Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Κλιματική αλλαγή, κεραυνοί και άλλα σχετικά....

 

Σοκαριστική εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς
Σοκαριστική εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς

"Μάχη" με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στον δήμο Αλεξανδρούπολης


(02:30) Λουτρά, Ανατολικά του Χωριού.  Ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο. Ατέλειωτη η φωτιά. Πολλές εστίες και προς την πόλη.
 
Από το σημείο που βρισκόμαστε βλέπουμε τουλάχιστον ακόμα τρεις εστίες περιφερειακά του χωριού. Απειλεί σπίτια.
 

 
 
 
 
(02:20) - Αγνάντια: Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σε πολλά μέτωπα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Αυτή την ώρα πετάμε πάνω από το χωριό Αγνάντια όπου η πυρκαγιά έχει απλώσει για τα καλά τα νύχια της. Μέτωπα σε Λουτρά, Δωρικό.
 

 


(21:30): Αποκαρδιωτική εικόνα αφού έπεσε το σκοτάδι - Τεράστιο το μέτωπο της φωτιάς.
 
Στο πλάνο βρισκόμαστε στην ΕΟ Αλεξανδρούπολης - Φερών και η διαδρομή που βλέπετε είναι από το ύψος του Αριστείνου μέχρι το αεροδρόμιο κοιτώντας βόρεια.
 
Το μέτωπο είναι χιλιάδες μέτρα, ο άνεμος μανιώδης και η πρόβλεψη δυσοίωνη.
 


(20:40) Οικισμός Δωρικού. Συγκλονιστικές εικόνες ενώ έχει "πέσει" η νύχτα από το Δωρικό. Η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύκτια καθώς οι ρίψεις από αέρος έχουν πια σταματήσει μέχρι το πρώτο φως της ημέρας.
 
Οι πυροσβέστες με αυτοθυσία συνεχίζουν τον δύσκολο αγώνα τους σταματώντας σε πολλές περιπτώσεις τις φωτιές σε αυλές σπιτιών.
 

 

(20:30) Οικισμός Αγνάντιας. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και 'Ανθεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.
 

 

(20:00) Η κατάσταση στον οικισμό των Λουτρών είναι ανεξέλεγκτη όπως αποτυπώνεται και στο παρακάτω  βίντεο.
 
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι μεταξύ 6-7 μποφόρ ενώ η πρόβλεψη σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για "πορτοκαλί" συναγερμό και γι αύριο Κυριακή.
 
 

(19:40) Στα μέτωπα της φωτιά έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες. 

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοίοι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.


(19:00) Όλοι οι κατοικοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα θα μεταφερθούν στο Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου θα τους υποδεχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι οικισμοί / χωριά είναι: Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα, Λουτρά, Άνθεια, Αρίστεινο και Αγνάντια.

(18:30) Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ανάμεσα από τους οικισμούς Άνθεια και Αρίστεινο είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η μάχη με τους φλόγες είναι άνιση καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι. Το μέτωπο όπως μας μεταφέρουν είναι τρομακτικό ενώ στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη.
 
Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.
 
 

 (18:00) Εκκενώνεται το χωριό Άνθεια. Οι κάτοικοι σύμφωνα με την ειδοποίηση του 112 απομακρύνονται και οδηγούνται στην Αλεξανδρούπολη.


(17:10) Όσοι επιθυμούν βοηθήσουν τους πυροσβέστες που βρίσκονται στα μέτωπα των φωτιών μπορούν να φέρουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, (στο 1ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης -Παλαγίας), νερά, ισοτονικά αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά, καφέδες σπαστούς, κρουασάν.

Στιγμιότυπο από τον Απαλό: 


(16:40) Πολύ δύσκολη η κατάσταση στον οικισμό Πεύκα καθώς κινδυνεύει να καεί ολοσχερώς το χωριό.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έξω από το χωριό Λουτρά. Μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των Λουτρών, Αγνάντια, Αρίστεινο και Δωρικό στάλθηκε πριν από λίγο στα κινητά των κατοίκων του δήμου Αλεξανδρούπολης.


(16:10) Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει δασική έκταση στο Δωρικό του δήμου Αλεξανδρούπολης ενώ οι ρίψεις από αέρος συνεχίζονται.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε οι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα και οι εικόνες που μας μεταφέρουν είναι αποκαρδιωτικές.

Να τονιστεί ότι όλοι οι κάτοικοι των οικισμών Αετοχωρίου, Πεύκων και Νίψας έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη.



(16:00) Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης. 

Διατέθηκαν, άμεσα, 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Η Αστυνομία διέκοψε -ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία- την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών - Αλεξανδρούπολης.


(15:00)  Μήνυμα από το 112: Εκκενώνονται τα χωριά Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα. Οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη.


(14:00) Τις δυναμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έρχονται να ενισχύσουν 30 πυροσβέστες, οι οποίοι φτάνουν με την πτήση της Aegean.

Απο εναέρια μέσα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 5 τράκτορες, από τους οποίους οι 3 εφοδιάζονται με νερό από τη θάλασσα και οι 2 απευθείας από τις δεξαμενές νερού που έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμος Αλεξανδρούπολης στο Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Επιπλέον επιχειρούν και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αλεξανδρούπολης. 


(12:50) Το 112 έστειλε ALERT ώστε οι πολίτες να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Η ΕΛΑΣ έκανε την παρακάτω ανακοίνωση: 
 
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης
 
Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.
 
Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών - Αλεξανδρούπολης.
 
Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.
 
Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελία του δήμου Αλεξανδρούπολης και γίνεται μάχη από τις δυνάμεις πυρόσβεσης προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της, γι' αυτό το λόγο έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι οποίες από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιούν ρίψεις.

Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε μια ακόμα πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί  εχθές το απόγευμα στην περιοχή των Φερών. Όπως αναφέρει ο πρώην Αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης η φωτιά ξεκίνησε από την Λεωφόρο Μπάκερ καίγοντας ξερή φυτική βλάστηση.


Γρήγορα υπερπήδησε το παρακείμενο ρέμα και με κατεύθυνση προς τις εργατικές κατοικίες κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας καλαμιές. Στην κυριολεξία πέρασε δίπλα από τις τελευταίες κατοικίες των Φερών.
 
Στο σημείο επιχείρησαν αρκετά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και πεζοπόρο τμήμα. "Παρών" ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου κ. Κούτρας και ο Διοικητής της ΠΥ Αλεξανδρούπολης κ. Κουκουλομάτης.
 
Από αέρος την φωτιά επιτήρησε και πυροσβεστικό ελικόπτερο που κλήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ μεγάλη και η συμμετοχή πολιτών που συνέδραμαν ο καθένας με το τρόπο του στον έλεγχο της φωτιάς.
Πηγή: e-evros.gr