Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Για να μην ξεχνάμε

 


Αιωνία η μνήμη των δύο Ελλήνων Αξιωματικών 

Κατεχόμενη Κύπρος

 


Η κληρονομιά της Κύπρου

και οι πλιατσικολόγοι

«Το μεγαλείο της εποχής μας»



 
 
Η παραζάλη, γίνεται μέρα με τη μέρα χειρότερη. Ο πόθος της απόλαυσης έγινε μιάν άγρια τρέλα στους ανθρώπους, που τσαλαπατάνε ο ένας τον άλλον για να μη χάσουνε τις διάφορες φαρμακερές ηδονές, που ολοένα τις πληθαίνει ο σατανάς με τα πολύπλοκα μηχανήματά του, σαν τον ψαρά που βάζει στ’ αγκίστρι του όλο και πιο ορεχτικό δόλωμα, για να τραβήξη τα λαίμαργα τα ψάρια και να τα ψήση στη φωτιά να τα φάγη. 

«Ανθή», η άγνωστη καπετάνισσα της Κασσάνδρας στην Επανάσταση του ’21

 

«Όταν καταστράφηκαν τα χωριά της Χαλκιδικής το καλοκαίρι του 1821, περίπου 4.000 γυναίκες αιχμαλωτίσθηκαν  μαζί με τα παιδιά τους και μεταφέρθηκαν  στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Βόρειας Αφρικής»,  αφηγείται  στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού  και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων , Πρακτορείο 104,9  η αρχαιολόγος, ερευνήτρια και συγγραφέας,  Ελένη Στούμπου- Κατσαμούρη  παρουσιάζοντας την άγνωστη ιστορία μιας  νέας γυναίκας-οπλαρχηγού από τη Δυτική Μακεδονία που έζησε από μέσα την πολιορκία της Κασσάνδρας. Μετά την καταστροφή της Χαλκιδικής, οι αγωνιστές οχυρώθηκαν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και αντιστάθηκαν με επιτυχία για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, μέχρι την τελική πτώση στις αρχές Νοεμβρίου του 1821.  


Πανουργιάς – Κλεφταρματολός των Σαλώνων και αγωνιστής του 1821

 

Κλεφταρματολός των Σαλώνων και αγωνιστής του 1821. Συμμετείχε στα πρώτα στάδια της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά και ως πολιτικός στις Εθνοσυνελεύσεις.

Ο Πανουργιάς ήταν κλεφταρματολός των Σαλώνων (Άμφισσας) και αγωνιστής του 1821. Συμμετείχε στα πρώτα στάδια της Ελληνικής Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ως πολιτικός στις Εθνοσυνελεύσεις εκπροσωπώντας την πατρίδα του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο, «είχε τα χαρίσματα των λαμπροτέρων αρματολών της Ρούμελης, χωρίς τα ελαττώματά τους. Ήταν γενναίος, ευφυής, αγνός, με ηγετικά προσόντα. Με επιβλητικό παράστημα, με ωραίο κεφάλι και αυστηρή έκφραση, οξύνους και ετοιμόλογος, ήταν γεννημένος να διοικεί».

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. 50 χρόνια από τα κρίσιμα γεγονότα του 1973

 


   Όταν μιλάμε  για τη «Συνθήκη της Λωζάννης» Ιούλιος 1923, αναφερόμαστε σε ένα σύνολο νομικών κειμένων, τα οποία περιλαμβάνουν, αυτή καθαυτή τη Συνθήκη με 143 άρθρα, καθώς και 17 συναφείς Συμβάσεις, Δηλώσεις και Πρωτοκόλλα. Όλα μαζί, η Ελλάδα τα επικύρωσε με το Νομοθετικό Διάταγμα «Περί Κυρώσεως της εν Λωζάννη συνομολογηθείσης  Συνθήκης  περί  ειρήνης»  (ΦΕΚ 238Α/25-8-1923).

