Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

"Ωραίες Πύλες" ιστορικών ορθόδοξων ναών μετατρέπονται σε πόρτες ντουλάπας για αλκοολούχα ποτά

 



"Ωραίες Πύλες" ιστορικών ορθόδοξων ναών μετατρέπονται σε πόρτες ντουλάπας για αλκοολούχα ποτά !! -Pjesë të ikonastasësh nga Kisha Orthdohokse kthehen në dyer për dollape pijesh!!

 

Σε απίστευτες καταγγελίες προχώρησε ο κ. Αρντιάν Ισούφη στην εκπομπή Artkand στο τηλεοπτικό κανάλι Top -Channel.

Η εκπομπή αυτή ασχολείται με την τέχνη και την αγοραπωλησία έργων τέχνης.

Αυτή την φορά όμως ο καλεσμένος αναφέρθηκε στα έργα τέχνης που κατέχουν συλλέκτες ιδιώτες και χρησιμοποιούνται κατά άπρεπο έως χυδαίο τρόπο.

Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του έδειξε τρείς Ωραίες Πύλες από ορθόδοξους ναούς που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πόρτες ντουλάπας για ποτά. Με αγανάκτηση αναφέρθηκε πως αυτοί οι συλλέκτες δεν δείχνουν κανένα σεβασμό σε μια τέτοια  πολιτιστική κληρονομιά.

«Πέρα από τις φορητές εικόνες έχουν κλαπεί και  εικοναστάσια…..» είπε ο κ Ισούφη δείχνοντας στο κοινό ωραία πύλη του 1778 που έχει γίνει ντουλάπα αποθήκευσης αλκοολούχων ποτών. «Οι Αλβανοί συλλέκτες συγκεντρώνουν αυτά τα εικοναστάσια, με το επιχείρημα πως .... είναι οικογενειακή κληρονομιά. Εικοναστάσια που έχουν μετατραπεί σε μακαβριότητες,  αν και προέρχονται από ορθόδοξους ναούς και ήταν εκεί για αιώνες. Γίνεται λόγος για εικόνες και εικοναστάσια από τον 16αι και μετατρέπονται σε μέρη ντουλάπας που κρατούν αλκοολούχα ποτά. Δεν πιστεύω πως πέρασε ποτέ από το μυαλό αυτόν που τα έχουν δημιουργήσει πως τέτοια εκκλησιαστικά αντικείμενα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι τέτοιο »

Συγχαίρουμε τον κ. Ισούφη για το θάρρος να αναδείξει το θέμα και τον ευχαριστούμε βαθύτατα καθώς κανένας ορθόδοξος μέχρι τώρα δεν έκανε κάτι τέτοιο.  

Πως όμως έφτασαν στα χέρια των ιδιωτών συλλεκτών και χρησιμοποιήθηκαν με χυδαίο τρόπο;

Θεωρούμε πως είναι απλό. Όσα διασώθηκαν  του άθεου καθεστώτος είτε σε ναούς που μετατράπηκαν μουσεία, είτε συγκεντρώθηκαν σε μουσεία ως έργα τέχνης , κατά τον διωγμό που ξεκίνησε το 1967, τα περισσότερα κλάπηκαν και πωλήθηκαν μέσα και έξω από την χώρα. Αρκετές φορές συνελήφθησαν «συλλέκτες» που στην κατοχή τους είχαν τα ιερά αντικείμενα των ελληνοθρόδοξων ναών, όχι μόνο της περιοχής της Ηπείρου αλλά και από τα Σκόπια και όλη την Ελλάδα.

Η ελληνορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά που δημιουργήθηκε με θυσίες και αγάπη από τους πιστούς της, κατάντησε να είναι σε χέρια ανθρώπων που δεν σέβονται τίποτα.

Η Ωραία Πύλη, από εκεί που κατά την Θεία Λειτουργία μπαίνει ο Βασιλεύς των Βασιλέων, μετατράπηκε σε πόρτα ντουλάπας.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει μεγαλύτερη βεβήλωση.

Το γεγονός αποτελεί προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος κάθε ορθοδόξου αλλά και κάθε πολιτισμένου ανθρώπου σ’ αυτή την χώρα αλλά και παντού στο κόσμο.

Τελικά η φιλαργυρία οδηγεί τον άνθρωπο σε απίστευτα μέτρα προσβολής των ιερών και του Θεού.

 

©Πελασγός Κορυτσάς

Με πληροφορίες από τo Top Channel, ArtKand.

 https://www.pelasgoskoritsas.gr/2023/12/pjese-te-ikonastasesh-nga-kisha.html


N