Θεοφάνης Μαλκίδης
Οι Ύβρεις του κράτους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το έθνος, το οποίο έχει υποστεί μία ατιμώρητη Γενοκτονία και φέτος συμπληρώνονται εκατό έτη από την ολοκλήρωση της:
Θεοφάνης Μαλκίδης
Οι Ύβρεις του κράτους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το έθνος, το οποίο έχει υποστεί μία ατιμώρητη Γενοκτονία και φέτος συμπληρώνονται εκατό έτη από την ολοκλήρωση της:
"Ρώτα την καρδιά σου" - Μία ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου! |
Ἐπίκαιρος ἀλλὰ καὶ διαχρονικὸς εἶναι καὶ ὁ παρακάτω λόγος τοῦ Μ. Ἀλέξανδρου.
Τίτλος του βιβλίου: «Γλυφό Νερό»… Οι μνήμες είναι τα μάτια της ψυχής, και μέσα από τη γραφή του ο Αντρέας Σταύρου, έφεδρος ανθυπολοχαγός Καταδρομών της γενιάς του πολέμου, ανατέμνει γεγονότα, χαράσσει ψυχές.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Μικρά Ασία και παιδεία
Από την ομιλία στην εκδήλωση του Προτύπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πολιτιστικού Σωματείου "Κιβωτός του Γένους". Μυτιλήνη Αύγουστος 2022.
Η έρευνα για το ζήτημα των Ελλήνων του Πόντου, το σύλλογο «Πόντος» της Μερζιφούντας και για την προσφορά του στον Ελληνισμό οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σημαντικού έργου ενός μαθητή του Κολλεγίου «Ανατόλια», του Ευθύμιου Κουζινού.
Ο ήρωας Χανιώτης Συνταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζηδάκης, έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους, κατά την αεροπορική προσβολή που έγινε στις 15:30 στις 22 Ιουλίου 1974, μισή ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής στην Κύπρο.
“Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών” γράφει η Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.
«Απάνω τους Έλληνες!»
Με μια φωνή γεμάτη δίψα για Ελευθερία ο Νικηταράς των Ελλήνων δίνει την προσταγή.
Το θέμα έφερε στο φως, κατά πως τη βόλεψε, η τουρκοκυπριακή «Αβρούπα». Με τίτλο «δέστε το ρεζιλίκι» και υπότιτλο «έβαλαν μέλη της ΕΟΚΑ στο Κρατικό Λαχείο ως μουτζαχίντ» προκάλεσε σάλο στα κατεχόμενα. Το «κρατικό» λαχείο κυκλοφόρησε για την 58η επέτειο της μάχης των Κοκκίνων και απεικόνιζε αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην τουρκανταρσία και μόλις είχαν ανακαταλάβει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΎΠΡΙΟΙ ΜΙΛΟΎΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΎΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΊΑΣ...
ΚΑΙΡΌΣ ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥΣ..
Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, με ιδιαίτερη χαρά, υποδέχεται μέσα από τις εκδόσεις της την πρώτη της εικονογραφημένη μυθιστορία (κόμικ) με τίτλο << ΑΝΔΡΕΙΟΣ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ>>, βασισμένο στην αληθινή ιστορία του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας, του ξεχασμένου αλλά ηρωϊκού Περσέα. Ο ΑΝΔΡΕΙΟΣ έρχεται με γλαφυρό τρόπο και σκοπτικό ύφος να δώσει μια ηχηρή απάντηση στη λήθη και στην επιχειρούμενη σήμερα γενοκτονία της μνήμης. Έρχεται με σκοπό να αφυπνίσει και να ενημερώσει αλλά και να μας ταξιδέψει, μικρούς και μεγάλους, βροντοφωνάζοντας ότι ο χειρότερος ιός είναι τελικά αυτός της διχόνοιας. Καλοτάξιδο !!
Έφυγε χθες 1η Αυγούστου 2022, από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ματρόζος» που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά.
Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς. Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήταν οι φτωχότεροι της Πόλης. Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατο του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής σε ηλικία 6 χρονών πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του.
Ο Αυγουστής, όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση-Ένωση. Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των πρωτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίσθηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού» δηλώνει παρούσα και φέτος, 26 χρόνια από τις δολοφονίες των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Με την πληγή της τουρκικής κατοχής να παραμένει ανοικτή, καλεί τους ανθρώπους της Κύπρου σε εκδήλωση μνήμης, αντίστασης και αξιοπρέπειας, στο οδόφραγμα της Δερύνειας το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στις 20:00, μέρα που θυμίζει σε όλους την Ακανθού, τον Καραβά, τη Λάπηθο και άλλα χωριά που καταλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό το 1974.
Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης (1802-1873) χαρακτηρίστηκε «άνθρωπος γενναίας ψυχής» από τον φίλο του Γεώργιο Τερτσέτη (1800-1874). Να σημειωθεί ότι ο Τερτσέτης χαρακτήρισε έτσι τον Πολυζωίδη στην πανηγυρική ομιλία που θα εκφωνούσε στην Βουλή των Ελλήνων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στις 15 Απριλίου 1874.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Ομέρ Τσελίκ-
εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΑΚΡ,
μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :
Πριν 48 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκε η «ειρηνική», κατά τους Τούρκους, ΕΙΣΒΟΛΗ, στην προαιωνίως βασανισμένη Κύπρο. Συμπονούμε τους Έλληνες Κύπριους συμπατριώτες μας, τους γονείς και τους παππούδες μας, που αυτές τις μέρες, ξαναζωντανεύουν τις αναμνήσεις και τον θυμό τους. Θυμό, γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.