Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Κύπρος Ελληνική!

 






Στην Κύπρο μας τώρα, από τους φιλάθλους του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας στον αγώνα με τον Απόλλωνα Λεμεσού!

Για την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο





Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Για την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο 


 Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 


H πίστη του Κολοκοτρώνη



Η άγνωστη επιχείρηση Ελλήνων στο Αγαθονήσι το 1940

 


Οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης. Ο επικεφαλής ιατρός Βέργης είναι στη δεύτερη σειρά τρίτος από αριστερά.

Οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης. Ο επικεφαλής ιατρός Βέργης είναι στη δεύτερη σειρά τρίτος από αριστερά.

 


Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.



Ντίνος Χριστιανόπουλος (1931-2020)

 





Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν


Ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιὸ πολύ,

ὅμως ἡ δική σου τρυφερότητα πόσο καιρὸ ἀκόμα θὰ βαστάξει;

Ὅ,τι μᾶς γλύκανε, τὸ ξέπλυνε ὁ χρόνος κι ἡ συναλλαγή,

ἐκεῖνοι ποὺ μᾶς χαμογέλασαν βουλιάξαν σὲ βαθιὰ πηγάδια

καὶ μείναν μόνο κεῖνοι ποὺ μᾶς πλήγωσαν,

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Για την Ελλάδα και την Τουρκία

 


Ο Θεοφάνης Μαλκίδης    φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» και ανέφερε για μία σειρά σημαντικών διεθνών θεμάτων και μεταξύ άλλων μίλησε για την τριπλή έρευνα της Chevron με επίκεντρο την Κρήτη.


 Ουσιαστικά τόνισε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται το έτσι κι αλλιώς παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί ότι εκεί είναι δικαιοδοσία της ελληνικής δημοκρατίας και από αυτή θα πάρει τις σχετικές άδειες για να κάνει τις έρευνες.


Μεταξύ άλλων ο κ. Μαλκίδης τόνισε: «Ο αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται για ένα παγκοίνως γνωστό κοίτασμα, στο οποίο όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει νοτίως της Κρήτης και γενικότερα στην περιοχή. 


Επίσης ακυρώνει το έτσι κι αλλιώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί την πατρίδα μας, με τη γνωστή στάση της Τουρκίας για τα ενεργειακά. Ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί ότι εκεί είναι δικαιοδοσία της ελληνικής δημοκρατίας και από αυτή θα πάρει τις σχετικές άδειες για να κάνει τις έρευνες.


Νομίζω ότι να καλό να το συνδυάσουμε και με τις άλλες παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, όσον αφορά στην ενεργειακή σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά μας, καθώς η Τουρκία θέλει να διαμορφώσει ένα δίκαιο, που θα εξυπηρετεί μονάχα τις δικές της εθνικές στρατηγικές.


Πουθενά στο διεθνές δίκαιο δεν εγγράφεται ότι μία χώρα, πόσω μάλλον η Τουρκία που είναι γνωστή για τη στάση της, θα πρέπει να προβάλλει αντιρρήσεις για μία ειρηνική ενέργεια».


Η συνέντευξη στη συνέχεια


Μνήμη Νικολάου Τούντα

 


Νικόλαος Τούντας – Ήρωας ΕΛΔΥΚ

Κι ενώ η πλειοψηφία του κόσμου ετοιμαζόταν για τις τιμητικές εκδηλώσεις προς την εθνική παλιγγενεσία της 25η Μαρτίου 1821… ένας άλλος ήρωας, ενός άλλου πολέμου του 1974, που δεν έλαβε την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου για όσα πρόσφερε… σε ηλικία 72 ετών έδινε τη δική του μάχη με την επάρατο νόσο για να αποδημήσει εις Κύριον την 24/3/2025. Στην αρχή τους είχαν βάλει ως τραυματίες πολέμου του 1940 γιατί δεν αναγνώριζαν ότι στην Κύπρο έγινε πόλεμος… Μάλιστα είχαν και το θράσος κάποιοι να τους χρεώνουν τα δεινά που υποφέραμε ως Κυπριακός και όχι μόνο Ελληνισμός, για να καλύψουν άλλους, πιο μεγάλους που αυτοί καθόρισαν τις τύχες μας.


Ποιος ήταν όμως ο Νικόλαος Τούντας;


Οι νεομάρτυρες ήρωες, οι συνεχείς νεομάρτυρες κρυπτοχριστιανοί και οι ήρωες νεομάρτυρες


 Στέλιος Κούκος


«Στα κακοτράχαλα τα βουνά/ πάνω στην πέτρα την αγιασμένη…»!

Νίκος Γκάτσος


«Πάνω στην πέτρα την αγιασμένη», λοιπόν, που είναι όλος αυτός ο ευλογημένος ο τόπος μας – αλλά και πονεμένος συνάμα- από άκρη σε άκρη μέχρι την Συρία που αυτές τις μέρες υφίστανται γενοκτονία και εθνοκάθαρση οι Ρωμιοί Ορθόδοξοι που κατοικούν εκεί. (Roum Orthodox τους αποκαλούν και γι’ αυτό ενοχλούν για όσο αναπνέουν και υπάρχουν στην δική τους πατρίδα διατηρώντας την κληρονομιά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου).


Κάποτε όταν ένας Αγιορείτης Ηγούμενος έγραψε ότι η αγιότητα εξαγιάζει τον τόπο, κάποιος άλλος αγιορείτης για δικούς του λόγους τον ειρωνεύτηκε.


Φώτης Κόντογλου: Η Αγιασμένη Επανάσταση

 

Η ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στον κόσμο. Είναι αγιασμένη.

Η επανάσταση γίνεται τις περισσότερες φορές από κάποιες υλικές αιτίες, που είναι η σκλαβιά, η στέρηση, η κακοπέραση, τα βασανιστήρια, η περιφρόνηση. Η λευτεριά είναι η θεότητα που λατρεύει ο επαναστάτης, και για αυτή χύνει το αίμα του. Μα τη λευτεριά, πολλές φορές, σαν την αποχτήσει ο επαναστάτης, δεν την μεταχειρίζεται για πνευματικούς σκοπούς, αλλά για να χαρεί την υλική ζωή μονάχα. Κοντά στην υλική ζωή έρχεται και η πνευματική, μα τις περισσότερες φορές ως πνευματική ζωή θεωρούν οι άνθρωποι κάποιες απολαύσεις που είναι και αυτές υλικές, και ας φαίνονται σαν πνευματικές. Ένας επαναστάτης της Γαλλικής Επανάστασης, για παράδειγμα, θεωρούσε ως πνευματικά, πράγματα που, στην πραγματικότητα δεν ήταν πνευματικά. Αυτός ήθελε να αποχτήσει τη λευτεριά, για να κάνει αυτά που νόμιζε πως είναι σωστά και δίκαια για τη ζωή των ανθρώπων σε τούτον τον κόσμο μονάχα, δηλαδή για την υλική ζωή τους, μην πιστεύοντας πως υπάρχει τίποτα άλλο για να επιδιώξει ο άνθρωπος. Για αυτό λέγω πως, για τις περισσότερες επαναστάσεις, οι αιτίες που τις κάνανε να ξεσπάσουν σταθήκανε υλικές, και η ελευθερία που επιδιώξαμε ήτανε προορισμένη να ικανοποιήσει μονάχα υλικές ανάγκες.


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Μιχάλης Χαραλαμπίδης


Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Μιχάλης Χαραλαμπίδης


«Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου, δεν υπάρχει πρόβλημα Θράκης, υπάρχει ένα πρόβλημα: το Τουρκικό πρόβλημα»  (Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Ιούνιος 1996)

Ο κλονισμός της απώλειας ενός ανθρώπου είναι μεγάλος, όταν μάλιστα αυτός ο άνθρωπος είναι δικός σου, τότε ο κλονισμός είναι μεγαλύτερος και γίνεται ανυπέρβλητος, ακατανόητος, ανίκητος,  όταν αφορά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Ένα ξεχωριστό Φίλο, ένα ανιδιοτελή Πατριώτη, έναν εξαιρετικό Έλληνα, ένα θαυμάσιο Άνθρωπο. 


O Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951, από γονείς πρόσφυγες από τη Σάντα του Πόντου, οι οποίοι κατέφυγαν στη Θράκη, μετά από τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός από την Τουρκία, αφαιρώντας τη ζωή από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες. 


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Έχουν μπει σε μια σφαίρα υποβάθμισής τους – ηθικής και νοητικής…


«Aπό τις δεκαετίες του ’80 και ’90, οι Έλληνες υφίστανται μια αντί-εκπαίδευση. Έχουν μπει σε μια σφαίρα υποβάθμισής τους – ηθικής και νοητικής…»
Hellenic NEXUS: Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 1996, είχατε κάνει μια δήλωση που πολλοί θεώρησαν προφητική. Είχατε πει ότι «στο τέλος του κύκλου το 2010, θα έχουμε μια Ελλάδα που θα μοιάζει με αυτό που ονομάζουμε Ελλάδα “Tουρκομπαρόκ”. Θα είναι, δηλαδή, ένα φτωχό βιλαέτι ή ένα γερμανικό λαντ». Ποια σημάδια βλέπατε τότε και πώς καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση;

