Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Καλή Φώτιση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες: Θεοφάνεια και Φώτα

 The baptism of Jesus Christ in Jordan River by John the Baptist


Θεοφάνης Μαλκίδης


Θεοφάνεια και Φώτα 


Η πίστη μας, η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας, η ιδιοπροσωπεία μας, η ετερότητά μας, έχει αναδείξει τα Θεοφάνεια, τα Φώτα, σε μείζονα στιγμή στον ενιαυτό, στο χρόνο, στο έτος, στη ζωή μας. 


Κάλαντα Φώτων (Σήμερα τα φώτα)

 

Θεοφάνεια


Agia_Theofaneia_07


 Ο Χριστός,  όταν  ήταν περίπου τριάντα χρονών, πριν βγει στη δημόσια ζωή Του και θέλοντας να εκπληρώσει όλες τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου (που Αυτός βέβαια είχε δώσει στους ανθρώπους), πήγε στον Ιορδάνη ποταμό να βαπτισθεί.


Ελληνική ζωντανή ιστορία




Η Προϊστορία μιας ένδοξης εδώ και (τουλάχιστον) 3.000 χρόνια περιοχής, του Παγγαίου, ξαναζωντανεύει στις  6 Ιανουαρίου στο χωριό μας, τη Νικήσιανη Καβάλας -το πιο ιστορικό ντόπιο κεφαλοχώρι του Παγγαίου που κρατάει ανέπαφη την παράδοσή του.

Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου - Γιὰ μιά καλή χρονιά

 


Θά σοῦ πάει καλά ὅλη ἡ χρονιά, ὄχι ἄν μεθᾶς τήν πρώτη τοῦ μηνός, ἀλλά ἄν καί τήν πρώτη τοῦ μηνός καί κάθε μέρα κάνεις αὐτά πού ἀρέσουν στόν Θεό. Διότι ἡ ἡμέρα γίνεται κακή ἤ καλή ὄχι ἀπό τή δική της φύση, ἀφοῦ δέν διαφέρει ἡ μιά μέρα ἀπό τήν ἄλλη, ἀλλά ἀπό τή δική μας ἐπιμέλεια ἤ ραθυμία.

Ὄνειρον Ἀλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ἀμίσθου ἱεροψάλτου

 


 
Ὁ γέρων τῆς Σκιάθου σχεδιάζει τὸ τελευταῖο του διήγημα, λίγο προτοῦ ἀποδημήσει, παραμονὲς τῶν Φώτων.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Η εθνική μας συνέχεια και η επιβίωσή μας, το μέλλον της πατρίδας μας.

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η  εθνική μας συνέχεια και η επιβίωσή μας, το μέλλον της πατρίδας μας. 

Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm 


«Η μακεδονική γλώσσα εισήλθε στις δέκα παγκόσμιες γλώσσες του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

 

 


  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσίευσε φέτος το Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη "μακεδονική γλώσσα" για τα Χριστούγεννα.

Γιατί ἀνάβει τό φιτίλι στά Βαλκάνια


Τί κρύβεται πίσω ἀπό τήν ἐξέγερση τῆς ἀντιπολιτεύσεως κατά τοῦ ρωσσόφιλου Προέδρου τῆς Σερβίας μέ τήν κατηγορία τῆς νοθείας 

– Ἐπανάληψη τῆς «πορτοκαλί ἐπαναστάσεως» κατά τοῦ Οὐκρανοῦ Προέδρου Γιανουκόβιτς θυμίζει ἡ κατάστασις στό Βελιγράδι 

– Ἀπό μία κλωστή κρέμεται ἡ σταθερότης στήν περιοχή – Θά ξυπνήσουν δαιμόνια στήν Βοσνία καί στό Κοσσυφοπέδιο;


Νίνος Εγγονόπουλος. Ο Καραγκιόζης. Ένα ελληνικό θέατρο σκιών




Σπυρόπουλος – Βασίλαρος, Κολλητήρια

Ο Νίκος Εγγονόπουλος (1910-1985) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους (και ποιητές) του 20ου αιώνα. Τόσο αυτός όσο και ακόμα περισσότερο ο Γιάννης Τσαρούχης υπήρξαν θαυμαστές του ελληνικού «θεάτρου σκιών»  το οποίο αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για το έργο τους. Το κείμενό του, Ο Καραγκιόζης. Ένα ελληνικό θέατρο σκιών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λωτός του Κώστα Τριανταφύλλου το  1969 αναδημοσιεύτηκε το  1981 από τις εκδόσεις Ύψιλον και περιλαμβάνεται στο βιβλίο Νίκος Εγγονόπουλος «Πεζά Κείμενα», εκδ. ύψιλον/βιβλία, Αθήνα 1987, σελ. 51-57

Ματιές από τον βίο του Αγίου Σωφρονίου: ο φασιανός, ο λαγός, τα σπουργίτια, η ελευθερία...

  

 
"Αυτός ο χειμώνας είναι απίστευτα υγρός, γκρίζος, σχεδόν ανήλιος. " Εγώ, όμως, έχω τη δυνατότητα να μείνω σε ένα αρκετά καλά θερμαινόμενο σπίτι. Έτσι νιώθω λιγότερο από τα βιτρό παράθυρα τέτοιου κλίματος. Ωστόσο, τις ηλιόλουστες μέρες, όλοι έχουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη έμπνευση.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Για την πατρίδα μας, για την εθνική κυριαρχία, για τον Ελληνισμό

 απολυτήρια


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την πατρίδα μας, για την εθνική κυριαρχία,  για τον Ελληνισμό. 


Η συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό, στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm 


Μικρά Ασία 1919- 1922

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 1919-1922 // ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΣ - ΠΟΛΙ










H International Hellenic Association (ΙΗΑ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός φορέας με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal ID: 501(c)(3) 32-0478390).

Τα μέλη του ΙΗΑ είναι κυρίως διδάκτορες και καθηγητές πανεπιστημίων από όλα τα μέρη του κόσμου.
Η ΙΗΑ ασχολείται με την υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα μέσω πολλών και ανεξάρτητων επιτροπών, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, με ειδικούς συντονιστές και μέλη, υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου και του Δ.Σ. της οργάνωσης.
Στον συλλογικό αυτόν τόμο αυτό περιέχονται άρθρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 και την ανυπολόγιστη καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

577 περιστατικά πάσης φύσεως επιθέσεων θρησκευτικού χαρακτήρα! Κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 97,7% αυτών!

 

Δημοσιοποιήθηκε η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2022 από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

O Ντοστογιέφσκι, ο Ζαμπέλιος και η Δύση

 


Το ιδεολογικό εποικοδόμημα της εποχής μας επιχειρεί να επιβάλλει  την αλήθειά του. Το επιχειρεί  με μια καταιγίδα προπαγάνδας και με μεθόδους ιδεολογικής, κοινωνικής και ηθικής εξοντώσεως όσων δεν έχουν την ίδια άποψη με εκείνο. Παρά το ότι είναι μειοψηφία στο κοινωνικό σύνολο θεωρεί ότι αυτό κατέχει την αλήθεια και επομένως έχει την αποστολή να κάνει να «ωριμάσει» ο «αμαθής» και ευμετάβλητος λαός.


Ο Άγιος Βασίλειος με τα μάτια του μακαριστού π .Αθανάσιου Γιέφτιτς 1987


 

 

 Ο αρχιμανδρίτης, τότε, Αθανάσιος Γιέφτιτς, πατρολόγος στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, μιλά για τον «ανεξάντλητο χώρο» του Μεγάλου Βασιλείου: Του πρώτου Πατέρα της εκκλησιαστικής βιοτής ο οποίος ονόμασε την ουσία του Θεού Κοινωνία.


Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Βόρειος Ήπειρος

 


«ΜΕΙΝΕ ΞΕΦΡΟΝΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ» 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Φ. ΜΠΕΛΕΡΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. 


