Θεοφάνης Μαλκίδης
Οι νέοι πρωταγωνιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας
Μέρος της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στην εκδήλωση με τίτλο "Αλληλεγγύη στις 3.000 Γκουέρνικες της Ανατολίας" που έγινε στα Ιωάννινα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Πρωτοβουλία Φοιτητών για την αναγνώριση των Γενοκτονιών, η “Ενωμένη Ρωμιοσύνη” και η Ομάδα Πολιτών “Ευτοπία”
Eίναι γεγονός ότι η προσπάθεια ανάδειξης των ψηφίδων από το πλούσιο ψηφιδωτό των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος, το οποίο άρχισε να καταστρέφεται στις αρχές του 20ου αιώνα και η καταστροφή του ολοκληρώθηκε το 1922-1923, βρίσκει συμπαραστάτες πολλούς ανθρώπους και κυρίως από τη νέα γενιά. Εδώ στα Ιωάννινα, πέρα από την “Ευτοπία” και την “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” γίνεται και από την πρωτοβουλία φοιτητών για την αναγνώριση των Γενοκτονίων, που περιλαμβάνει νέους Ποντίους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες αλλά και νέους από την Μακεδονία, την Κρήτη, το Λίβανο, την Παλαιστίνη.
Νέοι και νέες οι οποίοι δεν έχουν περιοριστεί στα γνωστά. Δε μένουν μόνο στις διαπιστώσεις και κυρίως δεν έχουν περιοριστεί σε μία στατική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η καταγωγή για αυτούς είναι πέρα από τα γνωστά, είναι το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Η ανάδειξη, διεθνώς, αλλά και εντός Ελλάδας της υπόθεσης της Γενοκτονίας, είναι ένα δείγμα αυτών της προσπάθειας ανάκτησης της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων και Ελληνίδων προσφυγικής και μη καταγωγής, αλλά και νέων (πρωτ)αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλον τον κόσμο.
Γι’ αυτό εκτός από τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τη Γενοκτονία, για τα οποία τελευταία αναπτύσσεται μία συζήτηση αμφισβήτησής τους ακόμη και άρνησής τους, ο σημερινός αγώνας αναγνώρισης οφείλει να προτάσσει τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν την τέλεση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων. Επιχειρήματα ενάντια στην αθώωση του θύτη που επειδή δεν καταδικάστηκε επανέλαβε τα εγκλήματά του. “Από το ποιος θυμάται τους Αρμένιους” του Χίτλερ, μέχρι τη συζήτηση του μαθητή του Μουσταφά Κεμάλ με τον Πικάσο και τον πίνακά του για την Γκούερνικα. Αυτή που καταστράφηκε όπως και οι ελληνικές πόλεις στην Ανατολή από το φασισμό και την ιδεολογία του θανάτου.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συμβολή σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας ανάδειξης του μαζικού εγκλήματος της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.
Είναι μία συμβολική και ουσιαστική συνεισφορά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Αυτή η κοινή πορεία θανάτου Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων λαών που δολοφονήθηκαν μαζικά, γίνεται σήμερα με τον κοινό αγώνα διεκδίκησης και αναγνώρισης, πορεία ζωής και ανάστασης.
Δείτε την συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη για την εκδήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων ΗΠΕΙΡΟΣ TV 1