Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Στρατιώτης Νικόλαος Βλάχος. Κύπρος 1974

 


Βρέθηκαν και  ταυτοποιήθηκαν τα οστά του στρατιώτη Νικόλαου Βλάχου, ο οποίος αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο. 

Η πενταετής αποτίμηση της «Συμφωνίας» των Πρεσπών ή πως μία συνθήκη που έχει παραβιαστεί πρέπει να ακυρωθεί

 


Η πενταετής αποτίμηση  της «Συμφωνίας» των Πρεσπών ή πως μία συνθήκη που έχει παραβιαστεί πρέπει να ακυρωθεί

 

Με τη  συμπλήρωση πέντε ετών  από την κύρωση της  λεόντειας, δηλαδή από τη ψήφιση  της εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων,  «Συμφωνίας» των Πρεσπών, με την οποία παραδόθηκε η Μακεδονία και ως brand name  (για να γίνω κατανοητός από όλους….)  , θα πρέπει αφενός να γίνει μία αποτίμηση και αφετέρου να τονιστεί ότι μία οποιαδήποτε  (αποτυχημένη) «Συμφωνία», πόσο μάλλον  η συγκεκριμένη, ακυρώνεται.


Ὅποιος δὲν μπορεῖ νὰ ἀντέξει μιὰ συμφορά, γίνεται δοῦλος.

 



Η προσφορά της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ (Βιβλιοπαρουσίαση)




Η Μακεδονία μας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα, είναι Ελλάδα, κομμάτι του Ελληνικού Έθνους που είναι ευλογημένο από τον Θεό και το σκεπάζει η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Γλυκύτατη Παναγία μας.


Το Ελληνικό Έθνος, όμως, δεν ζει δίχως την Ορθοδοξία, την αληθινή Πίστη, που σήμερα πολεμείται με κάθε τρόπο. Η Ορθοδοξία διαφυλαγμένη μέσα στην Εκκλησία μας ενέπνευσε όλους τους εθνικούς μας αγώνες και εμφύσησε θάρρος στους Έλληνες αγωνιστές. Αυτούς τους ήρωες έχουμε χρέος να μνημονεύουμε  και να μιμούμαστε, γιατί χωρίς αυτούς, η Ελλάδα μας θα ήταν μισή έως και ανύπαρκτη και η Μακεδονία θα ήταν σε σλάβικα, ή ακόμη και σε τούρκικα χέρια.

Ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου στην ιστορική κοινότητα της Νέας Καρβάλης και οι μνήμες των προσφύγων της Καππαδοκίας

 


ΚΑΒΑΛΑ. Εκατό χρόνια συμπληρώνονται το 2024 από τη μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα και ο φετινός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην ιστορική κοινότητα της Νέας Καρβάλης, 10 χλμ ανατολικά της Καβάλας, αποκτά διαίτερη σημασία καθώς συνεχίζει να κρατάει ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος.


Η συγκινητική ιστορία αναζήτησης της αλήθειας ξεκίνησε...


Famagusta: Τι σημαίνει η λέξη 

Πολλοί δεν γνωρίζουν τη σύνδεση της λέξης Famagusta με την Αμμόχωστο, αλλά και την ιστορία της

Μια σπουδαία σειρά εντάσσει στο πρόγραμμά του το Mega. Πρόκειται για τη δραματική σειρά «Famagusta», που υπογράφουν ο Αντρέας Γεωργίου, η Βάνα Δημητρίου και ο Κούλλης Νικολάου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός θα υποδυθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, έναν εμβληματικό ρόλο, ένα ιστορικό πρόσωπο-κλειδί στα κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου.

Όμως, σε πολλούς προξενεί εντύπωση το όνομα της σειράς. Αλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη Φαμαγκούστα.

Όμως, πρόκειται για την Αμμόχωστο και τη λατινική ονομασία της. Σε μια μελέτη που έκανε ο Αντρος Παυλίδης με τίτλο «Αμμόχωστος και Κωνσταντία, Αρσινόη, Σαλαμίνα, Αλάσια» υπάρχουν πολλά στοιχεία για το όνομα Φαμακούστα (Famagusta).

