Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Όταν ο πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας πέρασε στην αθανασία

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Όταν ο πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας πέρασε στην αθανασία !

Σαν σήμερα  το  1843 , έφυγε  από  αυτή τη ζωή  ο   πρωταγωνιστής της Ελευθερίας μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλη την Πελοπόννησο και αποχαιρέτησε  και συγχώρεσε φίλους και  εχθρούς.

Πέρασε  επίσης από τις Σπέτσες και από την Ύδρα, για να συμφιλιωθεί με τον Κουντουριώτη ο οποίος  στον εμφύλιο τον είχε  φυλακίσει στον Προφήτη Ηλία  της Ύδρας. 

Συγχώρεσε ακόμη  τον Σχινά, τον υπουργό Δικαιοσύνης που πίεζε τους σπουδαίους Δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη για την καταδίκη του, την περίοδο της φυλάκισής του στο Παλαμήδι του Ναυπλίου .


Στην κηδεία του, οι συναγωνιστές του Κολοκοτρώνη του φόρεσαν τη στολή του στρατηγού και τα τσαρούχια του, τον έζωσαν με το σπαθί του,  τοποθέτησαν μια Οθωμανική σημαία στα πόδια του να την πατάει συμβολικά και τον έβαλαν στο φέρετρο. 

Σε αυτό τοποθέτησαν επίσης την περικεφαλαία και τη στολή που  φορούσε όταν βρισκόταν στα Επτάνησα.

 

Άγγελοι



 Δεν κλαίω όσους παίρνουν ανηφοριές!

Δεν κλαίω τον Παλληκαρίδη!

Δεν κλαίω τον Καραθανάση, τον Γιαλοψό, τον Βλαχάκο!

Δεν κλαίω τον Σολωμού!


Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», στο ελληνικό Προξενείο Στουτγάρδης

 

Με τη συμμετοχή ομογενών από το κρατίδιο τις Βάδης Βυρτεμβέργης, εγκαινιάστηκε στους χώρους του ελληνικού προξενείου Στουτγάρδης, έκθεση φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», από το φωτογραφικό υλικό της Ελένης Σιδηροπούλου, εκπροσώπου των ποντιακών συλλόγων «Δωδεκάπολις», σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Waiblingen (Βαΐμπλινγκεν) και του Ελληνικου Προξενείου της Στουτγάρδης.


Κύπρος

 



Η Κυπριακή  Δημοκρατία μπήκε στο 2023 με  αφετηρία τις Προεδρικές εκλογές  οι οποίες θα καθορίσουν και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού η οποία φαίνεται να είναι και προκαθορισμένη αν λάβουμε υπόψη τις Υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί και τον αντιδημοκρατικό τρόπο που η προεκλογική διαδικασία διεξάγεται από κάθε άποψη. 


Ἡγούμενος Ἀνδρέας Ἁγιοπαυλίτης

 

Απο την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορείτικη Παράδοση

Ο ἡγού­με­νος Ἀν­δρέ­ας Ἁ­γι­ο­παυ­λί­της γεν­νή­θη­κε στόν Ἀγ­κώ­να Κε­φαλ­λη­νί­ας στίς 22 Ἰ­α­νου­α­ρί­ου τό ἔ­τος 1904. Οἱ γο­νεῖς του Γρη­γό­ριος Εὐ­αγ­γε­λᾶ­τος καί Βα­σι­λι­κή Πα­να­γου­λά­του στήν βά­πτι­ση τοῦ ἔ­δω­σαν τό ὄ­νο­μα Ἄγ­γε­λος. Δέν ἔ­μει­ναν πο­λύ στό χω­ριό πού γεν­νή­θη­κε, ἀλ­λά με­τώ­κη­σαν πιό νό­τια.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Είσαι ένας Ήρωας!



 «Είσαι ένας Ήρωας»!


Ο επικήδειος του αδελφού  του σμηναγού της Πολεμικής μας Αεροπορίας Ευστάθιου Τσιτλακίδη, πεσόντα υπέρ πατρίδος την 30η Ιανουαρίου 2023.


«Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες πότε μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. 


Μονάχα μπροστά στους νεκρούς του....

 


"Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του...." γράφει ο  Γιάννης Ρίτσος .