Λευτεριά στον Φρέντυ Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση



 Μετά από οχτώ μήνες παράνομης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη, η Κολομβία των Βαλκανίων του επέτρεψε να βρεθεί για μερικά λεπτά στην κηδεία της γιαγιάς του, έχοντας δίπλα του δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς! 


Ο Ελληνισμός δεν φυλακίζεται! 

Αποθέωσαν τον Φρέντη Μπελέρη οι Χιμαριώτες – Οι Αλβανοί τον άφησαν για μόνο 10 λεπτά στην ταφή της γιαγιάς του



Στην Χιμάρα έφτασε  ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης ώστε να παραστεί στην κηδεία της γιαγιάς τους. Οι Χιμαριώτες αποθέωσαν τον δήμαρχο τους, ο οποίος συνοδευόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Ὁ Πολυαγαπημένος Ἅγιος Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ

 

 Διδαχές και βίος Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ - Αλέξης Φωτόπουλος 


Κάποιος καλὸς φίλος μου μοῦ χάρισε ἕνα μικρὸ εἰκονισματάκι σὲ σμάλτο ρούσικο, ἕνα ἐγκόλπιο, ποὺ παριστάνει τὸν ἅγιο Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ. Ἀπὸ τὸ πίσω μέρος εἶναι καπλαντισμένο μὲ βελοῦδο, καὶ φαίνεται πὼς τὸ φοροῦσε κατάσαρκα στὸ λαιμό του κανένας ἅγιος ἄνθρωπος τῆς τσαρικῆς Ρωσίας.


Πρωτοχρονιὰ μὲ τὸν κυρ Φώτη Κόντογλου: Καρδία συντετριμμένη καὶ τεταπεινωμένη…

 

 

Ξημέρωμα 1ης Ἰανουαρίου 1950

Ἐχτές, παραμονὴ τῆς Πρωτοχρονιᾶς, ἤμουνα ξαπλωμένος στὸ κουβούκλι μας, περασμένα τὰ μεσάνυχτα, καὶ συλλογιζόμουνα.

Εἶχα δουλέψει νυχτέρι γιὰ νὰ τελειώσω μία Παναγία Γλυκοφιλοῦσα καὶ δίπλα μου καθότανε ἡ γυναίκα μου καί ἔπλεκε. 

Ὅποτε δουλεύω, βρίσκουμαι σὲ μεγάλη κατάνυξη καὶ ψέλνω διάφορα τροπάρια. Σιγόψελνα, λοιπὸν, ἐκεῖ ποὺ ζωγράφιζα τὴν Παναγία καί ἡ Μαρία ἔψελνε καὶ κείνη μαζί μου μὲ τὴ γλυκειὰ φωνή της. Βλογημένη γυναίκα μοῦ ἔδωσε ὁ Θεός, ἂς εἶναι δοξασμένο τ’ ὄνομά του γιὰ ὅλα τὰ μυστήρια τῆς οἰκονομίας του. 

Τὸν εὐχαριστῶ γιὰ ὅσα μοῦ ἔδωσε καὶ πρῶτ’ ἀπ’ ὅλα γιὰ τὴν ἁπλή τὴ Μαρία, πού μοῦ τὴ δώρησε συντροφιὰ στὴ ζωή μου, ψυχὴ θρησκευτική, ἕνα δροσερὸ ποταμάκι ποὺ γλυκομουρμουρίζει μέρα-νύχτα δίπλα σ’ ἕναν παλιὸν καστρότοιχο…


Μία πανέμορφη λήψη από την ακριτική Σύμη

 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Καλή χρονιά!

 


Έχοντας ως οδηγό και πυξίδα την Ελληνική παράδοση, κληρονομιά και παρακαταθήκη,  το  μοναδικό φως της πατρίδας μας, το απαράμιλλο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας του Ελληνισμού, ας πορευτούμε το 2024.


