Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ένας διαφορετικός φύλακας

 



Πέθανε την 2α Ιουλίου, σε ηλικία 95 ετών ο φύλακας του σερβικού στρατιωτικού νεκροταφείου στο Ζέιτενλικ της Θεσσαλονίκης Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς, ο άνθρωπος που για περισσότερο από μισό αιώνα ξεναγούσε στο κοιμητήριο τους προσκυνητές των Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


 Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη το 1928, ο Μιχαήλοβιτς ήταν εγγονός του πρώτου φύλακα του νεκροταφείου, του Σάβο, ενός Σέρβου εθελοντή από το Grbalj, κοντά στον κόλπο του Κότορ. Ο Σάβο συνέλεξε τα λείψανα των νεκρών φίλων και συντρόφων του και στη συνέχεια προστάτευσε και φύλαξε το νεκροταφείο μέχρι τον θάνατό του το 1928. Τον Σάβο διαδέχθηκε ο γιος του Τζούρο (ο πατέρας του Τζόρτζε), ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει το νεκροταφείο και τα λείψανα από τις λεηλασίες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το Ζέιτενλικ στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες της Αντάντ (σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: γαλλικός, σερβικός, ιταλικός, βρετανικός και ρωσικός) που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στους οποίους ο μακεδονικός ελληνισμός θα χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη. Ειδικά για τους Σέρβους (που κάποιοι δαιμονοποίησαν πριν μερικά χρόνια) ας μην ξεχνάμε πως υπήρξαν εν όπλοις αδελφοί σε δύο βαλκανικούς και δύο παγκόσμιους πολέμους, ειδικά μάλιστα η συμμαχία μαζί τους στον δεύτερο βαλκανικό του 1913 επέτρεψε την επιτυχή αντιμετώπιση της βουλγαρικής βουλιμίας. 

Αιωνία η μνήμη σου λοιπόν Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς.