Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ένωση

 


«Την Ελλάδα θέλωμεν, και ας τρώγωμεν πέτρες»


Ήταν 21 Οκτωβρίου 1931 όταν οι Έλληνες της Κύπρου πραγματοποιούν εξέγερση εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας λόγω της επίμονης άρνησης της αγγλικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο αίτημα τους για Ένωση με την μάνα Ελλάδα.Οι εξεγέρσεις αυτές έμειναν στην ιστορία 

ως : «Οκτωβριανά».

 

Πάντα οι Έλληνες της Κύπρου είχαν την Ελλάδα στην καρδιά και μεγάλο πόθο για ένωση και αυτοδιάθεση. Έτσι μετά από δράσεις του κυβερνήτη Στορς για αφελληνισμό του νησιού, πρώτος ο Μητροπολήτης Κιτίου ,Νικόδημος Μυλωνάς , μαζί με άλλους Ελληνοκύπρι- ους βουλευτές κηρύσσουν την «Ένωσιν της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος».


Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε για εξέγερση έξω από το αγγλικό Κυβερνείο. Οι Άγγλοι απάντησαν με πυροβολισμούς στον κόσμο σκοτώνοντας 15 άτομα, μαζί και τον Ονούφριο Κληρίδη ,ο οποίος εντάχθηκε στο πάνθεο των ηρώων μας.


Δυστυχώς,μετά την καταστολή της εξέγερσης ακολούθησε δεκάχρονη δικατορία την οποία δεν επιδοκίμασε η κυβέρνηση Βενιζέλου. Κατά τα χρόνια της δικτατορίας οι Βρετανοί προσπαθούν να αφελληνίσουν τους Ελληνοκύπριους και να αποδυναμώσουν το ενωτικό κίνημα.


Είναι γεγονός, πως δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Οι Έλληνες της Κύπρου, παρ’όλη τη καταπίεση και δυσκολίες κατάφεραν να κρατήσουν την Ελληνικότητα τους και τον πόθο τους για ένωση. Αυτό αποδεικνύεται από τον μετέπειτα αγώνα της ΕΟΚΑ.


Ως Έλληνες της Κύπρου,οφείλουμε να κρατήσουμε την φλόγα του οράματος για Ένωση και Αυτοδιάθεση αναμμένη και να προφυλάξουμε τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν τόσοι Έλληνες ήρωες μας.


ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