Σε κλίμα συγκίνησης στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, αποκαλύφθηκε προτομή στη μνήμη του Έλληνα δασκάλου Γιάννη Κανίδη, που το 2004 έγινε «ανθρώπινη ασπίδα» για να σώσει μαθητές κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης Τσετσένων σε σχολείο.
Tην Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας και με την παρουσία της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα Γιάννη Κανίδη, του ομογενή δασκάλου που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 μέσα στο σχολείο του, κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης Τσετσένων ισλαμιστών.
Ο Γιάννης Κανίδης πάλεψε με τους τρομοκράτες για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να φύγουν από το σχολείο.
Το μοιραίο πρωινό της 3ης Σεπτεμβρίου του 2004, ένοπλοι Τσετσένοι ισλαμιστές μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα του Μπεσλάν, έπιασαν ομήρους μαθητές, δασκάλους και κάποιους γονείς, έζωσαν το κτίριο με εκρηκτικά και απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τους ομήρους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ria Novosti, οι τρομοκράτες πρότειναν στον 74χρονο Έλληνα να αποχωρήσει ως ο πιο ηλικιωμένος των ομήρων, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ο Κανίδης έγινε «ανθρώπινη ασπίδα» για τους μαθητές και προσπάθησε να αφοπλίσει έναν τρομοκράτη.
Χάρη στην ηρωική αυτοθυσία του Κανίδη, κερδήθηκαν πολύτιμα λεπτά για να πηδήξουν τα παιδιά από τα παράθυρα του σχολείου που φλεγόταν.
Από την επίθεση, έχασαν την ζωή τους 186 μαθητές, 111 γονείς και συγγενείς τους, 17 εκπαιδευτικοί, 9 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 31 ένοπλοι.
«Τους ήρωες δεν τους ξεχνάμε»
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε άλλη μια φορά και θα το κάνουμε ξανά και ξανά, γιατί τους ήρωες δεν τους ξεχνάμε, τη μνήμη του Κανίδη, δάσκαλου και πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενός ομογενούς» είπε η κ. Νασίκα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο Έλληνας δάσκαλος τιμήθηκε μετά θάνατον με το παράσημο της τιμής του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσική Ομοσπονδία, «Για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στο νέο σχολείο, που είναι δωρεά της Ελλάδας και της Νορβηγίας και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2010, διευθυντής είναι σήμερα ο γιος του δασκάλου, Κώστας Κανίδης.
«Στο νέο μας σχολείο φοιτούν όλα τα παιδιά του Μπεσλάν, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Είναι ολοήμερο, δημοτικό και γυμνάσιο μαζί» δηλώνει στο ΑΜΠΕ, ο Κώστας Κανίδης και προσθέτει:
«Έχουμε 300 μαθητές, αλλά τα ελληνόπουλα είναι λίγα, γιατί ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων Ποντίων μένουν πλέον στο Μπεσλάν».
Η προτομή είναι από σκληρό γρανίτη και στην πλακέτα αναγράφονται φορείς και προσωπικότητες που συνέβαλαν στη δημιουργία της: «Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας», «Οικογένειες Κάισεφ και Τσαρικάγεφ», «Ελληνικός Σύλλογος “Προμηθέας” της Βόρειας Οσετία – Αλάνια».
«Ανύψωσε το σθένος μας και νιώθουμε περήφανοι γι αυτόν» λέει στο ΑΜΠΕ ο επιφανής Έλληνας, Ρώσος πολιτικός, Πρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καρατσάι-Τσερκέσ (2008-2010), ακαδημαϊκός και σημαντικός επιχειρηματίας, Βλαδίμηρος Κάϊσεφ και ένας από τους χορηγούς της προτομής.
Η προτομή του φιλοτεχνήθηκε από τη Ρωσίδα γλύπτρια στη Μόσχα, Ειρήνη Μακάροβα. «Ήταν δύσκολα να κάνεις πρόσωπο χαμογελαστό με σκληρό υλικό, όπως είναι ο μπρούντζος, αλλά γνωρίζοντας την ιστορία του δασκάλου, ενός ανθρώπου, γεμάτου καλοσύνη και θυσία, δέχτηκα τη φωτογραφία που μου πρότεινε ο γιος του» τόνισε στο ΑΜΠΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, sputniknews.gr