 Για τον Ευστάθιο, για τον Μάριο - Μιχαήλ, για όλους τους Ήρωες μας! 

Νικηταράς

 



Σαν σήμερα το 1787 γεννήθηκε ο ανιδιοτελέστατος Νικήτας Σταματελόπουλος ! 


Κυπριακό: Το (Αγγλικό) παραμύθι της Διζωνικής

 




Κυπριακό: Το (Αγγλικό) παραμύθι της Διζωνικής



Το «Κυπριακό πρόβλημα» αποτελεί χωρίς αμφιβολία, τον πλήρη εξευτελισμό της διεθνούς νομιμότητας από τις ίδιες τις «μεγάλες δυνάμεις» που επέβαλαν την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά το τέλος του αιματηρού Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου των 60 εκατομμυρίων νεκρών. 


Καβάλα: Τον Άγιο Γρηγόριο τιμάει ο προσφυγικός πληθυσμός της Καππαδοκίας

 



AGIOS+GRIGORIOS (1)

Ε

ΚΑΒΑΛΑ. Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τιμάται φέτος με κάθε λαμπρότητα στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Καρβάλης, ανατολικά της Καβάλας. 


Πατριδογνωσία: Το φαράγγι των Μύλων


Το Φαράγγι ξεκινάει από τα Γεράνεια Όρη και καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στον κόλπο των Αλκυονίδων.


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

«Γεμάτος Ελλάδα»

 




«Γεμάτος Ελλάδα»


Οι επικήδειοι της μητέρας και του πατέρα του Ήρωα υποσμηναγού Μάριου- Μιχαήλ Τουρούτσικα.


Αεροπόρος



 Αποφοίτησα από τη Σχολή Ικάρων. Τη λέμε Σχολή Ικάρων, αλλά είναι το Τμήμα Εφαρμοσμένης Αεροδιαστημικής της Ελλάδος. Βγάζει καθηγητές της αεροδιαστημικής γιατί για να πιλοτάρεις τα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία είναι διαστημόπλοια στην κυριολεξία και οι συνθήκες είναι πλέον απίστευτες, με ταχύτητες μιάμιση φορά πιο γρήγορα από τη σφαίρα του όπλου, τα ύψη είναι γιγαντιαία.

Κυπριακές εκλογές : Η μεγάλη εικόνα και η παγίδα των συσπειρώσεων



Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 και 12 Φεβρουαρίου. Την πρώτη Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, οι περίπου 550.000 εκλογείς θα επιλέξουν έναν από τους δεκατέσσερις υποψηφίους και οι δύο απ’ αυτούς, που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, θα περάσουν στην δεύτερη και τελική ψηφοφορία της 12ης Φεβρουαρίου από την οποία θα αναδειχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία.

Ὁ ἄνθρωπος πού ἔχει πολύ σκληρή καρδιά

 



Ὁ ἄνθρωπος πού ἔχει πολύ σκληρή καρδιά, θά ἐπιτρέψει ὁ Θεός νά πετύχει κάποια πράγματα: 

Νά ἀνέβει ψηλά καί κατόπιν νά πέσει βαρύγδουπα γιά νά συντριβεῖ, νά μαλακώσει,  νά σπάσει


Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Νίκος Γεωργίου : O Ηρωομάρτυς Ιεροψάλτης του Αγώνος

 

Ἡ παιδεία τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν τῆς ἑλληνικῆς καὶ τῆς ὀρθόδοξης κληρονομιᾶς, εἶναι ἡ παιδεία ποὺ χρειάζεται ἡ Εὐρώπη σήμερα, γιὰ νὰ ξαναβρεῖ τὰ ὑπαρκτικὰ καὶ πνευματικὰ θεμέλιά της

 

