Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ουάσιγκτον εναντίον Google



 Η δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου  αφορά τις συμφωνίες που εγκαθιστούν τη μηχανή αναζήτησης της Google στα περισσότερα smartphones από προεπιλογή.


Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε στην Ουάσινγκτον αγωγή εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, την Google. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία με την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης (90% της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες) της μηχανής αναζήτησής του.

Το γεγονός έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζει δύο σημαντικά δεδικασμένα στην ιστορία του αμερικανικού καπιταλισμού. Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ήταν η Microsoft που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο γίγαντας των ηλεκτρονικών υπολογιστών γλίτωσε οριακά τη διαίρεση, αλλά η διαδικασία έθεσε αρκετά εμπόδια στο δρόμο του, ώστε να ανοίξει χώρο για την ανάπτυξη νέων ανταγωνιστών, μεταξύ των οποίων και μια κάποια Google και το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας Android.

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, το 1910, ήταν η Standard Oil των Ροκφέλερ που διασπάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επιτέθηκε τόσο βάναυσα σε ένα μονοπώλιο, χρησιμοποιώντας τον νόμο Sherman του 1890, ο οποίος χρησιμοποιείται τώρα εναντίον της Google. Σε λίγους μήνες, στο τέλος της δίκης, οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergueï Brin, θα πουν, όπως ο πατριάρχης John Rockefeller το 1910, ότι η “όμορφη και ευτυχισμένη οικογένειά τους πρέπει τώρα να διαλυθεί”; Δεν είναι γνωστό αν το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να ζητήσει τη διάλυση της Google. Όμως η δίκη αυτή αποτελεί μέρος μιας μαζικής επίθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για να συμμαζέψει τις εταιρείες “Μεγάλης Τεχνολογίας”, γνωστές  ως Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft).

Ο Τζο Μπάιντεν έχει διορίσει δύο ακραιφνείς αντιπάλους των τεχνολογικών κολοσσών: τον Τζόναθαν Κάντερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος αντιμονοπωλιακής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, και κυρίως τη Λίνα Καν, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της FTC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) σε ηλικία μόλις 32 ετών και της οποίας το αξιοσημείωτο άρθρο στο Yale Law Journal ήταν ένα πραγματικό καυστικό κατηγορώ για την κυριαρχία της Amazon και την αδυναμία των κανόνων ανταγωνισμού να την αντιμετωπίσουν. Αυτοί οι δύο θέλουν να πάνε τη “Μεγάλη Τεχνολογία” στα δικαστήρια για να αλλάξουν τη νομολογία. και πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

Επιδιώκοντας  αποτελέσματα

Η δίκη που αρχίζει εναντίον της Google αφορά τις συμφωνίες που εγκαθιστούν τη μηχανή αναζήτησής της στα περισσότερα smartphones ως προεπιλογή. Έρχεται δε εν όψει μιας άλλης προβλεπόμενης αγωγής σχετικά με τη θέση της στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης. Η πρώτη διένεξη αφορούσε την Amazon σχετικά με τη συνδρομή Prime. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μηνυθεί σύντομα για τις πρακτικές που αφορούν τη θέση της στην αγορά – με άλλα λόγια, την καρδιά του αντιδραστήρα. Το πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική της ωραίας ομάδας του Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής βαλτώσει. Η Λίνα Καν ήρθε σε αντίθεση με τους δικαστές όταν θέλησε  να απαγορεύσει την εξαγορά της Activision από τη Microsoft. Το ίδιο ισχύει και για την εξαγορά της νεοφυούς επιχείρησης εικονικής πραγματικότητας Within από την Meta (Facebook).

Τελικά, η FTC αναγκάστηκε επίσης να εγκρίνει την εξαγορά της Horizon Therapeutics από την Amgen ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντίτιμο μερικές δεσμεύσεις της εταιρείας. Η Ουάσινγκτον αδυνατεί να ταρακουνήσει τη Silicon Valley. Ο Kanter και η Khan δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να καταπολεμήσουν τις πρακτικές που εδραιώνουν τις θέσεις των ισχυρότερων εταιρειών στην ιστορία του καπιταλισμού: δεσπόζουσα θέση, κάθετη ολοκλήρωση και ληστρικές εξαγορές. Τα δικαστήρια παραμένουν προσκολλημένα στο αναλυτικό τους σχήμα που βασίζεται στην τεκμηρίωση της βλάβης του καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης:

Αλλά, στον ψηφιακό κόσμο, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών και όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται, τόσο καλύτερες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι αποδόσεις αυξάνονται. Και ορισμένες υπηρεσίες είναι δωρεάν. Η νέα σχολή του δικαίου του ανταγωνισμού δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τους υποστηρικτές μιας προσέγγισης που επικεντρώνεται στη ρύθμιση. Αυτή είναι η προσέγγιση που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την DMA και την DSA (Digital Market Act, Digital Services Act), συνοδευόμενη από μια σειρά διαδικασιών και κυρώσεων για την εδραίωση της αξιοπιστίας του εποπτικού οργάνου.

Στις Βρυξέλλες, η συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί έναντι των”Μεγάλων της Τεχνολογίας” διεξάγεται στο πλαίσιο της διαμάχης που συγκλόνισε την κοινοτική φούσκα αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τον διορισμό του επικεφαλής οικονομολόγου της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν επείγεται να έχει κάποια πρώτα αποτελέσματα. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει καταστήσει την προαγωγή του ανταγωνισμού έναν από τους τρεις πυλώνες (μαζί με τις βιομηχανικές επενδύσεις και τη στήριξη των εργαζομένων και των συνδικάτων) των “Bidenomics“, της οικονομικής πολιτικής του, την οποία παρουσιάζει ως τον αντίποδα της θεωρίας της ροής από τα πάνω προς τα κάτω και στην οποία στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2024.

του Bertille Bayart, Figaro 13/09/2023