 

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Για τον Ελληνισμό

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον Ελληνισμό 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας


Αποχαιρέτα την ΑΟΖ και την εθνική μειονότητα στην Αλβανία




  Όλα ήταν ενορχηστρωμένα απ’ τις αόρατες δυνάμεις του σύμπαντος, θα έλεγαν οι επιρρεπείς στις παραδοξολογίες, αλλά δείτε: 25 Μαρτίου 2021 γιορτάζαμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, με το γκουγκλ να ανεμίζει ψηφιακά την σημαία μας, είχαμε δηλαδή, και με τις φωταψίες κτηρίων ανά τον κόσμο, ένα παγκόσμιο γεγονός, και 31 Μαρτίου 2021 έληγε η προθεσμία της Ε.Ε. για να υποβάλλουμε στην Ένωση χάρτη με τα θαλάσσια σύνορά μας, υποχρέωση που είχαν όλα τα παραθαλάσσια κράτη-μέλη. Τι πιο πρόσφορο, λοιπόν, από το να υποβάλλουμε την  25η Μαρτίου  τον χάρτη με την ΑΟΖ μας και τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, UNCLOS, και να το ανακοινώσουμε θριαμβευτικώς στην διάρκεια των εκδηλώσεων;

 

O χρόνος είναι θησαυρός

 


Ὅταν πρέπει κανεὶς νὰ κάνει κάτι, ὁ πιὸ κατάλληλος χρόνος εἶναι τώρα. Ἡ φράση ἀποδίδεται στὸν Γάλλο πρόεδρο Φρανσουὰ Μιττεράν. Δὲν μποροῦμε νὰ ἀφήνουμε τὸν χρόνο νὰ φεύγει καὶ νὰ χαραμίζεται μὲ τὴν ἀπραξία. Ἐπιβεβαιώνεται τὸ χιλιοειπωμένο «ὁ χρόνος εἶναι χρῆμα» καὶ δὲν μπορεῖ νὰ ξοδεύεται ἄσκοπα. Εἶναι ἀνεκτίμητος, ἂν καὶ μᾶς παρέχεται δωρεάν.

Η μηχανή του χρόνου δεν μπορεί να σβήσει τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο: «Είμαι 27 χρονών, ακριβώς όσο ήμουν εκείνη τη μέρα», τον μαύρο Ιούλιο του 1974…



Για δεκαετίες, με τις φωτογραφίες των αγαπημένων της προσώπων κρεμασμένες στο λαιμό της, η Χαρίτα Μάντολες, από την Ελιά της κατεχόμενης Κερύνειας, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την ανεύρεση των ανθρώπων της, που χάθηκαν στην τουρκική εισβολή.


Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Μακεδονία πέντε χρόνια μετά

Σύνταγμα πανοραμική

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Μακεδονία πέντε χρόνια μετά. 


 Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm

Ακόμα και αυτό τουρκικό...

 



Και ενώ όλος ο πλανήτης κρατά την ανάσα του, αγωνιωντας για το ποιοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονισει  την καθυστερημένη,  οπισθοδρομικη,  φασιστική,  ρατσιστική κοινωνία της νότιας Βαλκανικής χώρας,  στην πρωτεύουσα της, 


Συμφωνήθηκε η ίδρυση του Ινστιτούτου Yunus Emre στην Αθήνα;

 


Ο ψευδομουφτής κ. Ιμπραήμ Σερήφ και πρόεδρος της παρακρατικής δομής ΑΣΕΤΜΔΘ, κάνοντας δηλώσεις στην τουρκόφωνη ιστοσελίδα ÜLKÜ, στα πλαίσια της αποτίμησης της επίσκεψης του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα ιδρυθεί παράρτημα του Ινστιτούτου Yunus Emre στην Αθήνα τονίζοντας ότι “η απόφαση για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Yunus Emre μας κάνει να ελπίζουμε για τη λύση των προβλημάτων μας σε σχέση με το παρελθόν”.

Κύπρος: «Το Ισλάμ βαθιά ριζωμένο και στις δύο πλευρές του νησιού»



Φυσικά και είναι μια κάποια πρόοδος ο διορισμός της απεσταλμένης του Γκουτέρες, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα επιχειρήσει μια δόση κινητικότητας μετά από εφτά χρόνια σκοτεινής αδράνειας. Κάτι είναι κι αυτό. Αλλά, εμείς γιατί αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε συνεχώς εγκλωβισμένοι στις πολιτικές των αδιεξόδων και περιμένουμε κάποιο θαύμα για να απεγκλωβιστούμε;

Στα Πομακοχώρια Θερμών Ξάνθης


Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. 

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Κανείς να μη ξεχάσει, τίποτα να μη ξεχαστεί!

 


Ούτε τηλεοπτική σειρά και σενάριο, ούτε ηθοποιοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες,  μόνο η πραγματικότητα ! 