Τοῦ ἀειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ,
Ὁμοτίμου Καθηγητοῦ Θεολογικῆς Σχολῆς Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
1. Ἡ ἀποκτηθεῖσα ἐμπειρία ἀπὸ τὴν προενταξιακὴ διαδικασία (ἀπὸ τὸ 1958) καὶ τὴν μετέπειτα ἔνταξή μας στὴν Ἑνωμένη Εὐρώπη, ὁδήγησε σὲ κάποιες ἀξιωματικὲς ἀρχές, ὡς σταθερές τῆς πορείας μας μέσα σ' αὐτήν. Ἡ πρώτη ἀρχὴ εἶναι, ὅτι τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι ἡ Εὐρώπη, ὅπως δὲν ὑπῆρξε ποτὲ πρόβλημα κάθε ἀναγκαστικὸς ἀναπροσανατολισμὸς τῆς ἐθνικῆς μας πολιτικῆς σ' ὅλη τὴν ἱστορική μας διάρκεια. Τὸ πρόβλημα εἴμαστε ἐμεῖς, ἡ δική μας δηλαδὴ παρουσία μέσα στὴν Εὐρώπη. Ἡ δεύτερη ἀρχὴ εἶναι, ὅτι τὸ πρόβλημα τῆς Εὐρώπης δὲν εἶναι πρώτιστα πολιτικὸ ἢ οἰκονομικό, ἀλλὰ πνευματικὸ καὶ πολιτιστικό. Διότι τὸ ἀμείλικτο ἐρώτημα εἶναι, ποιὸν ἄνθρωπο καὶ ποιὰ κοινωνία μπορεῖ νὰ... παραγάγει ἡ Ἑνωμένη Εὐρώπη, καὶ τελικὰ ποιὸν πολιτισμό.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης


Θεοφάνης Μαλκίδης


 Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης έπεσε την 30η Ιανουαρίου 2023,  υπερασπιζόμενος τη Γη, τον Αέρα και τη Θάλασσα της Πατρίδας μας.   


Αγαπημένε μας  Ευστάθιε, ο  Θεός  σε κάλεσε μαζί με τον Μάριο- Μιχαήλ   για να σας  έχει δίπλα του,  για  να μεσιτεύετε με την όμορφη ψυχή  σας  για την Ελευθερία, για το Φως, για την Αλήθεια, για τον Ελληνισμό . 


Βγάλ ’το απ’ το νου σου!

ΒΙΝΤΕΟ – Από την Διχόνοια στην Δίκη του Κολοκοτρώνη – Cognosco Team


Θ. Κολοκοτρώνης προς Κεχαγιά του Ιμπραήμ: 


«Αυτά που μας φοβερίζεις να τα κόψεις και να κάμεις ούτε πόλεμος είναι, ούτε πέραση έχουν σ’ εμάς. Εδώ, τώρα, ξανάγινε Ελλάδα. 

Όχι τα σπίτια, όχι τα δένδρα να μας κάψεις, αλλά και πέτρα πάνω στην πέτρα να μην αφήσεις, όσοι Ελληνες μείνουν, ακόμη και ένας μονάχα, πάντα θα πολεμούμε για τον τόπο μας, στους κάμπους ή και στα βουνά για την ελευθερία μας.


Άλκης Καμπανός ένας χρόνος μετά....

 


Με πρωτοβουλίες σε κάθε σχολείο και γειτονιά για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού από τα χέρια χούλιγκανς στου Χαριλάου, τιμά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης τη μνήμη του.


Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 – 26-28 Ιανουαρίου αρχίζει η Διάσκεψη της Βοστίτσας

 

Ο Παπαφλέσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

Η Συνέλευση της Βοστίτσας ή Σύσκεψη της Βοστίτσας, κατά τους ιστορικούς, ή Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, κατά τους Αιγιώτες, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, στη Βοστίτσα, όπως λεγόταν τότε το Αίγιο, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο.


Ἥρωες πού ζοῦν ἀνάμεσα μᾶς: Μιά μητέρα 6 παιδιῶν μοιράζεται ἀλήθειες γιά τό ἱερό δῶρο τῆς γέννας καί τήν εὐλογία τῆς πολυτεκνίας

 

Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης
Κατάθεση ψυχῆς ἀπό μιά πολύτεκνη μητέρα: Ζῶντας μέσα σέ μιά ἀρρωστημένη κοινωνία πού ἀποστρέφεται ὁλοένα καί περισσότερο τό ἱερό δῶρο τῆς ζωῆς, ἡ ἀτμόσφαιρα γίνεται ἀποπνικτική καί ὑπάρχει ἔντονη ἡ ἀνάγκη γιά μερικές ἀνάσες αἰσιοδοξίας. Σοῦ γίνεται ὅλο καί πιό ἀπαραίτητο νά ἀναπαύσεις τό βλέμμα σου σέ μερικούς ἀνθρώπους πού πηγαίνουν κόντρα σέ αὐτό τό ἀνθρωποκτόνο κατεστημένο. Πού μάχονται γιά τό ἠθικό καί τό θεάρεστο, ὄχι μέ λόγια καί εὐχολόγια, ἄλλα μέ πράξεις...
ζωῆς καί αὐτοθυσίας.

