Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Πεσόντες και αγνοούμενοι της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Κύπρος 15 Αυγούστου 1974

 


   
Θ. Μαλκίδης 

Ανήμερα της Παναγίας του 1974 έγινε μία από τις πιο άνισες αλλά και ηρωικές μάχες στην Ελληνική Ιστορία. Οι 318 Έλληνες εναντίον των 6900 Τούρκων.Επέλεξα να γράψω σήμερα Δεκαπενταύγουστο για το γεγονός αυτό ως μικρή συμβολή ανάδειξής του και επίκλησης της εορτάζουσας Παναγίας μας για ανάπαυση όλων των πεσόντων της Ελληνικής αντίστασης στην Κύπρο το 1974 και εύρεσης όλων των αγνοουμένων .

 Στη συνέχεια θα διαβάσετε 56 ονόματα νεκρών και 49 ονόματα αγνοουμένων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ( ΕΛ.ΔΥ.Κ. , ) το 1974 , οι οποίοι έκαναν την υπέρτατη θυσία...

ΒΑΘΜΟΣ-ΟΝΟΜΑΤΑ-ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ



Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Αττίλας δύο 1974, Σολωμός Σολωμού 1996, Ερντογάν 2020.

 


Θ. Μαλκίδης 

Αττίλας 2, Σολωμός Σολωμού,
 Ερντογάν 

Κατά τραγική ειρωνεία η πράξη  απελευθέρωσης του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, συνέπεσε με την 14η Αυγούστου 1974, όταν ο τουρκικός φασιστικός στρατός ολοκλήρωνε το βιασμό της Κύπρου με τον Αττίλα 2 και συμπίπτει με την νέα εισβολή του Ερντογάν. 


Με τον Κυπριακό Ελληνισμό έχω μακροχρόνιους, ιστορικούς και προσωπικούς δεσμούς. Με εμπνέει ως άνθρωπο ο  αγώνας αυτού του κομματιού του Ελληνικού λαού  για την απελευθέρωσή του από τους αποικιοκράτες, με εμπνέει ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, με εμπνέει η αντίσταση στους Τούρκους φασίστες κατακτητές το 1974, ο αγώνας των νέων, των  μαθητών, των  μοτοσικλετιστών, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Τάσος Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Αντίσταση στην ταπείνωση



 

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ: <<Εάν η Ελλάδα εναποθέσει  την εθνική της κυριαρχία σε <<διάλογο>> και διεθνές δικαστήριο, κινδυνεύει να υποστεί απώλεια σε  εδάφη και νησιά, χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και αποκλειστική οικονομική ζώνη >>

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ της Κατερίνης 

Τα σύννεφα του πολέμου ποτέ δεν έπαψαν να απειλούν τη χώρα μας. Αν ανατρέξουμε στις θύμισες μας όλοι έχουμε στιγμές που φοβηθήκαμε πολύ. Προσωπικό μας βίωμα το άκουσμα από ραδιοφώνου, δήλωσης Τούρκου Πρωθυπουργού: «θα πιώ καφέ στην Αθήνα». Αυτό στα πρώτα χρόνια της 10ετίας του 1960.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός και σήμερα οι απειλές είναι πιο «κομψές», και με τα χρόνια ακόμα και οι φόβοι μας ατονούν, άσχετα αν οι κίνδυνοι παραμένουν. Αλλά και ως κοινωνία περνούμε μια περίοδο που οι εθνικοί φόβοι μετά από τόσα χρόνια ειρήνης και πλύσης εγκεφάλου, θεωρούνται «ντεμοντέ».

Σήμερα βρίσκεται στην πόλη μας ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Μιλήσαμε μαζί του και του εκθέσαμε τους προβληματισμούς για τη σημερινή κατάσταση. Ο κ. Μαλκίδης δεν υποστέλλει τη σημαία του μαχητή. Γνωρίζει καλά το θέμα, έχει μελετήσει την τουρκική πολιτική σε βάθος. Γνωρίζει που οδηγούν τα πράγματα, όχι τώρα, αλλά με σχέδιο από καιρό. Ίσως τώρα νοιώθουν ότι πλησιάζει η ώρα να κάνουν το επόμενο βήμα. Γι αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Κυρίως από το λαό. Από τους υποψιασμένους Έλληνες.

Εντύπωση προκαλούν δύο παράγραφοι από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η πρώτη είναι σχετική με την πολυσυζητημένη προσφυγή στη Χάγη για την οποία είναι αφοπλιστικός: «Εάν η Ελλάδα εναποθέσει στα χέρια του Δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία κινδυνεύει να χάσει κατά ποσοστό εδάφη-νησιά, χωρικά ύδατα, FIR, και ΑΟΖ». 

Η δεύτερη αφορά έναν πιθανό συμβιβασμό, που ακροθιγώς , φέρνουν στο προσκήνιο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

12 Αυγούστου 2010. Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

 




Θεοφάνης Μαλκίδης

Αριστοτέλης Γκούμας-Χιμάρα. Η δολοφονία του Ελληνισμού συνεχίζεται

Συνηθίζεται να λέγεται ότι το έγκλημα που δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται. Αυτό που τελεί ο θύτης, αυτό που βιώνει το θύμα, όταν δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τραγικότερο και πιο επώδυνο τρόπο.

Λίγο πριν ,λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία μας, η Εκκλησία και ο λαός μας, τιμά την μνήμη των Αγίων Μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος, κληρικών, οι οποίοι υπέστησαν μαρτύρια και βρήκαν φρικτό θάνατο, τις ημέρες κατά τις οποίες εξελίχθηκε η Μικρασιατική καταστροφή.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Αναστασία Ισαάκ:Να βρεθούν οι δολοφόνοι του πατέρα μου!

 


Θ. Μαλκίδης

Οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ, του Σολωμού Σολωμού,της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Τούτες τις ώρες του 1996 δολοφονούνταν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής ο Τάσος Ισαάκ. Ανιδιοτελής αγωνιστής του Ελληνισμού ο οποίος  ζήτησε το αυτονόητο για τους ανθρώπους, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες: Ελευθερία !

Με είχε  συγκινήσει  η συνάντησή μου με την αδελφή και την κόρη του δολοφονημένου από τους Τούρκους εισβολείς Τάσου Ισαάκ. Μαζί με τον Σολωμού Σολωμού, ο Τάσος Ισαάκ αποτελεί έναν από τους νέους μάρτυρες που θυμίζουν στο μιθριδατισμένο κοινωνικό σώμα  τη βαρβαρότητα εδώ 46 χρόνια στην Κύπρο.

Η κόρη του Τάσου, η οποία πριν 24 χρόνια αγέννητη πήρε το όνομα του πατέρα της,   στη συνάντησή της με ανώτατους θεσμικούς της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζήτησε το αυτονόητο: Να βρεθούν οι δολοφόνοι του πατέρα της που κυκλοφορούν ελεύθεροι, ατιμώρητοι, χωρίς ενοχές και τύψεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Και μαζί με την Αναστασία Ισαάκ όλοι εμείς ζητάμε να βρεθούν οι  δολοφόνοι του Τάσου, οι εκτελεστές του Σολωμού, του Θεόφιλου Γεωργιάδη, των στρατιωτών και των πολιτών που δολοφονήθηκαν και σφαγιάστηκαν το 1974 και συνεχίζουν να δολοφονούνται έως σήμερα.