Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Οι Ύβρεις του κράτους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το έθνος, το οποίο έχει υποστεί μία ατιμώρητη Γενοκτονία



Θεοφάνης Μαλκίδης

 Οι Ύβρεις του κράτους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το έθνος,  το  οποίο έχει υποστεί μία ατιμώρητη  Γενοκτονία και φέτος συμπληρώνονται εκατό έτη από την ολοκλήρωση της: 


Μία ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς στην Τουρκία

 

"Ρώτα την καρδιά σου" - Μία ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!
"Ρώτα την καρδιά σου" - Μία ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!

Ρώτα την καρδιά σου" - Μία ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!


Πρόκειται για μία ταινία του 2010 με τίτλο "Ρώτα την καρδιά σου" (Yuregine Sor) που πραγματεύεται ένα θέμα ταμπού για την Τουρκία: τους κρυπτοχριστιανούς και πιο συγκεκριμένα αυτούς του Πόντου! Φυσικά αυτήν την ταινία, αναμένουμε με περιέργεια αν θα την "παίξουν" οι δικοί μας τηλεοπτικοί σταθμοί μιας και έχουν βαλθεί να επιλέγουν να προβάλλουν μόνο τούρκικα προγράμματα.

Για το θέμα των κρυπτοχριστιανών έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά. Πρώτη φορά αυτό το θέμα έγινε ταινία, από τον σκηνοθέτη Υusuf Kurcenli. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1947 στη Μαύπαρη της Ριζούντας του Πόντου.

Υπόθεση ταινίας: Μία ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε μία Μουσουλμάνα, την Esma και έναν κρυπτοχριστιανό, τον Mustafa. Πως αντιδρά η μητέρα του Μουσταφά, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της θέλει να "κλέψει" την μουσουλμάνα Esma; Πως ο μικρός της οικογένειας, μαθαίνει ότι η οικογένειά του δεν είναι μουσουλμάνοι όπως νόμιζε, αλλά...

Πως ο παππούς ενώ πηγαίνουν να τον κηδέψουν ως μουσουλμάνο, τελικά καταλήγει σε χριστιανικό νεκροταφείο; Όσοι έχουν ρίζες από εκείνα τα μέρη και έχουν ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ιστορίες, το λιγότερο θα συγκινηθούν...

Μέγας Αλέξανδρος – Φορολογία









Ἐπίκαιρος ἀλλὰ καὶ διαχρονικὸς εἶναι καὶ ὁ παρακάτω λόγος τοῦ Μ. Ἀλέξανδρου. 

Γλυφό νερό



 Τίτλος του βιβλίου: «Γλυφό Νερό»… Οι μνήμες είναι τα μάτια της ψυχής, και μέσα από τη γραφή του ο Αντρέας Σταύρου, έφεδρος ανθυπολοχαγός Καταδρομών της γενιάς του πολέμου, ανατέμνει γεγονότα, χαράσσει ψυχές.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Μικρά Ασία και παιδεία






Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μικρά Ασία και παιδεία 

Από την ομιλία στην εκδήλωση του Προτύπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πολιτιστικού Σωματείου "Κιβωτός του Γένους". Μυτιλήνη Αύγουστος 2022. 

Η έρευνα για το ζήτημα των Ελλήνων του Πόντου, το  σύλλογο «Πόντος» της Μερζιφούντας και για την προσφορά του στον Ελληνισμό οδήγησε στην ανακάλυψη ενός σημαντικού έργου ενός  μαθητή του Κολλεγίου «Ανατόλια», του Ευθύμιου Κουζινού.


Εμμανουήλ Χατζηδάκης: Ο ήρωας Χανιώτης Συνταγματάρχης που έπεσε στην Κύπρο

 

Ο ήρωας Χανιώτης Συνταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζηδάκης, έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους, κατά την αεροπορική προσβολή που έγινε στις 15:30 στις 22 Ιουλίου 1974, μισή ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής στην Κύπρο.

Απογραφή : Πού αυξήθηκε και πού μειώθηκε ο πληθυσμός


Τα δεδομένα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα – Αύξηση πληθυσμού σε μία μόνο περιφέρεια

Με τρόπους



 Να ελπίζεις, να ελπίζεις πάντα, πως ανάμεσα στους ανθρώπους που τους ρημάζει η τρομερή “ευκολία”, 

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος "Πόντος" Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος "Πόντος" Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη .

Από την ομιλία στην εκδήλωση του Προτύπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πολιτιστικού Σωματείου "Κιβωτός του Γένους". Μυτιλήνη Αύγουστος 2022. 

Süddeutsche Zeitung: Θα πληρώσουν και οι Έλληνες τη ζεστασιά των Γερμανών;

 

Süddeutsche Zeitung: Θα πληρώσουν και οι Έλληνες τη ζεστασιά των Γερμανών;

Τολμηρό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

“Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών” γράφει η Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.

 

Δερβενάκια 1822

 «Απάνω τους Έλληνες!»


Με μια φωνή γεμάτη δίψα για Ελευθερία ο Νικηταράς των Ελλήνων δίνει την προσταγή.

Η ΕΟΚΑ αντιστάθηκε στην τουρκανταρσία;




Το θέμα έφερε στο φως, κατά πως τη βόλεψε, η τουρκοκυπριακή «Αβρούπα». Με τίτλο «δέστε το ρεζιλίκι» και υπότιτλο «έβαλαν μέλη της ΕΟΚΑ στο Κρατικό Λαχείο ως μουτζαχίντ» προκάλεσε σάλο στα κατεχόμενα. Το «κρατικό» λαχείο κυκλοφόρησε για την 58η επέτειο της μάχης των Κοκκίνων και απεικόνιζε αγωνιστές που αντιστάθηκαν στην τουρκανταρσία και μόλις είχαν ανακαταλάβει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Μικρά Ασία : Λίκνο πολιτισμού- κιβωτός παιδείας

 




Σας προσκαλούμε στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στο πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 και ώρα 7 μμ.



Ομιλητές:

- Χρήστος Τερέζης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών 

- Αγγελική Ράλλη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

- Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

- Δημήτρης Αιβαλιώτης, καθηγητής πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης του Παν. Αιγαίου

Συντονιστής: 

Γεώργιος Διγιδίκης, τ. καθηγητής πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης του Παν. Αιγαίου 

Ψυχή



 Αυτό που περιμένω κάθε χρόνο, με μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή: 

Όταν νίκησε το πάθος για Ελευθερία

 


Ιούλιος 1822 - Η Μάχη στα Δερβενάκια

Αιχμάλωτοι στους εισβολείς

 


ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΎΠΡΙΟΙ ΜΙΛΟΎΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΎΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΊΑΣ...


ΚΑΙΡΌΣ ΝΑ ΠΟΎΜΕ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥΣ..

Εικονογραφημένη Μυθιστορία (κόμικ) με τίτλο << ΑΝΔΡΕΙΟΣ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ>>


Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, με ιδιαίτερη χαρά, υποδέχεται μέσα από τις εκδόσεις της την πρώτη της εικονογραφημένη μυθιστορία (κόμικ) με τίτλο << ΑΝΔΡΕΙΟΣ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ>>, βασισμένο στην αληθινή ιστορία του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας, του ξεχασμένου αλλά ηρωϊκού Περσέα. Ο ΑΝΔΡΕΙΟΣ έρχεται με γλαφυρό τρόπο και σκοπτικό ύφος να δώσει μια ηχηρή απάντηση στη λήθη και στην επιχειρούμενη σήμερα γενοκτονία της μνήμης. Έρχεται με σκοπό να αφυπνίσει και να ενημερώσει αλλά και να μας ταξιδέψει, μικρούς και μεγάλους, βροντοφωνάζοντας ότι ο χειρότερος ιός είναι τελικά αυτός της διχόνοιας. Καλοτάξιδο !!

 
Λίγα λόγια από τους δημιουργούς του κόμικ.

” Η αιώνια ρήση «Διαίρει και βασίλευε», δείχνει τελικά πόσο διαχρονική είναι διαβάζοντας τούτο το κόμικ. Πόσο επίκαιρο είναι αλήθεια και πόσο θα μας δείχνει πάντα πως οι σκοτεινές δυνάμεις ποτέ δεν κοιμούνται. Φυσικά ούτε και αυτοί που κυνηγούν το Φως και την χάρη του Θεού δεν έχουν ύπνο, μα και ο Θεός δίδει την χάρη Του σε όσους την αναζητούν. Ζητήσαμε και εμείς απλά από τον Πανάγαθο την Θεία Έμπνευση ως καλλιτέχνες της κακιάς ώρας και δημιουργήσαμε αυτό το έργο το οποίο έγινε πριν 5 χρόνια και τελικά η ΕΡΩ ήρθε και μας στήριξε στην έκδοσή του. Το έργο αυτό είναι όλη η αλήθεια μετά την πτώση της Μακεδονίας το 168 π.Χ και ταυτόχρονα αναλύει και τον αιώνιο διχασμό που οδηγεί πάντα στην καταστροφή. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η μορφή του Περσέα ως παράδειγμα γονιού, πατριώτη και ανθρώπου που σεβόταν τις αξίες. Ήταν ξεχασμένος εσκεμμένα και αυτή η λήθη οδήγησε στα τραγελαφικά λάθη της σύγχρονης ιστορίας και στον εύκολο εθνομηδενισμό προς χάριν τάχα της Προόδου. Όμως  πραγματική πρόοδος είναι μόνο ό,τι υπηρετεί την Αλήθεια! Ο τίτλος είναι συμβολικός. Ο Ανδρείος και ο Γόργος μπορεί να είσαι εσύ και ο πλησίον. Καλοτάξιδο και φυσικά μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες προς την ΕΡΩ και τις τόσες ευλογίες που μας συνοδεύουν, το αφιερώνουμε σε όλον τον κόσμο που διψά για αλήθεια και θέλει να είναι ελεύθερος. Και τω θεώ Δόξα.” 

 
Οι δημιουργοί 
Γιώργος Λαζαρίδης 
Ανδρέας Σιδηρόπουλος
 

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Μνήμη Αυγουστή Ευσταθίου

 


Έφυγε χθες 1η Αυγούστου 2022, από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ματρόζος» που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά. 


Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς. Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήταν οι φτωχότεροι της Πόλης. Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατο του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής σε ηλικία 6 χρονών πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του. 


Ο Αυγουστής, όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση-Ένωση. Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των πρωτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίσθηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας.

Η Ελλάδα του Γκάτσου

 


Σ' έβγαλα  στου  Ηλίου  τ' ανηφόρι                        στα  σοκάκια  τα  πλατιά    

Κύπρος Μικρά Ασία



 Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού» δηλώνει παρούσα και φέτος, 26 χρόνια από τις δολοφονίες των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Με την πληγή της τουρκικής κατοχής να παραμένει ανοικτή, καλεί τους ανθρώπους της Κύπρου σε εκδήλωση μνήμης, αντίστασης και αξιοπρέπειας, στο οδόφραγμα της Δερύνειας το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στις 20:00, μέρα που θυμίζει σε όλους την Ακανθού, τον Καραβά, τη Λάπηθο και άλλα χωριά που καταλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό το 1974. 

Αναστάσιος Πολυζωίδης: Άνθρωπος γενναίας ψυχής

 


Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης (1802-1873) χαρακτηρίστηκε «άνθρωπος γενναίας ψυχής» από τον φίλο του Γεώργιο Τερτσέτη (1800-1874). Να σημειωθεί ότι ο Τερτσέτης χαρακτήρισε έτσι τον Πολυζωίδη στην πανηγυρική ομιλία που θα εκφωνούσε στην Βουλή των Ελλήνων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στις 15 Απριλίου 1874. 

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Μικρά Ασία - Λέσβος

 



Σας προσκαλούμε στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στο πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 και ώρα 7μμ.

Ομιλητές:

- Χρήστος Τερέζης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών 

- Αγγελική Ράλλη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

- Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

- Δημήτρης Αιβαλιώτης, καθηγητής πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης του Παν. Αιγαίου

Συντονιστής: 

Γεώργιος Διγιδίκης, τ. καθηγητής πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης του Παν. Αιγαίου 

Ίων Δραγούμης

 



[Θέλω νά εἶμαι ὡραῖο δεῖγμα ἀνθρώπου Ἕλληνος. Νὰ σκοπός μιᾶς ζωῆς!

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ]

¨Η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα¨…

 


Σε δηλώσεις που έκανε ο Ομέρ Τσελίκ-

εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΑΚΡ, 

μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :


Δεν ξεχνώ



 Πριν 48 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκε η «ειρηνική», κατά τους Τούρκους, ΕΙΣΒΟΛΗ, στην προαιωνίως βασανισμένη Κύπρο. Συμπονούμε τους Έλληνες Κύπριους συμπατριώτες μας, τους γονείς και τους παππούδες μας, που αυτές τις μέρες, ξαναζωντανεύουν τις αναμνήσεις και τον θυμό τους. Θυμό, γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες. 

Όνειρο

 


Τη νύχτα  εκείνη αρνήθηκα ν΄ ακολουθήσω  πια