Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Για την Αρμενία και τον Αρμενικό Λαό



Φάνης Μαλκίδης


Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών



Η Αρμενία ως κεντρικής σημασίας λαός στην παγκόσμια ιστορία

Για τα Είκοσι Χρόνια Δημοκρατίας της Αρμενίας



Η συμπλήρωση είκοσι ετών της Δημοκρατίας της Αρμενίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό για το Αρμενικό έθνος, όπου και εάν ζει. Στην Αρμενία, στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), στη Διασπορά. Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες, το έθνος αντιλαμβάνεται ότι η κρατική παρουσία αποτελεί μία σημαντική φωνή, μία διεθνή παρουσία με πολλές παραμέτρους.

Ο ιστορικός αυτός λαός παρότι πολλοί ήθελαν να τον εξαφανίσουν μετά από την προσχεδιασμένη, οργανωμένη και μεθοδευμένη Γενοκτονία, την οποία αρνείται χυδαία ο θύτης, το σημερινό τουρκικό κράτος, συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί παντού, σε όλο τον κόσμο.

Παρά την απομόνωση, παρά τον αποκλεισμό, το εμπάργκο, παρά την εκκρεμότητα με το Αρτσάχ, τις πιέσεις για παραγραφή των εγκλημάτων και της ιστορικής αλήθειας, ο αρμενικός λαός συνεχίζει να πιστεύει και να αγωνίζεται.

Συνεχίζει να πιστεύει σ΄ αυτό που αναφέρει και το σύνταγμα και η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, δηλαδή την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Οι ιστορικές σχέσεις των Ελλήνων με τους Αρμένιους αποτελούν πρότυπο για πολλούς λαούς. Σταθμός στις σχέσεις αυτές αποτέλεσε η στιγμή όταν χιλιάδες διασωθέντες Αρμένιοι της γενοκτονίας βρήκαν καταφύγιο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι απόγονοι αυτών των προσφύγων αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της ελλαδικής και κυπριακής κοινωνίας, αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών, κάτι που ενισχύθηκε περαιτέρω με την άφιξη των νεοπροσφύγων από την Αρμενία μετά το 1991.

Είναι μία σταθερή και δυνατή σχέση, που βάζει την ιστορία ως οδηγό για το μέλλον.



Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2010 μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Γερεβάν, στο Συνέδριο για τη Γενοκτονία που οργάνωσε η Δημοκρατία της Αρμενίας ζήτησα από τους Αρμένιους επίσημους και πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν το ζήτημα της Γενοκτονίας, μη υποχωρώντας σε πιέσεις από όπου και εάν προέρχονται. Τους ζήτησα να προωθήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και η Δημοκρατία της Αρμενίας να την αναγνωρίσει και επίσημα, αφού θα είναι και η επίσημη επιβεβαίωση της συμπόρευσης του Αρμενικού και του Ελληνικού Λαού.





Λίγο μετά ήρθε η τοποθέτηση του προέδρου της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας- Τασνακτσουτιούν (ARFD), Βάχαν Χοβανισιάν, που είχε ζητήσει από το Αρμενικό κοινοβούλιο να ευχαριστήσει τις κυβερνήσεις που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία, ζητώντας ταυτόχρονα, από την Αρμενική Βουλή να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων «αφού οι λαοί αυτοί βοηθούν αποφασιστικά στον αγώνα του αρμενικού λαού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας».



Οι σχέσεις και οι στέρεες βάσεις των Αρμενίων και των Ελλήνων ενισχύονται και παρά τις αντίθετες «νουθεσίες» να ξεχάσουμε, ο Ελληνικός λαός θα στηρίζει τον Αρμενικό. Ως κεντρικής σημασίας λαό στην παγκόσμια ιστορία που αναζητά τη δικαίωση και την αλήθεια.