Θ. Μαλκίδης: Ντεβρίμ Καβαλλί (Devrim Kavalli): Μία ξεχωριστή αγωνίστρια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας
Η Ντεβρίμ Καβαλλί (Devrim Kavalli) αποτελεί μία ξεχωριστή αγωνίστρια για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Με Αρμενική και Κουρδική καταγωγή, συνιστά με τη φωνή της, το τραγούδι της, τους στίχους της, τη μουσική της, έναν άνθρωπο αφιερωμένο στις υψηλές αξίες της Μνήμης, της Ιστορίας, της Δικαιοσύνης, του Μουσών και της Αλήθειας.
Μιλά μαζί με τον επίσης αγωνιστή σύντροφό της Τσερκέζο στην καταγωγή Ετέμ, για τα μαζικά εγκλήματα που τελέστηκαν και συνεχίζουν να διαπράττονται εναντίων ιστορικών λαών, όπως των Ελλήνων, των Αρμενίων, του Κούρδων. Τραγουδά στο ψηφιακό της δίσκο, στην ελληνική, στην Κουρδική, Αρμενική, Τουρκική γλώσσα, για τις σπουδαίες αξίες των ανθρώπων και των λαών, τις οποίες ο Τουρκικός φασισμός προσπάθησε να εξαλείψει.
Χαίρομαι, που μαζί με άλλους και άλλες, στον όμορφο, ανιδιοτελή αγώνα, τον κοινό άθλο της Μνήμης και της Συνέχειας, έχουμε, έχω μαζί μας, μαζί μου την Ντεβρίμ Καβαλλί. Έναν σπουδαίο άνθρωπο που επέλεξε ως όνομά της το Ντεβρίμ, που σημαίνει Επανάσταση.....
Υ. Γ.1 Πριν λίγο καιρό με την Ντεβρίμ, τον Ταμέρ και με πολλούς άλλους συνοδίτες βρεθήκαμε στο Νταχάου σε μία εκδήλωση Μνήμης και Διεκδίκησης, που πρότεινε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και την πραγματοποίησαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Βάδης- Βυρτεμβέργης.
Υ.Γ 2 Η διαφορετική εκπομπή που έγινε στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Arti TV και στην εκπομπή «Ustura» με παρουσιαστή τον Αχμέτ Νεσίν αφορούσε τη Γενοκτονία.
Εκεί, ο αγαπητός φίλος Ταμέρ Τσιλιγκίρ (Tamer Çilingir) μίλησε για θέματα που σχετίζονται με τη Γενοκτονία, ενώ η Ντεβρίμ Καβαλλί τραγούδησε με ένα ιδιαίτερο τρόπο το «Την πατρίδα μ’ έχασα».
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, από τη Λιβερά του Πόντου, είναι συγγραφέας του βιβλίου Pontos Gerçeği: 1914-1923 Yılları Arasında Karadeniz’de Yaşananlar (Η αλήθεια για τον Πόντο και τι συνέβη μεταξύ των ετών 1914-1923) και συμπαραστάτης στον αγώνα απελευθέρωσης του φυλακισμένου Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Στο παρελθόν συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές και φυλακίστηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.