«Στῶμεν καλῶς»



 

 

Ὁμιλία Σεβ. Ἄσσου Μεξικοῦ Τιμοθέου στὸν  Ἰ. Ν. Ἀναλήψεως Νέου Κόσμου Ἀθηνῶν. 22/1 2023


Τὸ σημερινὸ Εὐαγγέλιο μᾶς ὁμιλεῖ γιὰ ἕναν ἄνθρωπο ὁ ὁποῖος ὀνομάζεται Ζακχαῖος. Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἔτυχε νὰ ἤτανε πλούσιος, πλούσιος ἀλλὰ κοντός. Καὶ γιὰ νὰ δῇ τὸν κύριο ἔπρεπε νὰ ἀνεβῇ σὲ μιὰ συκομορέα, δηλαδὴ σὲ ἕνα δέντρο. Λοιπὸν σήμερα, αὐτὸς ποὺ σᾶς ὁμιλεῖ εἶναι καὶ ἕνας Ζακχαῖος. Εἶμαι κοντὸς. 


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ίμια - Αιγαίον. Μνήμη Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού

 

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


    Ίμια - Αιγαίον. Μνήμη Χριστόδουλου 

    Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και 

     Έκτορα Γιαλοψού


    Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 

    Μετρόπολις  Θεσσαλονίκης Μακεδονίας. 


    Η  31η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που

     έρχονται στη σκέψη τα Ίμια και η μνήμη των

     Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και 

     Έκτορα Γιαλοψού.  Των μελών του πληρώματος του 

    ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, των  Ελλήνων 

    αξιωματικών  που έπεσαν σαν  σήμερα το 1996 για τη

     ΓΗ και το ΥΔΩΡ του  Αιγαίου, που έπεσαν υπέρ Πατρίδος,  

    υπέρ Ελληνισμού !


    Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

    Υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας

     



    "...Πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας. 

    Πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του. 

    Πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς.


    Πετάω για τον ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του.

    Πετάω για τον δασκαλάκο που πληρώνει από την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας. Για αυτούς πετάω.


    Τρεις Ιεράρχες και Α- Παιδεία;



    Θεοφάνης Μαλκίδης

    Τρεις Ιεράρχες και Α- Παιδεία"; 

    1. Η Ύβρις έναντι των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων

    Τριών Ιεραρχών σήμερα και  Ελλαδικής Α- Παιδείας.... Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός  παρότρυνε τους γονείς να μαθαίνουν  στα παιδιά τους γράμματα, γιατί όσα και υλικά αγαθά και να  αφήσουν μετά θάνατον σ΄αυτά, τα παιδιά  θα τους “ωπισολογούν”. Καλύτερα, έλεγε “τα παιδιά σας να είναι  φτωχά και γραμματισμένα παρά πλούσια  και αγράμματα”. Ποια είναι όμως  τα “γράμματα” που πρότεινε ο Πατροκοσμάς και ποια τα σημερινά;

    Εκατό χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης: Αγώνας για την καταδίκη του ατιμώρητου θύτη, αγώνας αναγνώρισης της Γενοκτονίας!

     




    Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ*


    Η Γενοκτονία, όρος που εμφανίστηκε από τον νομικό Raphael Lemkin και προέρχεται από τις λέξεις geno (γένος στα ελληνικά) και caedere (σκοτώνω στα λατινικά) αποτελεί ένα έναν καθιερωμένο όρο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων.

    Μέχρι σήμερα 150 κράτη έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στη συνθήκη, η Ελλάδα κύρωσε τη σύμβαση και την ενέταξε στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250), ενώ η Τουρκία απουσιάζει προκλητικά μέχρι σήμερα…..