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Απόσπασμα από την ομιλία προς τους Γυμνασιόπαιδες στην Πνύκα, 8 Οκτωβρίου 1838

 


 

« Ἐγὼ ἐπιθυμοῦσα νὰ σᾶς ἰδῶ, παιδιά μου, εἰς τὴν μεγάλη δόξα τῶν προπατόρων μας, καὶ ἔρχομαι νὰ σᾶς εἰπῶ, ὅσα εἰς τὸν καιρὸ τοῦ ἀγῶνος καὶ πρὸ αὐτοῦ καὶ ὕστερα ἀπ᾿ αὐτὸν ὁ ἴδιος ἐπαρατήρησα, καὶ ἀπ᾿ αὐτὰ νὰ κάμωμε συμπερασμοὺς καὶ διὰ τὴν μέλλουσαν εὐτυχίαν σας, μολονότι ὁ Θεὸς μόνος ἠξεύρει τὰ μέλλοντα. Καὶ διὰ τοὺς παλαιοὺς Ἕλληνας, 

Τσεπέλοβο: Το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια

 


 

Ο καλός, ο κακός και ο… άσχημος σε επανάληψη από την μαξιμαλιστική Τουρκία: Δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της “διευθέτησης” των δυο κρατών, θα βάζει μπροστά το ψευδοκράτος…

 



Είναι ξεκάθαρο ότι η κατοχική Τουρκία δεν αλλάζει στάση και συμπεριφορά στο Κυπριακό. Τηρεί σκληρή γραμμή και επιχειρεί συστηματικά και μεθοδικά την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής.. Ένα κομμάτι της μνήμης, ένα κομμάτι της ιστορίας των Ιωαννίνων!

  zosimaia ipogeio

Η ιστορία πολλές φορές πονάει.. Και οι άνθρωποι θέλουν να την ξεχνούν. Κάτι τέτοιο συνέβη με ένα ιστορικό κτίριο των Ιωαννίνων που όλοι γνωρίζουν, όμως ελάχιστοι ξέρουν την ιστορία που κρύβουν τα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής.


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Μνήμη Αρθούρου Καραγκιοζίδη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Έφυγε πριν από λίγο από αυτή τη ζωή ο Αρθούρος Καραγκιοζίδης, ένας ανιδιοτελής Έλληνας με τον οποίο συνδέθηκα με φιλικούς δεσμούς για πάνω από τρεις δεκαετίες, όταν ήρθε  στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη, μαζί με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση. 


Άξιοι!

 


Κι όμως!!!


Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον συνάνθρωπό τους. 


Famagusta



 Για έναν πρόσφυγα που πήγαινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την οποία τώρα στην τηλεοπτική σειρά τη λένε με κόμπλεξ Famagusta,  αλλά τον δολοφόνησαν οι Γκρίζοι Λύκοι,  


για έναν επίσης πρόσφυγα που τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ, ενώ ανέβαινε στον ιστό για να κατεβάσει το πανί της κατοχής,  θα δείξει κάτι η Famagusta, 


Η Βαλαώρα (Βελαόρα) από ψηλά

 

Πρόκειται για χωριό με πολλά αξιόλογα μνημεία, αρχαιολογικά, ιστορικά και γεωλογικά. Από τη Βαλαώρα κατάγεται ο μεγάλος ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Απόγονος των Οπλαρχηγών Χρήστου και Μόσχου Βαλαώρα ή Βαλαωρίτη. Δυτικά του χωριού, στη ράχη της Σιβίστας που λέγεται Περίση, ο Χρήστος Βαλαωρίτης με τον Αγγελή Σουμήλα, το 1684 έδωσαν μάχη με μεγάλη δύναμη τούρκων υπό τον Τζαφέρ Μπέη. 

Από Κουεγιάρ σε.... Κουεγιάρ

 



Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες διόρισε την Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπική του απεσταλμένη για την Κύπρο, ανακοινώθηκε  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

 

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Παρά φύσιν

 


🦅 Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. «Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις»

Χρονιά σοκ για το δημογραφικό το 2023 – Σε διαρκή πτώση οι γεννήσεις

 

73.000 μόνο οι γεννήσεις μόνο – Οι λιγότερες που καταγράφηκαν τα τελευταία 91 χρόνια στην Ελλάδα


18 Ἰανουαρίου 1828 – O Ἰωάννης Καποδίστριας ἀποβιβάζεται στό Ναύπλιο, γιά νά διορισθεῖ πρῶτος κυβερνήτης τῆς ἐλεύθερης Ἑλλάδος

 









Την ιδέα να κληθεί ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδος την είχε διατυπώσει πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος στην από 27-10-1821 επιστολή του προς τον Δημήτριο Υψηλάντη. 

Αυτή η λαϊκή Αμερική που εξακολουθεί να είναι θυμωμένη

 


Της Laure Mandeville

Δημοσιεύθηκε στις 11/01/2024 Le Figaro

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας έδειξε η εκπληκτική πολιτική ανάσταση του Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια μετά την 6η Ιανουαρίου 2021, είναι ότι η οργή του αμερικανικού λαού για τις ελίτ δεν έχει εξασθενήσει. Αυτός ο θυμός θα βρεθεί ωστόσο αντιμέτωπος με ένα άλλο συναίσθημα που κερδίζει έδαφος: τον φόβο ότι μια επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος και στον θάνατο της δημοκρατίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο συναισθήματα θα κριθούν αναμφίβολα οι εκλογές.