Οι διωγμοί των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης τα έτη 1937-1938

 


Για να κατανοήσουμε τι συνέβη με τους Έλληνες της ΕΣΣΔ την εποχή του σταλινισμού, στα χρόνια 1937-1938, είναι απαραίτητο συνοπτικά να σκιαγραφήσουμε την κατάσταση στη χώρα εκείνη την εποχή. Τις μαζικές σφαγές που υπέστησαν αυτά τα χρόνια όλοι οι λαοί που ζούσαν στην ΕΣΣΔ. 


Οι απλές χαρές του καλοκαιριού

 

Βλογημένος ο άνθρωπος που μπορεί, τώρα το καλοκαίρι, να ξεμακρύνει για λίγο από την ταραχή της πολιτείας. Αν του αρέσει η θάλασσα, ας πάει σε κανένα νησί, που δεν είναι ακόμα χαλασμένοι οι νησιώτες, ή σε κανένα ψαραδοχώρι. Να μην κουβαλήσει όμως μαζί του πολιτεία, όπως κάνουνε πολλοί, που από τη μια θέλουνε να αφήσουνε την ταραχή πίσω τους, κι από την άλλη κουβαλάνε μαζί τους όλα τα περίπλοκα και κουραστικά καθέκαστα της πολιτείας. Πάρε μαζί σου όσο λιγότερα πράγματα μπορείς.

Ὁ ἀνυποχώρητος Nεομάρτυς ἅγιος Ἰωάννης καί ἡ νηστεία τοῦ Δεκαπενταυγούστου

 

15-8-15, ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ














Ὁ ἅγιος Ἰωάννης καταγόταν ἀπὸ τὰ μέρη τῆς Μονεμβασίας. Ὁ ἱερέας πατέρας του καταγόταν ἀπὸ τὸ Γεράκι, ἐνῶ ἡ μητέρα του ἀπὸ τὸ γειτονικὸ χωριὸ Γοῦβες τῆς Μονεμβασίας.


Σκύρος

 

Σκύρος, Σκυροπούλα, Βασιλοπούλα. 

Αυτά τα 3 ονόματα είναι αυτά που συνοδεύουν και περιγράφουν την εκπληκτική ομορφιά αυτού του νησιού των Σποράδων. Η Σκύρος είναι ένα νησί που απευθύνεται σε λίγους και “ψαγμένους” καθώς ως γνήσια Βασιλοπούλα του Αιγαίου έχει ύφος τουπέ και δεν της αρέσουν τα μεγάλα λόγια και η διαφήμιση της ομορφιάς της μέσω social κτλ. Στην Σκύρο θα πας γιατί κάποιος θα σου μιλήσει για αυτήν. 

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ακόμη τηρείται η "συμφωνία" ;



 Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Ιντιάνα, Μάικ Μπράουν, παρουσίασε ένα ψήφισμα στη Γερουσία των ΗΠΑ για να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος του 2023 ως μήνας «Μακεδονικής-Αμερικανικής Κληρονομιάς», κατά τον οποίο θα γιορτάζεται η «γλώσσα», η «ιστορία» και ο «πολιτισμός» των «Μακεδόνων Αμερικανών»!

Το ψήφισμα μάλιστα –το οποίο έχει ήδη γίνει… σημαία στα Σκόπια– αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί η «καθοριστική συμβολή» και η «πολιτιστική επιρροή» των «Μακεδόνων Αμερικανών» στις ΗΠΑ.

Ένας διαφορετικός αποχαιρετισμός στους δύο πιλότους

 

Ο Μανώλης Καρυωτάκης γνώριζε προσωπικά τον Χρήστο Μουλά – Οι δυο τους ήταν συνάδερφοι για πολλά χρόνια, υπηρετώντας την πατρίδα σε διάφορες μονάδες.

Προπαγάνδα

 


Νέα προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού, σχετικά με τα αφηγήματα που αφειδώς προσφέρει η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο κοινό. Αυτή τη φορά από το ειδησεογραφικό Euronews English Еurоnеws. που θα θέλαμε να προβαίνει σε αντικειμενικές και έγκυρες δημοσιεύσεις.

Το Γένος ενήστευε, το Γένος εγνώριζε!

 

    Ο Ρωμηός επι Τουρκιάς γνωρίζει Τετάρτη και Παρασκευή, ξέρει να κάνει μετάνοιες, λειτουργείται κάθε Κυριακή, προσεύχεται, ευλογεί και ευλογείται, μιλάει στα παιδιά του για Θεό, κάνει τον σταυρό του γεμάτον και ολόκληρον…

Δεν θα ανοίξουν 76 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στη Μακεδονία μας! Η Πατρίδα αιμορραγεί…

 

76 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία κλείνουν το σχολικό έτος 2023-2024 μόνο στη Μακεδονία, λόγω της υπογεννητικότητας, της δημογραφικής κατάρρευσης και της απαξίωσης του θεσμού της οικογένειας.

Τα Άγια Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης

 

Τα Άγια Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης (βιντεοταινία)

Παραγωγή: “Μιρ Πρικλιουτσένιι”. 2023.

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Οι κατακτητές συνεχίζουν την καταστροφή



 Για ακόμα μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες μιας αισχρής πρόκλησης του Τούρκου κατακτητή, που προσπαθεί να καταστρέψει την κληρονομιά αυτού του τόπου και να προχωρήσει σταδιακά στην τουρκοποίηση του νησιού.

Ο Σεφέρης και η Κύπρος

 


Το σημερινό άρθρο μου – αφιέρωμα στην Κύπρο μας είναι αφιερωμένο στον διπλωμάτη και ποιητή Γιώργο Σεφέρη (1900-1971). Γεννήθηκε στη Σμύρνη και ως διπλωμάτης στο επάγγελμα και ποιητής στο ταλέντο βίωσε τους πόθους των Ελλήνων της Κύπρου, τους αγώνες τους, τις αγωνίες τους, τη φιλοπατρία τους, τον σε βάρος τους αμείλικτο πόλεμο των κατακτητών Άγγλων. Ο Θεός τον πήρε κοντά του πριν ζήσει τον Αττίλα και την τελευταία γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων κατά τον 20ό αιώνα, μετά από αυτές της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.


Κάθε νεογέννητο παιδί



 

 «Κάθε νεογέννητο παιδί πρέπει να θεωρηθεί ως νεογέννητος στρατιώτης ενάντια στο κακό. Στην κούνια κείτεται ένα ασυνείδητο μικρό πλάσμα, μία ατελής φιγούρα με μερικές γραμμές απ' όλα.

Η εικόνα του δίκαιου ανθρώπου

 


Η εικόνα του δίκαιου είναι γεμάτη χάρη! Όλες μαζί οι αρετές ήρθαν και του ζωγράφισαν τον χαρακτήρα «γιατί στη δικαιοσύνη υπάρχουν όλες οι αρετές μαζί». Σπέρνει δικαιοσύνη και ευχαριστιέται με τους καρπούς της. Ο Κύριος εισακούει την προσευχή του. Ο δίκαιος θα ανθίσει σαν τον φοίνικα και θα αυξηθεί όσο ο κέδρος του Λιβάνου. Οι καρποί της δικαιοσύνης του δεν χάνονται, λαβαίνει δε τον μισθό του από τον Κύριο. Ο δίκαιος ζει μέσα στη χαρά και την ευφροσύνη, το φώς του δίκαιου λάμπει για πάντα, η δε ευλογία του Θεού ακουμπάει επί της κεφαλής του.


Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δωρόθεος Γ΄Κοτταράς (1888 − †26 Ιουλίου 1957). Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία

 


Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δωρόθεος Γ΄Κοτταράς (1888 −  †26 Ιουλίου 1957)


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Κυρός Δωρόθεος Γ΄ (κατά κόσμον Ιωάννης Κοτταράς του Γεωργίου) γεννήθηκε στην  Ύδρα το 1888. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στον τόπο καταγωγής του, αλλά σε μικρή ηλικία η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά, όπου και τελείωσε τις σπουδές του, κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.


Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Δολοφόνοι

 


Η μια σοκαριστική εικόνα διαδέχεται την άλλη στα  ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο: 


Μπελέρης και Κοκαβέσης σε δίκη!

 


💣Άσχημη εξέλιξη.

🔴Σε τακτική δίκη ο Δήμαρχος Χίμαρας.. Δεν απέδωσε η πολιτική πίεση στα Τίρανα. 


Ο Ελληνισμός μπορεί!



 Θεοφάνης Μαλκίδης


Ο Ελληνισμός μπορεί!


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα τηλεόραση 


Στο 41:40

«Έζησα την Κόλαση της Τουρκικής Εισβολής του 1974. Εύχομαι να μην το ζήσει άλλος!»

 

Η αείμνηστη κ. Λέλλα Χριστοδουλίδου (1923 μέχρι 3 Απριλίου 2020) περιγράφει τις συγκλονιστικές εμπειρίες που είχε την περίοδο του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, το 1974. 

Δήλωση Ταγίπ για Λωζάννη:¨Θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας μας με νέες κινήσεις¨…

 

Η Μάχη στα Δερβενάκια

 


ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Το 1822 η ελληνική επανάσταση βρίσκεται στο δεύτερο έτος της, αλλά παρά τις μεγάλες και σημαντικές νίκες της, οι οποίες οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δεν έχει καταφέρει ακόμα να εδραιωθεί, διότι όπως αναφέρει και ο Φωτάκος υπήρχαν ακόμα σημαντικά φρούρια όπως του Ναυπλίου και των Πατρών που βρίσκονταν στα χέρια των Τούρκων. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Σουλτάνος αναθέτει σε έναν από τους ικανότερους στρατηγούς του τον Μαχμούτ Δράμαλη Πασά να καταστείλει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ο Δράμαλης έχοντας καταφέρει να καταστείλει τις εξεγέρσεις στα Άγραφα στον Ασπροπόταμο και στο Πήλιο, ξεκίνησε από την Λάρισα με μια πολυάριθμη πολεμική μηχανή, που όμοια της δεν είχαν αντιμετωπίσει οι Έλληνες έως τότε.


Κάψα

 

Κορονοϊός: Ηλιος, ζέστη και υγρασία τον αποδυναμώνουν

 


Ὅλα τὰ ἔργα τοῦ Θεοῦ εἶναι βλογημένα. Τότε ποὺ ἔκανε τὸν κόσμο, εἶδε πὼς εἶναι πολὺ καλὰ ὅσα ἔκανε. «Καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς πάντα ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν». Καὶ τὸ κρύο κ’ ἡ ζέστη, κ’ ἡ καλοσύνη κ’ ἡ φουρτούνα, κι ὁ χειμῶνας καὶ τὸ καλοκαίρι, κ’ ἡ δροσιὰ κ’ ἡ πάχνη. Ἀληθινά, ὅλα εἶναι καλά. Γι’ αὐτὸ λέγει ὁ Δαβὶδ: «Αἰνεῖτε τὸν Κύριον ἐπὶ τῆς γῆς, δράκοντες καὶ πᾶσαι ἄβυσσοι˙ πῦρ, χάλαζα, χιών, κρύσταλλος, πνεῦμα καταιγίδος, τὰ ποιοῦντα τὸν λόγον αὐτοῦ˙ τὰ ὄρη καὶ πάντες βουνοί, ξύλα καρποφόρα καὶ πᾶσαι κέδροι».


Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Ανθρώπινη ζωή, ασφάλεια και εθνική κυριαρχία στον Έβρο

 


Νέο τροχαίο ατύχημα συνέβη πριν από λίγο στο Δωρικό Έβρου όταν όχημα διακινητών συγκρούστηκε μετωπικά με πολύτεκνη οικογένεια. 


Λωζάνη και Τουρκία

 


Έγραψε για την Λωζάννη και ξέχασε την εξόντωση των Ελλήνων της Πόλης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης έκρινε ότι στην επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης, αντί να εκδώσει μία επίσημη ανακοίνωση, ήταν πιo σκόπιμο να γράψει ένα άρθρο στην κεντροαριστερή «Εφημερίδα των Συντακτών».


Ευτυχώς. Δεν θα θέλαμε αυτά που αναφέρει στο άρθρο ο κ. Γεραπετρίτης να περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Και μόνο το γεγονός ότι αρχίζει με τον αφορισμό «Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή», αρκεί για να καταδείξει το πνεύμα του.


Ναι αν είχαμε απέναντι μας έναν λογικό γείτονα, η αντιπαράθεση δεν έπρεπε να είναι επιλογή. Αλλά αν είχαμε απέναντί μας έναν λογικό γείτονα, δεν θα υπήρχε καν αντιπαράθεση. Προφανώς την «λεπτομέρεια» αυτή ο κ. Γεραπετρίτης την αντιπαρέρχεται και υποστηρίζει ότι: «Η Συνθήκη ρύθμισε με τυπικό τρόπο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, διαμορφώνοντας ένα σταθερό πλαίσιο συνύπαρξης των δύο λαών. Στον διαδραμόντα χρόνο, η Ελλάδα στάθηκε αταλάντευτα προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της».


Ναι, η Ελλάδα στάθηκε προσηλωμένη στην Συνθήκη. Η Τουρκία όμως;


Στην σελίδα 5 της χθεσινής «Εστίας» διαβάσατε το άρθρο του Θεοφάνη Μαλκίδη, που αναλύει πως εδώ και εκατό χρόνια η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί ένα πεδίο συνεχούς αναθεώρησης και παραβίασής της. Αλλά πέρα από αυτά, πέρα από την εξόντωση των Ελλήνων της Πόλης, πέρα από τους διωγμούς των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου, πέρα από τις αμφισβητήσεις της κυριαρχίας μας και στα νησιά του Αιγαίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλούσε μόλις προχθές για «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης.


Ήρωας

 


ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1974


Ο ΔΕΚΑΕΦΤΑΧΡΟΝΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΟΒΟΥΝΟΥ


Ο Αντρέας Κωστή Καράλουκας ήταν το τέταρτο απο τα 11 παιδιά του Συμεών και της Χρυστάλλας Καράλουκα από το Μαραθόβουνο. Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1956 και μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με αξίες και ιδάνικά άφθαρτα όπως η αξιοπρέπεια,  η τιμιότητα, το φιλότιμο, η αγάπη για την πατρίδα και η πίστη στο Θεό. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και όταν αποφοίτησε μπήκε απο μικρός στη βιοπάλη.


Οι απλοί κι οι καταφρονεμένοι

 


Οι απλοί κι οι καταφρονεμένοι μας μαθαίνουνε κάποια πράματα, που δε θα μας τα μάθουνε ποτέ οι σοφοί με τη σοφία τους. 

Τα πολύπλοκα και τα μπερδεμένα ταράζουνε κι αγριεύουνε την ψυχή μας, τα απλὰ την ειρηνεύουνε.


Ευκλείδης Κουρτίδης: Ο φόβος και ο τρόμος των βουνών της Σάντας

 

Ο Ευκλείδης Κουρτίδης γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1887 σε ένα από τα εφτά χωριά της Σάντας, το Ισχανάντων. Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν ο ηγετικός του χαρακτήρας. Δεν φοβόταν τίποτα και βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αυτό το απαράμιλλο θάρρος του είχε ως αποτέλεσμα οι Σανταίοι να τον επιλέξουν ως αρχηγό τους στον πόλεμο με τους Τούρκους.


Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ένας ακόμη ήρωας

 


Κηδεύτηκε ο καταδρομέας Παύλου Παύλου που έπεσε ηρωικά στον Άγιο Ιλαρίωνα


Τελέστηκε από την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνης στην Ξυλοτύμπου, η κηδεία του ήρωα του Ελληνικού Έθνους, Καταδρομέα Παύλου Παύλου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος ηρωικά σε ηλικία 18 χρονών τον Ιούλη του 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς στον Άγιο Ιλαρίωνα.