    Σήμερα,  εκατό χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, της συνθήκη των πετρελαίων που αντάλλαξε τους διασωθέντες προγόνους μας,   ο Ελληνισμός οφείλει να αναδείξει τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, την καθ΄ημάς Ανατολή. Εκεί όπου για αιώνες ο Ελληνισμός είχε και έχει ως σημείο αναφοράς για την πίστη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τη γαστρονομία, τη μουσική, τον αθλητισμό, αλλά πριν εκατό χρόνια έγινε τόπος μαρτυρίου, τραγωδίας και θανάτου.

    π. Γεώργιος Μεταλληνός : Οἱ συνέπειες τῆς βαυαροκρατίας ἀπὸ τὴν ἀπελευθέρωση ἕως σήμερα

     



    Τί ἦταν τὸ νεοσύστατο κράτος τὸ κράτος τὸ ἑλληνικὸ ἀμέσως μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση ἀπὸ τοὺς τούρκους; Τί ἦταν στὴ συνείδηση ὁ Ἕλληνας; Τί τοῦ εἶχε ἀπομείνει ἀπὸ ὅλη τὴν τετρακοσαετή ὑποδούλωση στοὺς Τούρκους; Ποιὰ ἦταν ἡ ταυτότητά του; Ἦταν Ἕλλην, Ρωμιός, Γραικός; 

    Σχέδιο

     


    Ο Θεός επιτρέπει,  σύμφωνα με το Σχέδιό Του, να δοκιμαστεί ο καθένας με διάφορες θλίψεις, για να φανερωθούν εκείνοι,  που Τον αγαπούν...


    Μουσική



     Νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια. Όταν ο αδερφός μου ο Νίκος ήταν στο Δημοτικό σχολειό, ήθελε λύρα και του την πήρε ο πατέρας μου. Τότε ήμουν  πέντε χρονών. 


    Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

    "Δίκιο "

     


    Θεοφάνης Μαλκίδης 

    "Δίκιο "

    "Μὴ μὲ διαβάζετε  ὅταν  ἔχετε ''δίκιο'' γράφει ένας ακόμη σπουδαίος ποιητής του Ελληνισμού, ο Νίκος Καρούζος και σήμερα όσοι νομίζουν ότι έχουν "δίκιο", αδυνατούν να διαβάσουν  τον  Ελληνικό  λαό.

    Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα  


    Είδωλα στην Ευρώπη

     


    Η  Ευρώπη  δεν  υποφέρει  από  τον  αθεϊσμό,  αλλά  από  τον  πολυθεϊσμό.  

    Καμία  εποχή  δεν  είχε  τόσα  είδωλα,  όσα  η  δική  μας...

    Δύο ακόμη ήρωες



     Στις 18 Ιανουαρίου 1958 ο Παντελής Κατελάρης, σκοτώθηκε από έκρηξη μέσα στο κρησφύγετό του στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, ενώ κατασκεύαζε βόμβες και τάφηκε μυστικά από συναγωνιστές του.


    Ψωροκώσταινα

     


    Ψωροκώσταινα:  προσβολή της πατρίδας και χλευασμός μιας ηρωίδας.


    Βίος του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω

     

     

    Ο όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, προστάτης της Πιερίας, γεννήθηκε περίπου το 1500 μ.Χ. στη Θεσσαλία. Ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν το χωριό Σκλάταινα. Σήμερα ονομάζεται Δρακότρυπα και ανήκει στο δήμο Μουζακίου του νομού Καρδίτσης.

    Οι γονείς του ονομάζονταν Νικόλαος και Θεοδώρα Καλέτση. Ήταν φτωχοί σε υλικά αγαθά, αλλά πλούσιοι σε ευλάβεια. Προσπάθησαν να κληροδοτήσουν τον πλούτο της καρδίας τους στον γιό τους Δημήτριο (το κοσμικό όνομα του αγίου).

    Οι καρποί της προσπάθειάς τους φάνηκαν νωρίς. Από πολύ μικρή ηλικία ο μικρός Δημήτριος έδειξε αγάπη στην προσευχή, ζήλο στη μελέτη της Αγίας Γραφής, επιμέλεια στα μαθήματά του και πρόοδο στην αρετή.

