Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Τριπλή πρόκληση Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή

 

Τριπλή πρόκληση Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή
 

Χαρακτήρισε πολλές φορές την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως δήθεν «τουρκική»

Στη Θράκη  ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διήμερης περιοδείας του στην Ελλάδα, που θα συνεχιστεί   στην Αθήνα.


Η επίσκεψη στη Θράκη έχει βαφτιστεί δήθεν «ιδιωτική» και ως τέτοια ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν συνοδεύεται από Έλληνα ομόλογό του, σε αντίθεση ό, τι είχε συμβεί το 2017 με την επίσκεψη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά την σημασία της επίσκεψης.



Τι προηγήθηκε

Της επίσκεψης Τσαβούσογλου προηγήθηκαν τρία γεγονότα:

Πρώτο, πριν δύο μήνες περίπου η επεισοδιακή κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» και καταπίεση αυτής.

Δεύτερο, πριν δύο εβδομάδες την ίδια ρητορική ανανάσησε από την Κομοτηνή ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Κι εκείνος σε μία δήθεν «ιδιωτική» επίσκεψη έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» και μετέφερε την στήριξή του στον ψευτομουφτή Κομοτηνής.

Τρίτο, η τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές νηπιαγωγείου του ορεινού χωριού Ξάνθης Πάχνη, τους οποίους χαρακτήρισε ελληνόπουλα, πυροδοτώντας αβάσιμες αντιδράσεις από την τουρκικό ΥΠΕΞ, που αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «ελληνόπουλα» και «πομακοχώρια».

Πομάκοι: Ανεπιθύμητος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, με τη γνωστοποίηση της είδησης ότι Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέπτεται την περιοχή και μηχανεύεται τρόπο ώστε να βρεθεί «ιδιωτικά» και στην Πάχνη, ηχηρές αντιδράσεις υπήρξαν από Πομάκους, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, που χαρακτήρισε persona non grata και ανεπιθύμητο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας μετ’ επιτάσεως πως οι Πομάκοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα.

Το πρόγραμμα επαφών στη Θράκη

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στις 10:00, αντί των 11:00 που είχε αρχικά διαρρεύσει, στον αερολιμένα «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης. Από εκεί ξεκίνησε κατευθείαν για την Κομοτηνή, με πρώτη στάση το τουρκικό προξενείο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Θα παρατεθεί γεύμα στο χωριό Θάμνα.

Η πρώτη πρόκληση Τσαβούσογλου

Ποδαρικό με πρόκληση όσον αφορά το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εισήλθε κατευθείαν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ενώ προ ολίγου με tweet του έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του.

«Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», έγραψε.

11:10 Στο τουρκικό προξενείο

Σε κλοιό ασφάλειας ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέφτασε στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

12:00 Στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Πριν λίγο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέφτασε στον επόμενο σταθμό, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύει αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ την ίδια ώρα τα δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω! Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους. Μάλιστα, στο σχολείο υπάρχει κι αντιπροσωπεία μαθητών, που υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, παρότι είναι Κυριακή και το σχολείο είναι κανονικά κλειστό. Μετά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν.

Η δεύτερη πρόκληση Τσαβούσογλου

Την απόλυτη στήριξη στους μη νόμιμους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέ Μετέ, μετέφερε με tweet του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τον υποδέχθηκαν, παρόντος του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου και του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε κλειστή συνάντηση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής –δήθεν «ιδιωτική- μετά την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».

13:00 Γεύμα στα Θάμνα

Η δήθεν «ιδιωτική» επίσκεψη συνεχίστηκε με γεύμα στο χωριό Θάμνα, βόρεια της Κομοτηνής. Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Ταρκάν Μουλταζά και Αχμέτ Ιμπράμ.

Η τρίτη πρόκληση Τσαβούσογλου

Η τρίτη πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ ήρθε από τα Θάμνα. Εκεί μίλησε για την μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» όπως την αποκάλεσε και δήλωσε: «Τονίσαμε πως πάντα θα στεκόμαστε με την Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της και υπογραμμίσαμε μία ακόμη φορά την ισχυρή μας στήριξη (σε αυτή)».

14:45 Στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ

Η περιοδεία Τσαβούσογλου στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Εκεί τον υποδέχθηκε κόσμος, ενώ τον περίμενε στην είσοδο του κοιμητηρίου ο υιό του Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ. Εντός του νεκροταφείου ο Τούρκος ΥΠΕΞ φύτεψε και ένα πλατάνι. Και σε αυτή την επίσκεψή του επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη εντός του χώρου του γεγονότος μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους που απάρτιζαν την αποστολή του κι όχι στους Έλληνες. Ο Τσαβούσογλου κατέθεσε και στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ, ενώ αρκετοί μουσουλμάνοι ήταν μέσα στο κοιμητήριο της ώρα της επίσκεψής του.

Δείτε περισσότερο φωτορεπορτάζ στο xronos.gr