Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Κείμενα- κειμήλια

 

Τα κειμήλια (από το ρήμα κείμαι) είμαστε κάποια κείμενα, πάλι από το κείμαι, που δεν θα αυτοπροσδιοριστούμε ως κλασσι­κά, μα υπάρχοντα, εσαεί παρό­ντα. Είμαστε,για παράδειγμα, ο «Θούριος» του Ρ. Φεραίου, ο «Ύμνος» του Δ. Σολωμού και οι «Ωδές» του Α. Κάλβου (για την ελληνική ελευθερία), η «Εννάτη Ιουλίου» του Β. Μιχαηλίδη. η «Αφήγηση του Ματρόζου για την μάχη του Γρ. Αυξεντίου στον Μαχαιρά» και το «Διάγγελμα του Τ. Παπαδόπουλου» (για την κυπριακή ελευθερία), μια «Ομι­λία» του Τσε Γκουεβάρα ή του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ (για την πα­γκόσμια ή την φυλετική ελευθε­ρία) και δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες άλλα κείμενα από την κυπριακή, την ελληνική και την παγκόσμια διανόηση.

Όταν, επομένως, λέμε ότι «ενθάδε κείμεθα» (εμείς τα κειμή­λια – κείμενα), με το «ενθάδε» εννοούμε την ρίζα μας, την ελευ­θερία, την όποια μορφή ελευθε­ρίας, επειδή η ελευθερία είναι μία -ενιαία και αδιαίρετη- και με το «κείμεθα» δεν εννοούμε ότι είμαστέ νεκροί, εδώ θαμμένοι, μα κεκοιμημένοι, ονειρευόμενοι, άν­θρωποι άνω θρώσκοντες, ελεύθε­ροι, επειδή η ελευθερία είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης υπό­στασης, που μας εξασφαλίζει την αιώνια νεότητα και την αθανα­σία.

Κι όταν λέμε «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», με το «κείνων» εννοούμε τους πατέρες μας, που με το αίμα τους μας παρέδωσαν την ρίζα ελεύθερη και με το «ρήμασι πειθόμενοι» εννοούμε την εντολή που μας άφησαν να φα­νούμε αντάξιοί τους και πολλώ κάρρονες, να την κρατήσουμε και να την ενδυναμώσουμε, για να δρατζιάσει το ίλαντρόν μας, όχι να παραλαμβάνουμε δέντρο και να παραδίδουμε κλώνο. Αυτοί εί­μαστε εμείς, οι κάρρονες.

Εσείς ποιοι είστε; Δεν θα πού­με οι χείρονες, μα πέστε μας. Ποιο είναι το ενθάδε, ποια η ρίζα σας; Πού κείσθε, σε ποιους τά­φους, σε ποια κοιμητήρια; Ποιοι είναι οι εκείνοι σας; Ποια είναι τα ρήματα στα οποία είστε πει­θόμενοι; Ίτε. Ήδη μας θάβουν ζωντανούς. Εμείς είμαστε οι πέ­τρες σας.

Στη σειρά κυκλοφορούν:


1. Διονύσιος Σολωμός – Ύμνος εις την ελευθερία

2. Ρήγας – Φεραίος Θούριος

3. Διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου (για την κυπριακή ελευθερία)

4. Β. Μιχαηλίδη – Η εννάτη Ιουλίου

5. Αυγουστής Ευσταθίου – Αι τελευταίαι στιγμαί του Αυξεντίου

6. Εικονοστάσι: Οι νεκροί του κυπριακού έπους 1955-1959

7. Άγγελος Γάττος – Διήγησις της τρομεράς πολιορκίας και αλώσεως της Αμμοχώστου (απόσπασμα)

8. Τσε Γκεβάρα – Πατρίδα ή Θάνατος (ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 11 Δεκεμβρίου 1964)

9. Κυπριακό δημοτικό: Το τραούιν του Διενή

10. Στέλιος Καζαντζίδης – Ανθολόγιο ασμάτων

11. Αλέξανδρος Υψηλάντης – Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

12. Γράμματα Μελλοθανάτων (Α. Δημητρίου, Μ. Καραολής, Α. Ζάχος, Χ. Μιχαήλ, Α. Ζάκος, Ι. Πατάτσος, Μ. Κουτσόφτας, Σ. Μαυρομάτης, Ε. Παλληκαρίδης)

13. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση

14. Ιωάννης Μακρυγιάννης – Τρώνε από μας και μένει και μαγιά

15. Ανδρέας Κάλβος – Ωδαι

16. Πινακοθήκη Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959

 

 

 

 

 

 

Στην Κύπρο τα βιβλιαράκια διανέμονται δωρεάν και στην Ελλάδα πωλούνται 5 ευρώ. Ζητήστε τα από τα γραφεία της ΕΝΩΣΙΣ και στην Αθήνα από το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ βιβλιοπωλείον (Θεμιστοκλέους 37 Εξάρχεια).