    Σε πολύ νεαρή ηλικία αποφάσισε να ακολουθήσει το μοναχικό βίο. Έτσι, φεύγει για τα Μετέωρα και υποτάσσεται σε έναν πολύ ενάρετο μοναχό, ονόματι Σάββα. Εκείνος τον έκειρε ρασοφόρο μοναχό και τον ονόμασε Δανιήλ. Ο Άγιος, ως μοναχός επιδόθηκε στην προσευχή, τη νηστεία και τη μελέτη. Ο αγώνας του τον αναβίβασε σε μεγάλο πνευματικό ύψος.

    Μια μέρα ο ηγούμενος του μοναστηρίου τον έστειλε να ανακατέψει το καζάνι με τον τραχανά. Όταν έφθασε στο μαγειρείο ο Άγιος, είδε το φαγητό να είναι φουσκωμένο και έτοιμο να χυθεί. Επειδή δεν προλάβαινε να πάρει την κουτάλα, αναγκάστηκε να ανακατέψει το καζάνι με τα χέρια του, χωρίς να πάθει τίποτε. Έκπληκτοι οι πατέρες που ήταν εκεί θαύμασαν το γεγονός και κατάλαβαν την μεγάλη αρετή του νέου μοναχού.

    Αφ’ ενός το παραπάνω γεγονός, που τον ανέβασε πολύ ψηλά στη συνείδηση των συμμοναστών του, και αφ’ ετέρου ο πόθος του να μονάσει στο Άγιο Όρος για περισσότερη άσκηση και ησυχία, τον οδήγησαν μια νύχτα να αναχωρήσει κρυφά από το μοναστήρι. Στην προσπάθειά του να φύγει, πήδησε από έναν ψηλό βράχο χωρίς να πάθει τίποτε!

    Μετά από μεγάλη οδοιπορία έφθασε στο Άγιον Όρος. Εκεί εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα Διονύσιος. Αργότερα έλαβε και τους δυο βαθμούς της ιερωσύνης. Ασκήτευσε στις Καρυές , στη σκήτη της μονής Καρακάλλου και στη μονή Φιλοθέου, της οποίας διετέλεσε ηγούμενος.

    Η ζωή του στο Άγιον Όρος ήταν γεμάτη άσκηση και πνευματική εργασία. Ο Θεός, με τις πρεσβείες της Παναγίας, ήταν πάντα δίπλα του όπως δείχνουν θαυμαστά γεγονότα του βίου του: Άγγελος τον βοηθά να χτίσει ναό στο ερημικό κελί του. Άγγελος πάλι του προσφέρει φρέσκα ψάρια και τυρί παραμονή μιας μεγάλης τεσσαρακοστής. Ληστής, που παραμόνευε να του κάνει κακό δεν τον βλέπει, ενώ περνά από μπροστά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο άγιος μετέστρεψε τον ληστή, ο οποίος μετενόησε και έγινε μοναχός.

    Ο Άγιος έλλειψε για μικρό διάστημα από το Άγιο Όρος επειδή μετέβη για προσκύνημα και ψυχική ωφέλεια στους Αγίους Τόπους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του δέχτηκε δυο τιμητικές προτάσεις για ν’ αναλάβει το αρχιερατικό αξίωμα απο τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Δωροθέο και τον μητροπολίτη Ικονίου. Όμως, η αγάπη του για την ασκητική ζωή τον ώθησε να τις απορρίψει για να επιστρέψει στην περιπόθητη ησυχία του.

    Κατά την θητεία του στη μονή Φιλοθέου αγωνίσθηκε να την αναμορφώσει. Επέβαλε τάξη και ευπρέπεια. Τη μετέτρεψε από ιδιόρρυθμη σε κοινοβιακή και από βουλγάρικη σε ελληνική. Όμως συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους Βούλγαρους μοναχούς. Γι’ αυτό αναγκάσθηκε να αναχωρήσει.

    Από εκεί πήγε και εγκαταστάθηκε στη Σκήτη Βεροίας με μια μικρή συνοδεία φιλοθεϊτών μοναχών. Στο νέο τόπο εγκατάστασής του μετέφερε το πνεύμα του Αγίου Όρους. Η χάρη του Θεού οδήγησε στον όσιο τα βήματα πολλών πιστών που ήθελαν να γίνουν μοναχοί.