Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Πρώην Ελλάδα

 



Πρώην Ελλάδα, τέως Αθήνα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, άγαλμα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: 


Όταν οι γιάφκες, οι εθνομηδενιστές, οι εγχώριοι Γκρίζοι Λύκοι μαγαρίζουν τον πρωταγωνιστή της Ελευθερίας μας......


Για τη Θράκη και για τον Ελληνισμό

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η εκδήλωση για τη Γενοκτονία από την Τουρκία εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, εναντίον του Ελληνισμού.


Το ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι  ERT NEWS


Το έπος της αντίστασης στο Φασισμό και τον Ναζισμό στα Οχυρά Εχίνου και Νυμφαίας τον Απρίλιο του 1941.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Από τη Βόρειο Ήπειρο στον Εχίνο και την Νυμφαία: Η Θράκη στο έπος της αντίστασης στο Φασισμό και το Ναζισμό το 
1940-1941

Όπως και σε άλλες ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει δυστυχώς στο περιθώριο. Έτσι  πέρα από τη Θρακιώτισα τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων. 

111 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη – Ο Θεοφάνης Μαλκίδης για «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

 



Το σχέδιο, τα μέσα δίωξης και η επόμενη μέρα στο Θρακικό ζήτημα – Η υποχρέωση της Τουρκίας 

Στις 6 Απριλίου 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.

O Γ. Σεφέρης μιλά για τον Θεόφιλο

  




Μιὰ φορὰ κι ἕναν καιρό, καθὼς λένε, ἕνας φούρναρης παράγγειλε σ᾿ ἕνα φτωχὸ ζωγράφο νά τονε ζωγραφίσει τὴν ὥρα ποὺ φούρνιζε ψωμιά. Ὁ ζωγράφος ἄρχισε νὰ δουλεύει, καὶ ὅταν καταπιάστηκε νὰ εἰκονίσει τὸ φουρνιστήρι, ἀντὶ νὰ τὸ φτιάξει ὁριζόντιο, σύμφωνα μὲ τὴν προοπτική, τὸ ἔφτιαξε κάθετο δείχνοντας ὅλο του τὸ πλάτος· ἔπειτα, μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ζωγράφισε πάνω στὸ φουρνιστήρι κι ἕνα καρβέλι. Πέρασε ἕνας ἔξυπνος ἄνθρωπος καὶ τοῦ εἶπε: «Τὸ ψωμὶ ἔτσι ποὺ τὄ ῾βαλες, θὰ πέσει». Ὁ ζωγράφος ἀποκρίθηκε, χωρὶς νὰ σηκώσει τὸ κεφάλι: «Ἔννοια σου· μόνο τὰ ἀληθινὰ ψωμιὰ πέφτουν· τὰ ζωγραφισμένα στέκουνται· ὅλα πρέπει νὰ φαίνουνται στὴ ζωγραφιά!».


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

 

Ήταν 3 Ιανουαρίου του 1911 όταν στον βαρύ χειμώνα της Σκιάθου ο αρχάγγελος κατέβηκε για να πάρει την ψυχή του Αλέξανδρου στον ουρανό. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε ήδη ζήσει 59 βασανισμένα αλλά και  ταυτόχρονα γοητευτικά χρόνια στην γη, ακροβατώντας ανάμεσα στους ήρωες που με λέξεις ζωγράφιζε στο χαρτί, στους ναούς όπου έψαλε τα “τραγούδια του Θεού” και στα καπηλειά όπου το κρασί γινόταν ο πρόσκαιρος αναπαμός του από την φτώχεια και τα βάσανα.


Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Ημερίδα στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 





Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια,  οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Όλοι οι  λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία , τιμούν έναν πρωτοπόρο  πολιτικό, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!



Για τη Θράκη της Γενοκτονίας και για τον Ελληνισμό της αντίστασης

 

Θράκη: Πώς η Τουρκία απειλεί να αφανίσει τους Πομάκους - Τι δεν κάνει η Ελλάδα - ΑΝΑΛΥΣΗ

Θεοφάνης Μαλκίδης 



Για τη Θράκη της Γενοκτονίας, για τον Ελληνισμό της αντίστασης 



Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά



Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού- Θρακιώτες δικαιωθήκαμε;

 

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)

Στις 7 Ιουλίου 2022 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο 4954/2022, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, με το άρθρο 48, ορίστηκε η 6η Απριλίου ως : «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού». Δυστυχώς από την πρόταση αυτή λείπει η λέξη Γενοκτονία, η οποία βεβαίως για εμάς τους Θράκες είναι και το μείζον ζητούμενο προς αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία. Να υπενθυμίσω, ότι η 6η Απριλίου, το λεγόμενο Μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914, σηματοδοτεί την κορύφωση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Η πρωτοβουλία για την αναγνώριση της 6ης Απριλίου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε εδώ και χρόνια, από ενέργειες των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, και επικυρώθηκε με ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006.

Από τότε, και πάλι με πρωτοβουλία των Θρακικών σωματείων – συλλόγων, η ημέρα αυτή τιμόταν με επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και σχετικές ιστορικές ομιλίες, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε παρουσία αρμόδιου κρατικού φορέα. Με το πέρας των ετών και την επιμονή των σωματείων – συλλόγων, φτάσαμε στο σημείο στις εκδηλώσεις αυτές, να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς και βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στην περιοχή του Νομού Έβρου, την πρωτοβουλία για την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού ανέλαβε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), με τη συνδρομή βεβαίως των μελών/συλλόγων που την απαρτίζουν. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους δύο καθηγητές : κ. Ιωάννη Σιδηρά (Εκκλησιαστικό Ιστορικό, Θεολόγο και Νομικό) και Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη (Πολιτικό Επιστήμονα), διοργάνωνε κατά καιρούς εκδηλώσεις, όπου οι ομιλητές παρουσίαζαν όλα τα ιστορικά αδιάσειστα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από Τούρκους και Βουλγάρους. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι όταν αναφέρουμε Θρακικό Ελληνισμό, εννοούμε τον Ελληνισμό που ζούσε για χιλιετίες σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Θράκης, τον οποίο σήμερα διαχωρίζουμε ως Βόρεια (Βουλγαρία), Ανατολική (Τουρκία) και Δυτική (Ελλάδα).


ΟΧΙ

 




Το διάγγελμα   του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ (Απρίλιος 2004)

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.
Η πατρίδα μας διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν…και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.

Η μάχη της Ματαράγκας

 


Οι τουρκικές δυνάμεις:

Η δύναμη των τούρκων ήταν 4.500 πεζικάριοι, 600 ιππείς και τέσσερα ορεινά τηλεβόλα, με αρχιστράτηγο τον Χασάν Πασά της Καρδίτσας. Ο τουρκικός στρατός είχε παραταχθεί σε δύο σώματα: Το ένα από την πλευρά της Καρδίτσας και το άλλο από Καλυβάκια και Ερμήτσι, προερχόμενο από Λάρισα και Φάρσαλα. Φανερός στόχος τους, η περικύκλωση και εξόντωση των επαναστατών.


Τὰ μαῦρα κούτσουρα

 


  

κυρ   

Σοβαρὸς καὶ ἀρχαϊκός, γαλανὸς καὶ ἀνοιχτοπρόσωπος ὁ κὺρ Δημητράκης τ᾿ Ἀγάλλου, μὲ τὰς πλατείας χειρίδας, τὴν κεντητὴν ζώνην, καὶ τὰ στιλπνὰ πανοβράκια του, ἐσύχναζε καθ᾿ ἑκάστην εἰς τὸ Κιόσκι… ἐντὸς τῆς σιδηρᾶς πύλης τοῦ Κάστρου, καὶ ἀντικρὺ εἰς τὸ μικρὸν τζαμί, τὸ ὁποῖον εὑρίσκετο διὰ τὸν τύπον ἐκεῖ, τάχα διὰ τὰς θρησκευτικὰς ἀνάγκας τοῦ μοναδικοῦ Ἀγᾶ, ὅστις εὑρίσκετο ὡς σημεῖον συνδέσμου καὶ ὑποταγῆς ἐφ᾿ ὅλης τῆς νήσου. Ἐκεῖ ἐσυναθροίζοντο ὅλοι οἱ προεστοί, πρόκριτοι καὶ δημογέροντες τοῦ τόπου, διὰ νὰ καπνίζουν τὸ μακρὸν τσιμπούκι, νὰ πίνουν τὸ σερμπέτι, καὶ νὰ συζητοῦν ὡς μεγάλα κεφάλια, τὰ συμφέροντα ὅλης τῆς κοινότητος. Ἐσχάτως μόνον τὸ σερμπέτι ἤρχισε ν᾿ ἀντικαθιστᾷ ὁ καφές, τὸν ὁποῖον ἐκόμισε πρῶτος, ἐπιστρέψας ἄρτι ἐκ τῆς Βλαχίας καὶ τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὁ κὺρ Ἀλεξανδράκης ὁ Λογοθέτης, μεγαλέμπορος καὶ πρῶτος προεστὼς τοῦ Κάστρου.


Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Μνήμη Δημήτρη Βουνάτσου

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ο Δημήτρης Βουνάτσος,  βουλευτής, δήμαρχος και  νομάρχης Λέσβου, ένας εξαιρετικός φίλος, ένας πατριώτης πολιτικός,  που αψήφισε κομματικές γραμμές και έβαλε πάνω από όλα τον Ελληνισμό, πέρασε στην αιωνιότητα.


Φίλε Δημήτρη ο ανιδιοτελής σου αγώνας για τη Λέσβο , το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο, το ελεύθερο Κουρδιστάν, μαζί με την ευθύτητα, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια σου, θα είναι οι αναμνήσεις  μου από εσένα. 


Τώρα που θα ξαναβρεθείς με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με το στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ηλία Ευαγγελίδη,  όπως τότε στη κοιλάδα Μπεκαά με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να τους πεις ότι υπάρχει η μαγιά που άφησαν! 


Αγαπημένε μου Δημήτρη, Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση!

Υ. Γ.

Με την ελληνική σημαία στο φέρετρο, την πιο επαναστατική πράξη που μπορεί να γίνει σήμερα στην πρώην Ελλάδα, με το υπέροχο τραγούδι του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας την "Πέργαμο" να ακούγεται μέχρι τον ουρανό, αποχαιρετούμε το  δήμαρχο, νομάρχη και βουλευτή Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Ίμβρου και Τενέδου, τον αγαπημένο φίλο και μοναδικό Έλληνα Δημήτρη Βουνάτσο.


Ώρα σου καλή Δημήτρη !


6 Απριλίου 1914: Η Γενοκτονία στη Θράκη, το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

6 Απριλίου 1914: Η Γενοκτονία στη Θράκη, το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών


Από την ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου και των Συλλόγων του Λαγκαδά  

 

1.Το γεγονός

 

Στις 6 Απριλίου του 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η κορύφωση της Γενοκτονίας, η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.


Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο

 



Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα δύο παιδιών από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, που το 2018 έπεσε υπέρ πατρίδος κοντά στη Σκύρο, όταν επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.


Οδυσσέας Ελύτης: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”

 


 

Είμαστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο
να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”,
όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν 2.500 χρόνια.
Δεν είναι λίγο αυτό.

 

"Δεν πρέπει να φοβόμαστε την πρόσκαιρη απομάκρυνση των ανθρώπων από την Εκκλησία"

 



Δεν αποκλείεται ο καθένας από μας, για να σταθεί στην πίστη, να πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας είναι αυτοί δισεκατομμύρια· ας μας θεωρούν μωρούς όλοι οι διανοούμενοι και οι αμαθείς. Η απάντησή μας θα είναι μία: «Όσο μικρός και ασήμαντος και αν είμαι, ωστόσο εν Χριστώ, εγώ είμαι σωστός και όχι εσείς που είστε μακριά από τον Χριστό».

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

6 Απριλίου 1914: 111 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη

 





Θεοφάνης Μαλκίδης

Διδάκτoρας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Η Γενοκτονία στη Θράκη

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο  Ελληνισμός της Θράκης,  όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη  το ίδιο  σχέδιο Γενοκτονίας.

Η πρώτη φάση της  Γενοκτονίας στη Θράκη ξεκίνησε το 1908 όταν στο Οθωμανικό κράτος κατέλαβαν την εξουσία οι Νεότουρκοι (Ενβέρ, Ταλαάτ και Τζεμάλ Πασά),  έχοντας  τη στρατιωτική και την  πολιτική καθοδήγηση των στενών συμμάχων τους Γερμανών. Η δεύτερη φάση του μαζικού εγκλήματος ξεκίνησε ταυτόχρονα με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η παγκόσμια σύρραξη έδωσε την κάλυψη για να συνεχιστούν τα εγκλήματα εναντίον του Ελληνισμού.  Η τρίτη και τελευταία, αλλά και πιο σκληρή χρονική περίοδος της Γενοκτονίας (1919-1923) οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Μουσταφά Κεμάλ.  Συνολικά η  Γενοκτονία εναντίον του Ελληνισμού αφαίρεσε  τη ζωή ενός  εκατομμυρίου  Ελληνίδων και Ελλήνων και τα θύματα στη Θράκη ήταν  250.000 με 300.000, ενώ στη Μικρά Ασία 300.000 με 350.000 και στον  Πόντο 350.000.



Η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα

 

Καλάβρυτα


ΣΤΙΣ 6 Ἀπριλίου 1941 ἡ Γερμανία εἰσέβαλε στήν Ἑλλάδα. Την Κυριακη 6 Ἀπριλίου 2025 καί ὥρα 12 μέ 2 τό μεσημέρι η Διεθνής Επιτροπή Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα ὀργανώνει  συγκέντρωση διαμαρτυρίας ἔξω ἀπό τήν γερμανική Πρεσβεία, Ὑψηλάντου 10 στήν Ἀθήνα, ζητῶντας νά καταβάλει ἡ Γερμανία στήν Ἑλλάδα ὅσα τῆς ὀφείλει ἀπό τήν περίοδο τῆς Κατοχῆς πού κράτησε μέχρι τόν Ὀκτώβριο τοῦ 1944 καί πού εἶχε τά ἑξῆς ἀποτελέσματα γιά τήν χώρα μας:

 

Οι οφειλές της Γερμανίας

 



ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 84η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 6 Απριλίου 2025 συμπληρώνονται 84χρόνια από την απρόκλητη επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της πατρίδας μας. Ο στρατός μας, με την γενναία του αντίσταση, ιδίως στη γραμμή των Οχυρών, έδωσε λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας, προκαλώντας τον θαυμασμό συμμάχων και εχθρών! Δικαίως οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι καθώς η πατρίδα μας πολέμησε ηρωικά επί 217 ημέρες, από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως την 1η Ιουνίου 1941, εναντίον των δύο κύριων δυνάμεων του Άξονα, που μέχρι τότε έμοιαζε ανίκητος.