 

ΜΧ: Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας μου, που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, έχει δύο πλευρές. Η μια πλευρά αφορά την πολιτική. Στην Ελλάδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το τέλος της δεκαετίας του ’80, έχουμε απομακρυνθεί από την πολιτική ως κατηγορία αναλυτική και, κύρια, ως κατηγορία πρόβλεψης. Η πολιτική είναι πρόβλεψη, η πολιτική είναι πρόλογος. Αυτή η εκτίμηση για την πολιτική ήταν πολύ συνειδητοποιημένη και στους κλασικούς Έλληνες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που είναι ενεργός πολίτης – πολύ περισσότερο, σε αυτούς που θέλουν να έχουν ένα ρόλο στη διεύθυνση μιας χώρας.

 

Όλα αυτά τα χρόνια, πρότεινα έναν διαφορετικό δρόμο που οδηγούσε σε μια διαφορετική Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα, η οποία θα ανακτούσε τη θέση της στη Γεωγραφία και στην Ιστορία της περιοχής, και θα είχε ένα ρόλο στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια σφαίρα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η πολιτική ως πρόβλεψη. H πολιτική υπήρξε ως μικρή διαχείριση και κύρια πελατειακή ή, απλώς, ως διαμοιρασμός των δημόσιων εσόδων – μια πολιτική μικρών οριζόντων, ας το πούμε έτσι… Tον τελευταίο καιρό, ζούμε την πολιτική ως επίλογο και, μάλιστα, ως έναν παρακμιακό επίλογο.
Η άλλη πλευρά, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι αυτό το μικρό απόσπασμα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους νέους ανθρώπους (γιατί αυτοί βρίσκονται κυρίως στο Διαδίκτυο, και όχι οι προηγούμενες γενιές, οι οποίες έχουν μεγάλες ενοχές για το πώς φτάσαμε εδώ). Ενώ, λοιπόν, οι νέοι άνθρωποι επικεντρώνονται συνήθως σε ζητήματα που αφορούν τους καλλιτέχνες κ.λ.π., εδώ επικεντρώνονται σε έναν πολιτικό λόγο. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, γιατί αυτοί οι νέοι αναζητούν μια άλλη ερμηνεία για το πώς έφτασε η χώρα ως εδώ και σαφώς έναν άλλο ορίζοντα για τη χώρα και το μέλλον τους.

Πολεμικό Ναυτικό

 



Μίζες, υποβρύχια που γέρνουν, ήρεμα νερά, θέλετε πόλεμο με την Τουρκία, Ίμια, Γαλάζια Πατρίδα, 


Κύπρος

 



Όταν μετά από  πενηνταένα χρόνια κατοχής της Κύπρου, δεν  νοιάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία η κατοχή, αλλά το σύνθημα για τον κατακτητή ή όπως έλεγε ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Για τον Ελληνισμό μέσα από την Επανάσταση του 1821!

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον Ελληνισμό μέσα από την Επανάσταση του 1821!


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ .


Το τίμημα της Ελευθερίας μας: Οι σφαγές στην Επανάσταση του 1821

 




Θεοφάνης Μαλκίδης


 Το τίμημα της Ελευθερίας μας: Οι σφαγές στην Επανάσταση του  1821 

Διακόσια συν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της  εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821  έχει γίνει κατανοητό, ότι ο ένοπλος Αγώνας για την Ελευθερία αποτελεί το πρωταγωνιστικό γεγονός του Νέου Ελληνισμού, όπως  περιγράφει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:     «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα, οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις, οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποῦ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση».



Πόσες Ελληνίδες και πόσοι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους το 1821 για την Ελευθερία μας;

 



 Οι απώλειες των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821. Οι ειδικοί υπολογίζουν από 230 ως 600 χιλιάδες. 


Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Για την Επανάσταση του 1821

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την Επανάσταση του 1821, για τους κορυφαίους των κορυφαίων.


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus fm 


Η ταινία ΠΕΝΤΕ για την Επανάσταση στη Θράκη και το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

 


Η πρώτη επίσημη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της ταινίας μας "ΠΕΝΤΕ. Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης" μέσα από την δορυφορική συχνότητα της ERT World, είναι γεγονός!!! 

Η ERT World θα το προβάλει 2 φορές και η πλατφόρμα της ERT FLIX θα το έχει για 30 ημέρες!!



Η 25η Μαρτίου 2025 (ώρα 00:00 Ελλάδος και 10:00μμ ώρα UTC) θα αποτελέσει μιά ημερομηνία σταθμό για το εγχείρημά μας καθώς θα γνωστοποιηθεί σε όλην την υφήλιο η συμβολή των προγόνων μας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και η (δυσανάλογη) θυσία τους!!


Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821

 

 


Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821.

ΔΗΜΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ

Πρόλογος

Οι εορτασμοί των μεγάλων Εθνικών Επετείων, μας δίνουν την 

ευκαιρία πριν απ’ όλα να αναζωογονούμε και να ενδυναμώνουμε την 

αφοσίωση και την αγάπη μας για την πατρίδα. 


Γιάννης Μακρυγιάννης

 


Η κατά Μακρυγιάννη συγχώρεση 


Τὴν θεωροῦσε ὕψιστη κοινωνικὴ ἐπιταγή, ἀλλὰ καὶ ἐνδόμυχη ἐσωτερικὴ ἀνάγκη γιὰ τὸν ἴδιο. Ἐξάρει ὅσα παραδείγματά της συναντᾶ: 

Αν ζούσε ο Κολοκοτρώνης…

 

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

          Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα εορτάσει τα 204 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα Απελευθέρωσής του από τον τουρκικό ζυγό. Το 1834, με ομόφωνη απόφαση όλων των ζώντων αγωνιστών, η επέτειος καθιερώθηκε να συμπίπτει με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του χαρμοσύνου μηνύματος για την έλευση στη Γη του Σωτήρα Χριστού. Είναι ιδρυτική πράξη του ελευθέρου Ελληνικού κράτους, που σφραγίζει τον Ελληνισμό, όσο αυτός θα υπάρχει και μήνυμα   ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός, είναι «κρέας με νύχι», όπως είπε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.


Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Τι έχουμε να συζητήσουμε με την κατοχική Τουρκία (και ) για την Κύπρο;


Θεοφάνης Μαλκίδης


Τι έχουμε να συζητήσουμε με την κατοχική Τουρκία (και ) για την Κύπρο;


Μιλώντας, για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος  των εγκληματιών Γκρίζων Λύκων,  απαίτησε, μεταξύ των πολλών άλλων,  από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναγνωριστεί η «ανεξαρτησία»  των κατεχομένων εδαφών και να συναφθούν διπλωματικοί, πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί με το ψευδοκράτος!


π. Χριστόδουλος: Πήρα απαντήσεις για τις τελευταίες στιγμές του Κυπριανού

 


 

Συνέντευξη στη ΡαδιοΧρηστότητα έδωσε ο Πατέρας Χριστόδουλος Παπαϊωάννου για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο γιος του Κυπριανός.  

Κώστας Μόντης

 


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ (Αμμόχωστος 14 Φεβρουαρίου 1914 – Λευκωσία 1 Μαρτίου 2004)


Και τώρα που ν’ ακουμπήσουν

οι υψωμένες μας ανεμόσκαλες,

και τώρα που ν’ ακουμπήσουν

οι μετέωρές μας ανεμόσκαλες;

«Κύπρος 1977»


"Μέσα στον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή"

 


Αυτό  τους Αδελφούς Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι ,είναι αυτά τα λόγια του στάρετς Ζωσιμά προς τον Δημήτρη Καραμαζώφ,

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Μία άλλη Ελλάδα!

 



 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μία άλλη Ελλάδα 


Η προσωποποίηση της Ελλάδας την οποία ενώ την διώχνει το άδικο, η ανεργία, η οικογενειοκρατία, το ψέμα, η αναξιοκρατία και η διαφθορά, αυτή θριαμβεύει με σκληρή δουλειά στη Διασπορά, επιστρέφει και δίνει ελπίδα !


Για την Τουρκία

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Για την Τουρκία 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ



Ἀπὸ τὸν Ρωμανὸ τὸν Μελωδὸ στὸν Ὀδυσσέα Ἐλύτη

 

 

Δὲν θὰ ξεχάσω ποτὲ τὸν ἀείμνηστο καθηγητὴ Θεολογίας Νικόλαο Ματσούκα, κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ μαθήματός του στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ ΑΠΘ. Σὲ μία ἀποστροφὴ τοῦ λόγου του εἶπε, ὅτι οἱ μαθητές μας στὰ σχολεῖα θὰ μποροῦσαν νὰ μάθουν τὴν Ὀρθόδοξη διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας, μελετώντας ἁπλὰ καὶ μόνο τὰ λογοτεχνικὰ κείμενα τῶν συγγραφέων τῆς γενιᾶς τοῦ ΄30, διότι αὐτοὶ οἱ λογοτέχνες εἶχαν διαβάσει καὶ μελετήσει τὰ ἐκκλησιαστικὰ καὶ πατερικὰ κείμενα ἀπὸ τὰ ὁποία ἐμπνεύστηκαν.



Κάθε ἀποχωρισμός εἶναι ἕνας μικρός θάνατος.