Φ. Τερίμ: Γιατί Ήρθε στην Ελλάδα ο Αδαής Νταής των Γηπέδων;




Έπειτα από μια σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Erdoğan στην Αθήνα για την άμβλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, περιμέναμε να έρθουν στην Ελλάδα Τούρκοι φοιτητές και εταιρείες μπακλαβάδων. Αντ’ αυτού, ήρθε αναπάντεχα ο προπονητής ποδοσφαίρου Fatih Terim. Λαμβάνοντας υπόψη το μητρώο του, ας ελπίσουμε ότι ο Terim δεν αποτελεί μέρος του πακέτου συμφιλίωσης των δύο χωρών.


Deutsche Welle: Πώς η Τουρκία μετατράπηκε σε άντρο της μαφίας

 

Deutsche Welle: Πώς η Τουρκία μετατράπηκε σε άντρο της μαφίας

Η Τουρκία αποτελεί ελκυστικό προορισμό για εγκληματίες

Ελαστικοί νόμοι, εύκολη πολιτογράφηση, ελάχιστες διώξεις – 

η Τουρκία αποτελεί ελκυστικό προορισμό για εγκληματίες. 

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να αλλάξει την κατάσταση.

Καθηκόντως ελληνικότερον 2024




ΧΡΗΣΙΜΗ συνήθεια της στήλης, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες που χαίρει της εμπιστοσύνης της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ, είναι ίσως η πρωτοχρονιάτικη παράθεση του ετήσιου... Λογαριασμού Κερδο-Ζημιών. Για εκείνα που κατά τη γνώμη μας συναποτελούν διαχρονικά τα σημαντικότερα του συλλογικού μας βίου. Και στα οποία κάθε χρόνο μετράμε είτε κέρδη που επιτεύχθηκαν, είτε ζημιές που προστέθηκαν. Στο μέτρημα και οι ζημιές που αποφεύχθηκαν. Αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη που θα μπορούσαν να συναριθμήσουν οι... λογιστές στις στήλες καταχώρησης των μεγάλων ζητημάτων του τόπου. Με πρωτεύον, πάντα βεβαίως, το μαράζι, τον καημό και την έγνοια της εθνικής υπόθεσης της πατρίδας:

Γιώργος Σεφέρης: Θεόφιλος



Μιὰ φορὰ κι ἕναν καιρό, καθὼς λένε, ἕνας φούρναρης παράγγειλε σ᾿ ἕνα φτωχὸ ζωγράφο νά τονε ζωγραφίσει τὴν ὥρα ποὺ φούρνιζε ψωμιά. Ὁ ζωγράφος ἄρχισε νὰ δουλεύει, καὶ ὅταν καταπιάστηκε νὰ εἰκονίσει τὸ φουρνιστήρι, ἀντὶ νὰ τὸ φτιάξει ὁριζόντιο, σύμφωνα μὲ τὴν προοπτική, τὸ ἔφτιαξε κάθετο δείχνοντας ὅλο του τὸ πλάτος· ἔπειτα, μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ζωγράφισε πάνω στὸ φουρνιστήρι κι ἕνα καρβέλι. Πέρασε ἕνας ἔξυπνος ἄνθρωπος καὶ τοῦ εἶπε: «Τὸ ψωμὶ ἔτσι ποὺ τὄβαλες, θὰ πέσει». Ὁ ζωγράφος ἀποκρίθηκε, χωρὶς νὰ σηκώσει τὸ κεφάλι: «Ἔννοια σου· μόνο τὰ ἀληθινὰ ψωμιὰ πέφτουν· τὰ ζωγραφισμένα στέκουνται· ὅλα πρέπει νὰ φαίνουνται στὴ ζωγραφιά!».


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Ο Άγιος της Σκιάθου

 


 

 Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο Άγιος της Σκιάθου" (1968) παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του συγγραφέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ξεκινώντας από τον τόπο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Σκιάθο, και συνεχίζοντας στο Άγιο Όρος και την Αθήνα, καταλήγοντας και πάλι στη Σκιάθο, όπου και εκοιμήθη. 


Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Kαλή, δημιουργική, παραγωγική και Ελληνική χρονιά!



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Kαλή, δημιουργική, παραγωγική και Ελληνική χρονιά!

 

Ο  Μακρυγιάννης της ανόθευτης πίστης, του  ατόφιου, αυθεντικού Ελληνισμού, γράφει διακόσια σχεδόν χρόνια πριν, στα απομνημονεύματά του:  «Εἶχα δυὸ ἀγάλματα, περίφημα, μία γυναῖκα κι ἕνα βασιλόπουλο, ἀτόφια -φαίνονταν οἱ φλέβες, τόση ἐντέλειαν εἶχαν. Ὅταν χάλασαν τὸν Πόρο, τὰ ῾χαν πάρει κάτι στρατιῶτες, καὶ στ᾿ Ἄργος θὰ τὰ πουλοῦσαν κάτι Εὐρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν […]. Πῆρα τοὺς στρατιῶτες, τοὺς μίλησα: ῾Αὐτά, καὶ δέκα χιλιάδες τάλαρα νὰ σᾶς δώσουνε, νὰ μὴν τὸ καταδεχτεῖτε νὰ βγοῦν ἀπὸ τὴν πατρίδα μας. Γι᾿ αὐτὰ πολεμήσαμε».


Τα κάλαντα στον ακριτικό Έβρο

 

 

Τα κάλαντα στον ακριτικό Έβρο

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Χίου


Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Χίου

Τα Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Τὰ Συχαρίκια

 

 

ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΑΤΙΚΟΝ ΔΙΗΓΗΜΑ

Τρεῖς χαρὲς εἶχε τὴν ἡμέραν ἐκείνην ἡ κυρα-Γαλάτσαινα τοῦ Κασσανδριανοῦ, χήρα τοῦ μακαρίτου ὁμωνύμου πλοιάρχου, ἀποθανόντος πρό τινων ἐτῶν πτωχοῦ μετὰ πολλὰς ἐπιχειρήσεις. 

Ἡ πρώτη ἦτο ὅτι εἶχε ἀρραβωνίσει πρὸ ὀλίγων ἡμερῶν τὴν κόρην της, τὴν Μυρσούδα, μὲ καλὸν γαμβρόν, τὸν Βασίλην τὸν Μπόνον. Ἡ δευτέρα ἦτο ὅτι, σήμερον πρωτοχρονιάν, ἑώρταζε τὴν ἑορτὴν τοῦ ὀνόματός του ὁ ἴδιος ὁ γαμβρός της. Ἡ τρίτη ἦτο ὅτι ἔμελλον νὰ τελεσθῶσι τὴν ἑσπέραν τῆς αὐτῆς ἡμέρας τὰ «ἐμβατίκια»* τοῦ γαμβροῦ εἰς τὴν οἰκίαν της.

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ικαρίας

 

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Ικαρίας – Φούρνων

 

Άγια Νήπια (περίπου 14.000) που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη

 

Διά ξίφους άωρα μητέρων βρέφη,
Ανείλεν εχθρός του βρεφοπλάστου Bρέφους.
Nήπια αμφ’ ενάτην τάμον εικάδα παππάζοντα.

Βιογραφία
Όταν οι Μάγοι δεν επέστρεψαν στον Ηρώδη να του πουν που είναι ο Χριστός, ο πονηρός αυτός βασιλιάς μηχανεύθηκε άλλο σχέδιο για να εξοντώσει το Θείο Βρέφος. 

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Μπελέρης: Οι Αλβανοί τον άφησαν για μόνο 10 λεπτά στην ταφή της γιαγιάς του - Τους γιούχαραν οι ομογενείς

 

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης - Αποφυλακίζεται ο Περικλής Κοκαβέσης
Ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης

Η άδεια που του χορηγήθηκε προκειμένου να βρεθεί στην κηδεία της γιαγιάς του ήταν μόλις για δέκα λεπτά - Δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στον ναό για την εξόδιο ακολουθία - Τον φυλούσαν 25 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας



Τον δρόμο για τις αλβανικές φυλακές πήρε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης ο οποίος μεταφέρθηκε κάτω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Χειμάρρα προκειμένου να παραστεί στο νεκροταφείο όπου κηδεύτηκε η γιαγιά του.


Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το himara.gr, ο Μπελέρης κρατήθηκε στην κλούβα και δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία. Μάλιστα λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα αστυνομικοί έβγαλαν τον Μπελέρη από την κλούβα με τους Χειμαρραίους να φωνάζουν το όνομά του και να τον χειροκροτούν. Μετά από πέντε λεπτά οι αστυνομικοί όπως ανέφερε το himara.gr τον έβαλαν κυριολεκτικά σηκωτό στη βίλα προκειμένου να τον μεταφέρουν στις φυλακές.

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας γεμάτοι αγανάκτηση προπηλάκισαν τους αστυνομικούς με αφορμή τον τρόπο της μεταφοράς του Μπελέρη στην κλούβα. Οι αστυνομικοί φεύγοντας χτύπησαν δύο κατοίκους της Χειμάρρας που βρίσκονταν έξω από το νεκροταφείο.

Δείτε βίντεο:

Για μια καλή χρονιά

 



Για μια καλή χρονιά 


Παναθηναϊκός: Τούρκοι παντού!




Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το προηγούμενο καλοκαίρι με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Κίνηση που  είχε αθλητική λογική γιατί ο Αταμάν, παρότι δεν ήταν ο καλύτερος ελεύθερος προπονητής εκείνη την περίοδο, ελεύθερος ήταν και ο ικανότερος πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, ο Τούρκος προπονητής συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων προπονητών. Έτσι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνδύασε, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και έναν ικανό προπονητή αλλά και επιχειρηματικά ανοίγματα στην τουρκική αγορά.

Αντιθέτως η  κίνηση του Γιάννη Αλαφούζου δεν είχε καμία λογική. Ο Παναθηναϊκός έδιωξε με τον χειρότερο τρόπο τον προπονητή που τον έκανε και πάλι υπολογίσιμο μέγεθος. 


Γιώργος Σεφέρης: Μυθιστόρημα


Πριν ενενήντα σχεδόν χρόνια ο νεαρός τότε Γιώργος Σεφέρης δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» που αποτέλεσε μια ιστορική τομή στην ελληνική ποίηση. Τόσο μορφικά, ως ένα μείζον ποιητικό έργο, όσο και ως η πρώτη μεγάλη προσπάθεια, δέκα χρόνια μετά το 1922, η μνήμη της Καταστροφής, να μεταβληθεί από τον Μικρασιάτη Σεφέρη να σε  μια ελεγεία για τον ελληνισμό και τη μοίρα του σε μια σπουδή πάνω στη μοίρα του ανθρώπου. Αναδημοσιεύουμε ένα μεγάλο μέρος της συλλογής ως ένα ακόμα αφιέρωμα στα εξήντα χρόνια από την βράβευσή του το 1963 με το βραβείο Νόμπελ στη Στοκχόλμη.


Το χωριό – φάντασμα στην Ελλάδα που γέμισε ζωή 60 χρόνια μετά

 


 Το χωριό - φάντασμα στην Ελλάδα που γέμισε ζωή 60 χρόνια μετά

Την δεκαετία του '60 ο τουρισμός άρχισε να δίνει και να παίρνει στο νησί, το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους που σκόρπισαν προς την ακτογραμμή για να δραστηριοποιηθούν στη νέα βιομηχανία.


Πατριδογνωσία: Δισπηλιό Καστοριάς

 

Ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό απέχει μόλις 8 χλμ από την Καστοριά και βρίσκεται στη θέση «Νησί», στη νότια όχθη της Ορεστιάδας λίμνης. Στο αρχαιολογικό πάρκο έχει δημιουργηθεί μία πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού με οκτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη.