Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ατιμώρητοι δολοφόνοι

 
Θεοφάνης  Μαλκίδης

Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών και από το μαχαίρι του Κεμάλ στο όπλο του Χίτλερ

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ο προσφυγικός Ελληνισμός και ειδικότερα ο Ποντιακός αφού πέρασε από το μαχαίρι του Κεμάλ, βίωσε και το όπλο του Χίτλερ. 
Τραπεζούντα, Τρίπολη, Κερασούντα, Σαμψούντα, Μερζιφούντα, Αργυρούπολη, Σμύρνη, και στη συνέχεια Πύργοι, Μεσόβουνο, Κερδύλλια, Χορτιάτης, Ελευθεροχώρι. 

Το παράπονο Οδυσσέας Ελύτης (2/11/1911 - 18/3/1996)  «Το παράπονο»


Εὐαγόρας Παλληκαρίδης - Ὁ τελευταῖος ἀπαγχονισθεῖς τῆς Ε.Ο.Κ.Α.

 

 
Ὁ Εὐαγόρας Παλληκαρίδης ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς ἡρωομάρτυρες τοῦ Ἐθνικοαπελευθερωτικοῦ Ἀγώνα τῶν Ἑλλήνων τῆς Κύπρου, γιὰ τὴν ἀποτίναξη τοῦ ἀγγλικοῦ ζυγοῦ. Ὡς ἁγνὸς ἰδεολόγος, γαλουχημένος ἀπὸ μικρὸς μὲ τὰ ἰδανικὰ τῆς πατρίδος, ἐπαναστάτης, ἀνυπότακτος ἀγωνιστής, δὲν μποροῦσε νὰ ἀνεχτεῖ νὰ ἀντικρίζει σκλαβωμένη τὴν πατρίδα του. Ἦταν ποιητὴς καὶ μέσα ἀπὸ τὰ ποιήματά του ἐξέφραζε τὴ μεγάλη του ἀγάπη γιὰ τὴν Ἑλλάδα. Ἀσίγαστος πόθος του ἡ ἕνωση τῆς Κύπρου μὲ τὴ μητέρα πατρίδα. 
 

¨Τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού κράτους είναι πάνω από όλα τα ζητήματα¨

 


Ο Ντεβλετ Μπαχτσελί-πρόεδρος του φασιστικού ΜΗΡ που συγκυβερνά στην Τουρκία σε ομιλία που έκανε προχτές μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

 

Με αφορμή μια φωτογραφία από την προσφυγιά του ’22

 


Η κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της. Αυτό το «περισσότερο», μας λέγει ο Εμίλ Ντυρκέμ (απ’ τους θεμελιωτές της Κοινωνιολογίας), μπορεί να νοηθεί ως η συλλογική συνείδηση∙ ως το «Εμείς» της κοινωνίας που διαπερνά τα μέλη, επιδρώντας αποφασιστικά στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους.

 

«Η προσευχή είναι το ανοικτό χέρι για την παραλαβή των δωρεών του Θεού , είναι το ανοικτό στόμα για την γεύση της ουράνιας τροφής»

 Ἡ προσευχή εἶναι τό πρῶτο καθῆκον τοῦ χριστιανοῦ τό ὁποῖον πρέπει νά ἐκπληρώνει. «Τοῖς πᾶσι χρόνος καί καιρός παντί πράγματι ὑπό τόν οὐρανόν» (Ἐκκλησ. 3,1). Ἀλλά πῶς νά μήν εἶναι χρόνος γιά προσευχή, ἀφοῦ εἶναι τό πρῶτο ἔργο πού πρέπει νά γίνεται κάτω ἐδῶ στήν γῆ;

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; (σκέψεις με αφορμή μια φωτογραφία)

 


Είναι μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της μεσοπολεμικής Γερμανίας. Μία Κυριακή του 1936, στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Blohm & Voss στο Αμβούργο καθελκύεται το πλοίο “Horst Vessel”, και οι εργάτες που έχουν συγκεντρωθεί για την τελετή απευθύνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό στον παρευρισκόμενο καγκελάριο και δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ. Όλοι, πλην ενός. 

Ερντογάν : ¨Εμείς εφαρμόζουμε μόνο τις κυρώσεις του ΟΗΕ" !

 

Σε δηλώσεις που έγιναν στην κοινή συνέντευξη 

τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Ερντογάν 

ρωτήθηκε από Γερμανίδα δημοσιογράφο για το αν

θα μετάσχει η Τουρκία στις κυρώσεις κατά της 

Ρωσίας και αν θα συνεχίσει να αγοράζει όπλα από 

την Ρωσία.

Στην απάντηση του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :


Κατεχόμενα Κύπρου : ¨Βγαλμένα¨ μάτια αγίων και κατεστραμμένες εκκλησίες..

 

Η καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της 

Κύπρου από την Τουρκία.


Όσιος Χριστόδουλος ο εν Πάτμω

 ΟΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Ο ΕΝ ΠΑΤΜΩ

        Η Νήσος Πάτμος αναδείχτηκε ιερά από την παρουσία δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της Εκκλησίας μας, οι οποίες συνδέθηκαν με αυτήν. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και ο Όσιος Χριστόδουλος. Ο μεν πρώτος έγραψε εξόριστος εκεί το ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως, ο δε δεύτερος έκτισε την εκεί φημισμένη Ιερά Μονή.


Άγιον Όρος

 

 
 
 
Είχα χαθεί μέσα στα ψηλά δέντρα, στους πυκνούς θάμνους, στους ήχους του αγέρα που συνόδευε τα κελαηδίσματα των πουλιών.
 

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Η Επανάσταση που άλλαξε την ιστορία

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ  // ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟ


Η επιστημονική επιθεώρηση ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 
υπήρξε ένα εμβληματικό περιοδικό με πανελλήνια απήχηση, που κυκλοφόρησε ανελλιπώς επί εικοσιτρία χρόνια (1988-2010). Η παλαιά συντακτική ομάδα του αποφάσισε να το αναβιώσει ειδικά για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και να εκδώσει ένα αφιέρωμα για το συγκλονιστικό γεγονός της Εθνεγερσίας.

Στο εκδοτικό σημείωμα, με τίτλο «Δελτίο ταυτότητας», οι δύο διευθυντές του περιοδικού, Μελέτης Μελετόπουλος και Γιάννης Σακιώτης δίνουν το στίγμα του τεύχους και συνοψίζουν την ιστορία της ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ και μέσω αυτής την ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ακολουθεί εκτενές αναλυτικό χρονολόγιο της Επανάστασης από τον ιστορικό Νίκο Γιαννόπουλο. Στα εισαγωγικά τους κείμενα, ο Μελέτης Μελετόπουλος αναπτύσσει το αιρετικό θέμα «Ο ζωτικός μύθος του Ναυαρίνου» και ο Γιάννης Σακιώτης υποστηρίζει ρηξικέλευθα ότι «Ο δυτικός πολιτισμός θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η Ελλάδα».

Τα κείμενα του τόμου εξετάζουν σημαίνουσες πτυχές της Εθνεγερσίας και της εποχής της, αναδεικνύοντας το σύνθετο ιστορικό πλαίσιό της, τη διαχρονική πρόσληψή της, και τη σημερινή της σημασία και επιτακτική επικαιρότητά της.

Στο τεύχος γράφουν  ο Λαοκράτης Βάσης, ο Κώστας Σταματόπουλος, ο Κώστας Κόλμερ,  ο Λευτέρης Κουσούλης, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο Γεώργιος Π. Μαλούχος, ο Σπύρος Κουτρούλης, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Πάνος Παναγόπουλος, ο Ζέφυρος Καυκαλίδης, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο Χρήστος Μπαλόγλου, ο Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο Αναστάσιος Μανδραπήλιας, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Σωτήρης Δημόπουλος, ο Γεώργιος Τσούτσος, ο Νίκος Κούκης και ο Παναγιώτης Παύλος.

¨Από το Αιγαίο ως τα Βαλκάνια, από την Μαύρη Θάλασσα ως τον Καύκασο συζητάνε για το ανερχόμενο αστέρι της Τουρκίας¨

 


Σε δηλώσεις που έκανε o Ερντογάν  μετά την

 λήξη του υπουργικού συμβουλίου,  είπε διάφορα μεταξύ 

των οποίων ξεχωρίσαμε τα εξής :


To Στέμμα του Ευαγόρα

 

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο
 
Λίγο πριν από τον απαγχονισμό του,
σαν σήμερα στις 14 Μαρτίου τού 1957,
ο Ευαγόρας έκανε αστεία στη γλυκιά του μητέρα,
και λίγο πιο μετά θα έγραφε σ᾽ ένα χαρτί:
 

Το διασωζόμενο μέχρι σήμερα γεφύρι το οποίο διέσχισαν οι Σπαρτιάτες!Θα το πιστεύατε εάν κάποιος σας έλεγε πως λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη εδώ και 2.000 χρόνια στέκει όρθιο ένα πέτρινο τοξοτό γεφύρι που κάποτε διέσχιζαν αρχαίοι πάνοπλοι Σπαρτιάτες πολεμιστές.

Άγιος Νεομάρτυς Μανουήλ από τα Σφακιά της Κρήτης

 ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΑΝΟΥΗΛ ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ       Η κρητική γη ανέδειξε, και αυτή, μια πληθώρα αγίων της Εκκλησίας μας. Ανάμεσά τους αναδείχτηκαν και πολλοί Νεομάρτυρες, οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, έδωσαν τη δική τους μαρτυρία και τη ζωή τους, για τη μόνη σώζουσα πίστη του Χριστού. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο ηρωικός Άγιος Νεομάρτυρας Μανουήλ.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος"Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος"


Διακόσια χρόνια από την ηρωική μάχη της ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά και τον απαγχονισμό του Ηγουμένου της μονής, Γερασίμου και από την έναρξη της Επανάστασης στην Ηρωική πόλη της Νάουσας.


Η εκτέλεση, από τους Ναζί, Ελλήνων κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά. Mάρτιος 1943Η εκτέλεση Ελλήνων κρατουμένων από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά την 1η Μαρτίου 1943. 

Την 1η Μαρτίου γίνεται η εκτέλεση Ελλήνων κρατούμενων και αρρώστων από φυματίωση  στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης.
 

Ένα συγκλονιστικά επίκαιρο απόσπασμα από τον Θουκυδίδη

 

Το άγαλμα του Θουκυδίδη στην Βιέννη μπροστά από το εθνικό κοινοβούλιο της Αυστρίας!
 
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
Ἱστορίαι (3.82.1-3.82.7)
 
Άγγ. Βλάχος (απόδοση στα Νεοελληνικά)
[3.82.1] Σ᾽ αυτές τις ακρότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί ήταν ο πρώτος που έγινε. Αργότερα μπορεί κανείς να πει ότι ολόκληρος ο ελληνισμός συνταράχτηκε, γιατί παντού σημειώθηκαν εμφύλιοι σπαραγμοί. Οι δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμονίους. Όσο διαρκούσε η ειρήνη δεν είχαν ούτε πρόφαση, αλλά ούτε την διάθεση να τους καλέσουν για βοήθεια. Με τον πόλεμο, όμως, καθεμιά από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις μπορούσε εύκολα να βρει ευκαιρία να προκαλέσει εξωτερική επέμβαση για να καταστρέψει τους αντιπάλους της και να ενισχυθεί η ίδια για ν᾽ ανατρέψει το πολίτευμα. [3.82.2] 

«Όπως δε οι Ανθενωτικοί στην διάρκεια της δουλείας έσωσαν το Γένος και το οδήγησαν στο 1821, έτσι και σήμερα οι πατερικά Ανθενωτικοί θα διαφυλάξουν το Γένος από τα επερχόμενα δεινά»Αποφράς ημέρα δια το Γένος μας δεν είναι μόνον η 29η Μαΐου 1453, αλλά και η 12/13η Απριλίου του 1204, όταν έπεσε η Βασιλεύουσα και η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης-Ρωμανίας στους Φράγκους της Δ’ Σταυροφορίας. Υπάρχει, μάλιστα, γενετική σχέση μεταξύ τους…
 

Αγρίνιο – Κύπρος: αντιδόσεις αίματος και ψυχής

 

 

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Από το Γήπεδο στην Αγχόνη


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Από το γήπεδο στην αγχόνη – Η ελληνική ποδοσφαιρική 

ομάδα που εκτελέστηκε  το 1921.

Ο Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας, του 

οποίου τα μέλη του απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια το 1921, 

αφού ο Σύλλογος κατηγορήθηκε σαν «επαναστατικός» από 

τις κεμαλικές αρχές.


¨Ο Ερντογάν καρτερούσε τον πόλεμο, διότι ο γαμπρός του ο Μπαϊρακτάρ…¨

 


Η γνωστή παρουσιάστρια Αϊσενούρ Αρσλάν στο τηλεοπτικό κανάλι HALK TV, είπε κάτι που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση.

Στην παρακάτω διεύθυνση την ακούμε (χρονικό σημείο 0:23-0:54) να λέει τα εξής :

 

Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον


Παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο για μικρά και μεγάλα παιδιά.


Νικόλαος Βουβάλης : Η ζωή και τα έργα του μεγάλου ευεργέτη της Καλύμνου

 

 

Ο Νικόλαος Βουβάλης (1859-1918) ήταν ο μεγαλύτερος σπογγέμπορος του κόσμου. Μαζί με τη γυναίκα του τη γνωστή για όλους τους Καλύμνιους, Βουβαλίνα, έκαναν πολλά έργα στο νησί που χρησιμεύουν ακόμα και σήμερα.


Στρατὴς Μυριβήλης: Τὸ «Τῇ Ὑπερμάχῳ» ὡς Ἐθνικὸς Ὕμνος

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κοντάκιον τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου,
Ἦχος πλ. δ´. Αὐτόμελον.
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,
Ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
Ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.
Ἀλλ᾿ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
Ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
Ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Το πρώτο βιβλίο για το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή
 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Διπλωματικές και πολιτικές συνιστώσες της δραστηριότητας του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή .

Η πολιτική που ακολουθεί, για πολλές δεκαετίες, η Τουρκία για τη Θράκη, μέσω του Γενικού της προξενείου στην  Κομοτηνή, είναι ξεκάθαρα εθνικιστική. Η λειτουργία της Τουρκικής προξενικής αποστολής και ο  προκλητικός τρόπος επέμβασής της σε οποιοδήποτε θέμα, πέρα του δεδομένου ότι αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία, επιδρά καταλυτικά και στη στάση των μουσουλμανικών μειονοτήτων.

 

Ερντογάν: ¨Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες…¨


Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη

 

Μία λησμονημένη ἐπέτειος : Ἡ ἀρχή τῆς γενοκτονίας τῶν Ἑλλήνων τῆς Μικρᾶς Ἀσίας

 

mikrasia2


Στο 2014 πολλές ήταν οι επέτειοι μνήμης. Μεταξύ αυτών και τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως ήταν ξεχασμένη μια επέτειος πολύ σημαντική για τον Ελληνισμό, ιδιαίτερα το Μικρασιατικό. Πρόκειται για τα εκατό χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Σημειώνεται ότι για την ανάλογη επέτειο τους τον επόμενο χρόνο οι Αρμένιοι ετοίμασαν εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες και στους διεθνείς Οργανισμούς… 


Ένωση

 

ENSOMATOSH-PATMOSjpg


Με την ευκαιρία του εορτασμού της Επετείου της Ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα σας ταξιδεύουμε στο παρακάτω  ιστορικό οδοιπορικό .


Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγιος, που να έγινε Άγιος γιατί φοβήθηκε να μην πάει στην κόλαση._

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και γένι


Όσοι έγιναν Άγιοι,
είναι γιατί αγάπησαν
τον Χριστό!_ 
 

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Διεθνές δίκαιο στην Istanbul....

 Θεοφάνης Μαλκίδης

Όπως αναμενόταν ο εκπρόσωπος της πρώην Ελλάδας έχοντας  τις ευλογίες και των υπολοίπων κοτσαμπάσηδων της πλατείας Συντάγματος,   στη σημερινή του συνάντηση με τον  πολυχρονεμένο Σουλτάνο, δεν ανέφερε


 για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, για τους αγνοούμενους , για τους πρόσφυγες, για την υφαλοκρηπίδα, για τον εναέριο χώρο,


Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 


 

Θεοφάνης Μαλκίδης

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Σύμβολο  Πίστης και Ελληνικότητας

Η συμπλήρωση 65  ετών από τον απαγχονισμό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη- λίγες μέρες πριν είχε θυσιαστεί ο Γρηγόρης Αυξεντίου ένας άλλος σπουδαίος του αντιαποιοκρατικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου- έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Και αυτό μεταξύ των άλλων λόγω της εθνικής, πνευματικής κρίσης.