Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Από ξύλινη καλύβα σε πέτρινο όνειρο. Ο 90χρονος καλλιτέχνης της πέτρας

 

Στον ορεινό παράδεισο του Ανθηρού, εντός της μαγικής Αργιθέας της Καρδίτσας, η ιστορία ζωής ενός αξιόλογου ανθρώπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Συναντήσαμε τον 90χρονο παππού Ηλία, έναν άνθρωπο που με το πέρασμα των ετών έχει αντλήσει τη δύναμη του από τη ζωή του, αφήνοντας πίσω του ένα ίχνος εργατικό, δημιουργικό και γεμάτο αγάπη.



Ο κύριος Ηλίας, ήρθε αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της ζωής από πολύ μικρή ηλικία. Από τα 4 του χρόνια, έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά με τον ηρωισμό που τον χαρακτηρίζει, και τη στήριξη της αφανούς μητέρας του, τα κατάφερε. Τα παιδικά χρόνια πέρασαν μέσα σε μια ξύλινη καλύβα, με την σκεπή να αποτελείται από φλούδες δέντρων, και το ψωμί να είναι πολυτέλεια σε μορφή μπομπότας από καλαμπόκι.

Στην ηλικία των 27 ετών, αφιερώνεται στο χτίσιμο σπιτιών. Με την εργατικότητα και τον ενθουσιασμό του, συνέβαλε στην ομορφιά και την ανάπτυξη του Ανθηρού. Τα σπίτια της εποχής εκείνης, κατασκευασμένα από πέτρα, φέρουν το ανθηρό χέρι του, και ο Ηλίας γίνεται πρωταγωνιστής σε κάθε ιστορία του χωριού.

Σήμερα, στα 90 του χρόνια, ο παππούς Ηλίας αντιμετωπίζει την αναπόφευκτη αδυναμία του σώματος λόγω της ηλικίας. Παρόλα αυτά, ο χαρακτήρας του παραμένει ακέραιος και γεμάτος αγάπη για το χωριό του. Περνά τις μέρες του στο καφενείο, ανταλλάσσοντας αναμνήσεις και γελώντας με τους χωριανούς του. Η αγάπη του για τον τόπο του αντανακλάται σε κάθε πέτρα που τοποθέτησε, σε κάθε στιγμή που πρόσφερε βοήθεια στους συνανθρώπους του.

Ο παππούς Ηλίας μας διδάσκει πώς η αγάπη, η εργατικότητα και η προσφορά μπορούν να διαμορφώσουν μια ζωή γεμάτη νόημα και ενότητα για μια ολόκληρη κοινότητα. Με κάθε χαμόγελο του, ο παππούς Ηλίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης και της δύναμης που κρύβεται στις απλές καθημερινές πράξεις αγάπης.