Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Μορφωτικός Σύλλογος Γλύφας: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 102 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή



Ακούστε το άρθρο

Ένα διήμερο εκδηλώσεων ως αφιέρωμα για την συμπλήρωση 102 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάστασή των προσφύγων στην Γλύφα, πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας «Η Αγία Μαρίνα» το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο σύλλογος άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που τις παρακολούθησε. «Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη των προγόνων μας και να κάνουμε γνωστή την ιστορία μας», είπε μεταξύ των άλλων η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας, Σοφία Πέττα, η οποία ευχαρίστησε την Ι.Μ. Ηλείας και Ωλένης, τον Δήμο Πηνειού για την άψογη συνεργασία και βοήθεια που παρέχει σε κάθε εκδήλωση του συλλόγου, την τοπική κοινότητα Γλύφας, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Γαστούνης οι «Ίωνες», τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης «Οι Ρίζες μας» καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του διημέρου.

Η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας, Σοφία Πέττα και ο Ηλείος ψυχολόγος και πρωταθλητής του Μικρασιατικού Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης Πανιωνίου, Παναγιώτης Μάντης.

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Γλύφας όπου την πρώτη ημέρα ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης, μίλησε στους παρευρισκόμενους με θέμα: «Από την Μικρά Ασία στην Γλύφα, μνήμη και συνέχεια». Την ίδια ημέρα ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Οι Ρίζες μας» παρουσίασε μικρασιάτικους χορούς και ακολούθησε συναυλία με μικρασιάτικα τραγούδια.

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Μαλκίδη με θέμα «Από την Μικρά Ασία στην Γλύφα, μνήμη και συνέχεια».

Την επόμενη ημέρα τελέσθηκε νωρίς το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών ενώ στην πλατεία Γλύφας τοπικοί άρχοντες και φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο θυμάτων Μικρασιάτικης καταστροφής.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, ο περιφερειακός σύμβουλος, Γεώργιος Παναγούλιας, ο γραμματέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σούλης, αντιδήμαρχοι του δήμου Πηνειού, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων έκανε η Δήμητρα Φιτσάλου, πρ. πρόεδρος κοινότητας Κυλλήνης, πρ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυλλήνης και μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης.

Συγκίνηση

Αρκετά συγκινητική ήταν η στιγμή, κατά την οποία ο ψυχολόγος και γνωστός Ηλείος πρωταθλητής του Μικρασιατικού Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης Πανιωνίου, Παναγιώτης Μάντης, μετέφερε την ιστορική εικόνα – κειμήλιο σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σημείο.

Ο Παναγιώτης Μάντης, μετέφερε την ιστορική εικόνα – κειμήλιο σε μια λιτή τελετή προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Ο ίδιος στην σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε ότι: «Οι ρίζες των Μικρασιατών μπορεί να είναι στην άλλη όχθη του Αιγαίου, αλλά τα κλαδιά τους ανθίζουν εδώ, στον τόπο μας. Εγώ, αν και δεν είμαι Μικρασιάτης, συμμετέχω ενεργά σε μικρασιατικούς συλλόγους και επίσης ως πρωταθλητής στο παρελθόν αλλά και ως Ψυχολόγος πλέον στον Μικρασιατικό Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης Πανιώνιος, βιώνοντας καθημερινά αυτή την πολιτιστική συνέχεια.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου την εκδήλωση μνήμης.

Τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται ας κρατήσουμε ζωντανή αυτή την κληρονομιά και ας εκφράσουμε το σεβασμό μας στους προγόνους μας και την παράδοσή μας».