Σκάλα Βραδέτου: Ένα ιστορικό μονοπάτι

 

Παρασκευή σήμερα και σας παρουσιάζουμε νέο video. Βρισκόμαστε στα Ζαγοροχώρια του νομού Ιωαννίνων. Εδώ βρίσκεται ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, η Σκάλα του Βραδέτου, που ανήκει σε μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα. Έχοντας μήκος 1200 μέτρα, μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα αποτελούσε το μόνο δρόμο που συνέδεε το χωριό Βραδέτο με τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

21η Ιανουαρίου: Άγιος Ευγένιος πολιούχος Τραπεζούντας

 



Θεοφάνης  Μαλκίδης 

Μαρτύριο και Μνήμη Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών του Αγίου Κάνδιδου, Αγίου Ουαλεριανού και Αγίου Ακύλα. 

Η 21η Ιανουαρίου είναι η ημέρα μνήμης  του μαρτυρίου του  πολιούχου της Τραπεζούντας Αγίου  Ευγενίου,  όπως και ημέρα μνημοσύνου των συναθλητών του που επίσης μαρτύρησαν,  Αγίου Κάνδιδου, Αγίου Ουαλεριανού και Αγίου Ακύλα. Είναι μία ημέρα που μας φέρνει στη θύμηση  το μεγαλείο του Πόντου, της Τραπεζούντας και της Ρωμανίας, το θάρρος των Αγίων μας, τη ζωντανή πίστη μας. 

είναι λυπηρό γιατί πολλά μάς θανατώνουν....

 

 

Δεν χαίρομαι καθόλου, όχι μόνο για την θλιβερή "κανονικότητα", αλλά και γιατί έχουμε παραδοθεί στην ραστώνη του καναπέ ανάσκελα. Πατάμε το πληκτρολόγιο - κλικ - κλικ - κλικ και πολεμάμε με τα κλικ.

71 χρόνια από το ενωτικό δημοψήφισμα των Ελλήνων της Κύπρου



Μετά από αιώνες κυοφορίας, ο πόθος του Κυπριακού Ελληνισμού για εθνική αποκατάσταση και ένωση με τη μάνα Ελλάδα βρήκε την έκφρασή του με το Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950.

Τὸ τρελλὸ νερό: Ἡ ἀλήθεια, ἡ ψευτιά, ἡ ζωὴ καὶ ὁ θάνατος


 


 

Ἡ ψευτιὰ καὶ ὁ πνευματικὸς ἐκφυλισμὸς ἁπλώνει μέρα μὲ τὴν ἡμέρα ἀπάνω στοὺς Ἕλληνες καὶ τοὺς παραμορφώνει. Ἕναν λαὸ, ποὺ ξεχωρίζει ἀνάμεσα σ’ ὅλα τὰ ἔθνη καὶ ποὺ εἶναι γεμᾶτος πνευματικὴ ὑγεία, πᾶμε νὰ τὸν κάνουμε ἐμεῖς, οἱ λογῆς-λογῆς καλαμαράδες, καί οἱ ἄλλοι γραμματιζούμενοι, σαχλόν, χωρὶς χαρακτῆρα, χωρὶς πνευματικὸ νεῦρο, χωρὶς πνευματικὴ ἀνδροπρέπεια, χωρὶς χαρακτῆρα. 

Οἱ διὰφοροι φωστῆρες βαστᾶνε ἀπὸ μιὰ πατέντα στὰ χέρια καὶ μέρα-νύχτα δουλεύουνε γιὰ νὰ «συγχρονίσουν» τὴν Ἑλλάδα, ἐνῶ στ’ ἀληθινὰ σκάβουνε τὸν λάκκο της. Ἀμυαλα νευρόσπαστα! Ποιόν θὰ συγχρονίσετε; Αὐτὸ ποὺ λέτε ἐσεῖς «συγχρονισμὸ» καὶ «ἐξέλιξη» εἶναι μιὰ ἄθλια παραμόρφωση, σύμφωνα μ’ ἕνα βλακῶδες μοντέλλο, ὅπου κάνανε οἱ σαρακοστιανοὶ καὶ κάλπικοι ἄνθρωποι, ποὺ τοὺς λέγει ἡ Γραφὴ «χλιαρούς», δηλαδὴ σαχλούς, καὶ γιὰ τοὺς ὁποίους λέγει ὁ Θεὸς, ὅτι «μὲλλει ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματος αὐτοῦ, εἰ χλιαροὶ εἰσι, καὶ οὔτε ζεστοὶ οὔτε ψυχροὶ» (Ἀποκαλ. γ’ 16).