφανίστηκαν οι φθόνοι και οι φιλονικίες και η δολερή τυραννία του διαβόλου, που παρασύρει πάντα με τη λαιμαργία της ηδονής και ξεσηκώνει τους πιο τολμηρούς ενάντια στους πιο αδύνατους.

Ὁ Ὅσιος Πορφύριος


Ὁ Ὅσιος Πορφύριος (Μαρτυρίες – Διηγήσεις – Νουθεσίες)

Οἱ ἅγιοι μέ τήν χριστοειδῆ βιοτή τους καί τά ὑπερφυσικά θαύματά τους ἀποτελοῦν μιά ἀποκάλυψη τοῦ Θεοῦ στόν κόσμο. Ἕνας τέτοιος θεογνώστης καί θεοφάντωρ ἅγιος εἶναι καί ὁ σύγχρονός μας ὅσιος Πορφύριος ὁ Καυσοκαλυβίτης.