Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Εθνική κυριαρχία και Δωδεκάνησα



Θεοφάνης Μαλκίδης

Εθνική κυριαρχία και Δωδεκάνησα


Από την ομιλία στις εκδηλώσεις της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Μάρτιος 2024.

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του γειτονικού παρακράτους για την ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και κατ΄ επέκταση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έφερε στο προσκήνιο θέματα με μεγάλο εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον. Παράλληλα αναδείχτηκαν και συνιστώσες που σχετίζονται με τα παραπάνω και ιδιαίτερα με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί- στην παρούσα συγκυρία- να ανακηρύξει την ΑΟΖ και εάν αυτή περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια, δηλαδή από το Καστελλόριζο μέχρι  τη Ζουράφα  («Λαδόξερα»), αν ληφθούν υπόψη οι σχετικές δηλώσεις και πράξεις του επικεφαλής της κατοχικής Τουρκίας.



Η ΑΟΖ και τα προβλήματά περί οριοθέτησης και ανακήρυξης, η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας είχαν και θα έχουν και συνέχεια.

Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία με τη στάση της προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. Αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, η πολιτική αυτή εντάθηκε και σημειώθηκαν αρκετά επεισόδια με παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών σκαφών σε Έλληνες αλιείς σε όλα τα Δωδεκάνησα.

 

Οι παρενοχλήσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα, μετά από εμβολισμούς τον τραυματισμό ακόμη και το θάνατο Ελλήνων αλιέων. Με την πάροδο του χρόνου υπήρξε μία βαθμιαία άνοδος της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή, η οποία εκτός από τη ναυτική συνδυάζεται και με την παρουσία Τούρκων αλιέων, οι οποίοι δε δεσμεύονται από τις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι εξαφανίζουν με πολυποίκιλους τρόπους το θαλάσσιο πλούτο. Επίσης παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, κάτι που είναι διακριτό με γυμνό μάτι.

 

Τους τελευταίους μήνες η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την παρουσία τουρκικών σκαφών που έκαναν έρευνες στην περιοχή, με την παρουσία πολεμικών σκαφών που φωτογραφίζουν και αλιευτικών σκαφών που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και βεβαίως λόγω της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας .

 

Ο πατέρας του επεκτατικού σχεδίου της  «Γαλάζιας Πατρίδας»,  Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτσί, ήδη από το 2016 έχει επισημάνει ότι τα Δωδεκάνησα ανήκουν στην EGAYDAAK ( 152 νησιά και βραχονησίδες που διεκδικούν οι Τούρκοι) και δεν ανήκουν στην Ελλάδα»!

 

Πριν λίγες μέρες όμως, στις 20 Οκτωβρίου, η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι νησιά της Δωδεκανήσου βρίσκονται αποκλειστικά και μόνον μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή τα νησιά ανήκουν στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία.

 

 

 

Τα Δωδεκάνησα είναι η έκφραση της   εθνικής κυριαρχίας, της ΑΟΖ. Αυτό δεν έχει γνωστό και διακριτό και πριν να δημιουργηθεί άλλη μία γκρίζα ζώνη, πρέπει να γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που προβλέπονται για την περιοχή.

Μετά το Καστελλόριζο, την νότια έκφραση της ΑΟΖ, η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία , αφού τα Δωδεκάνησα είναι κεντρικής σημασίας στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η πατρίδα μας οφείλει να υπερασπίσει την κυριαρχία της, σε γη, αέρα και θάλασσα!