Θ. Μαλκίδης
Η Wikipedia μιλά Ποντιακά εννέα χρόνια!
Σίγουρα θα γνωρίζετε αλλά και θα χρησιμοποιείτε την Wikipedia, την ελεύθερη διαδυκτιακή εγκυκλοπαίδεια, που αναπτύσσεται συμμετοχικά από εθελοντές χρήστες και διαμορφώνει συνειδήσεις στην εποχή μας. Με γνώμονα την αγάπη για τον Πόντο και ειδικότερα για τη διάλεκτο, την πλησιέστερη προς την αρχαία ελληνική γλώσσα η οποία συνεχίζει να ομιλείται σήμερα όπου υπάρχουν Πόντιοι, την 23η Σεπτεμβρίου 2007 τέθηκε σε λειτουργία από τρεις νέους ανθρώπους, η δοκιμαστική έκδοση της Ποντιακής Wikipedia, με πρότυπο την ελληνική και την αγγλική.
Για την ιστορία, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν οι συνιδρυτές αυτού του έργου, που αποτέλεσαν και το βασικό κορμό της προσπάθειας με δημιουργίες, επεξεργασίες και βελτιώσεις των κειμένων, ήταν ο Ηλίας Γρηγοριάδης ( Oberhausen του Nordrhein-Westfalen Γερμανίας), με καταγωγή από τη πόλη του Κιλκίς, ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος ( Ellwangen Baden-Württemberg Γερμανίας) με καταγωγή από το Λουτροχώρι Σκύδρας και ο Κωνσταντίνος Γρηγορούδης ( Θεσσαλονίκη), με καταγωγή από τη Καππαδοκία.
Δέκα μήνες αργότερα εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα- κοινότητα και οι μη Πόντιοι, αλλά θερμοί υποστηρικτές τούτης της προσπάθειας ο Ζαχαρίας Διακονικολάου, από την Ιαλυσό Ρόδου, και ο Άγγελος Παλιουδάκης, από την Αθήνα.
Μετά από δεκαπέντε μήνες σκληρής και επίμονης δουλειάς, οι παραπάνω εκπλήρωσαν όλους τους σχετικούς όρους που θέτει ως στάνταρτ του διεθνούς ιδρύματος της «Γουικιμίντια», το οποίο είναι υπεύθυνο για κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέας Wikipedia.
Αξίζει να αναφερθεί πως όλη η παραπάνω προσπάθεια πιστοποιήθηκε, όπως προβλέπεται από το καθεστώς λειτουργίας της Wikipedia, μετά από σχετική αλληλογραφία και επαφές που είχε με τους υπεύθυνους του ιδρύματος της «Γουικιμίντια», ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Έτσι την 7η Ιανουαρίου 2009, δόθηκε η επίσημη έγκριση για την έκδοση της Ποντιακής Wikipedia σε δική της ανεξάρτητη σελίδα και από την 5η Μαρτίου 2009 άρχισε η κανονική της λειτουργία στη σελίδα:
Λέγοντας «ποντιακή» εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παλιάς συνήθειας (παράδοσης, γνώσης και ιστορίας) με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε να μπορεί να ανατρέχει στο εξής ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην ποντιακή διάλεκτο και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα «ποντιακά θέματα» και όχι μόνο.
Η Ποντιακή Wikipedia («ανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ' ατείνς που θέλνε») μεταξύ των άλλων, εκπροσωπεί τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και μέσω αυτού τον Οικουμενικό Ελληνισμό, μέσα στη μεγάλη και παγκοσμίου φήμης οικογένεια της Wikipedia.
Από εδώ και πέρα το θέμα, μετά την επίσημη έγκριση για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, αποκτά άλλη βαρύτητα και για το λόγο αυτό, τα μέλη της κοινότητας, καλούν όλους όσους γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να συνεισφέρουν στην Ποντιακή Wikipedia, η οποία είναι πλέον κοινό κτήμα όλων των Ποντίων και Ποντιόφωνων παγκοσμίως.
Με την Ποντιακή Wikipedia, της οποίας η άδεια για την επίσημη λειτουργία της δόθηκε παράλληλα με την αναφορά στον Άτλαντα γλωσσών της UNESCO για την ποντιακή διάλεκτο και την ανάγκη επιβίωσής της στη σημερινή Τουρκία, καθώς και με το δεδομένο της διδασκαλίας της στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διάσωση και τη διάδοση της διαλέκτου στις γενεές του μέλλοντος.
Τα μέλη της κοινότητας της Ποντιακής Wikipedia, όταν έγινε η επίσημη έγκριση λειτουργίας της ανέφεραν τους εξής ανθρώπους που συνεισέφεραν στο να γίνει πράξη η συγκεκριμένη ενέργεια:
Μαλκίδη Θεοφάνη,
Καρυπίδου Σοφία,
Αμαραντίδη Γεώργιο,
Γαλανίδη Χρήστο,
Meijssen Gerard,
Υπεύθυνο του Language Comitee της Wikimedia.
Διαμαντίδη Ιωάννη,
Παπαδοπούλου Δήμητρα,
Οξυζίδη Δημήτριο,
Μωυσίδη Ιωάννη,
Ανδρεάδη Γεώργιο,
Νικολαίδη Γεώργιο,
Κερίδη Γεώργιο,
Παράσογλου Αντώνιο,
Καλπακίδη Επαμεινώνδα,
Σεβαστή Συμεωνίδου,
Δημητριάδη Ανδρέα,
Οσιπίδη Ανέστη,
Παπαδόπουλο Ιωάννη,