Θεοφάνης Μαλκίδης
Πλήρης εθνική κυριαρχία παντού.
Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αλέρτ.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ο εμπνευστής |
ανάμεσα στην Αρχαία Μεσημβρία και την Αρχαία Μαρώνεια, ξεκίνησε η ανέγερση τουναού του Αγίου Ευγενίου, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, που ήθελε τουςναούς να προηγούνται της δημιουργίας των πόλεων.
Στους Μύλους κοντά στην λίμνη Λέρνης 10 λεπτά έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Παρ’ όλη την τεράστια σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. Όταν το 1825 ο Ιμβραήμ κατέβηκε στην Πελοπόννησο, οι Μύλοι προσβλήθηκαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου από μια φάλαγγα Αιγυπτίων (5-6.000 πεζοί, 600 ιππείς με πυροβόλα). Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.
Σαν σήμερα πριν 37 χρόνια, η λιλιπούτεια στον ομαδικό αθλητισμό, Ελλάδα κέρδιζε την παντοδύναμη Σοβιετική Ένωση, την μια από τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής. Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από την ΡΗΞΗ τ. 29 που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1987 γιατί αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!
Ξαφνικά µέσα στην καλοκαιριάτικη και εθνική xαύνωση του σταθεροποιητικού προγράμματος που βαίνει κατά κρημνών και τον ξαφνικό καύσωνα ήρθε η εθνική Ελλάδας, ο Γκάλης, ο Πολίτης και οι υπόλοιποι να ξυπνήσουν µια απωθηµένη εθνική περηφάνεια και να διεκδικήσουν από τον Παπανδρέου και το Μητσοτάκη µια άλλη πρωτοκαθεδρία, έξω και πέρα από τις αθλιότητες της πολιτικής τους.
Παρακάτω είναι η πρόσκληση για τον εσπερινό του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία της Θράκης. Αλήθεια γιατί δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον οραματιστή και της πόλης και θεμελιωτή του Ιερού Ναού;
Ούτε ενενήντα ημέρες δεν πέρασαν από την εκδημία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και ξεχάστηκε ο αγώνας του για τον Ελληνισμό, ;
Μια διόρθωση στο πρόγραμμα, μια σχετική προσθήκη, θα ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.....
Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 11 πμ στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Καλονέρι Γορτυνίας, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία των ιερών οστών του ηρωικώς πεσόντα στρατιώτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Αναστάσιου Κρατημένου.
Παρουσίαση του αφιερώματος του περιοδικού «Τετράδια» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Ιουνίου οι εκδόσεις Στοχαστής, το περιοδικό «Τετράδια» και το βιβλιοπωλείο Το Έρμα.
Στην εκδήλωση ομιλητές είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και ο συγγραφέας Λουκάς Αξελός, διευθυντής και ιδρυτής των εκδόσεων «Στοχαστής» (1969) και του περιοδικού «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας & Κριτικής» (1980).
Καλωσόρισμα απευθύνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.
O Σπύρος Πισσάνος (10 Νοεμβρίου 1919 – 6 Ιουνίου 2016) ήταν Έλληνας αεροπόρος που πολέμησε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μοίρα των εθελοντών Αμερικανών πιλότων American Eagles της RAF και στην 4η Μοίρα Δίωξης της Αμερικανικής USAF.
Τελείωσε τον πόλεμο σαν Σμηναγός, με 10 καταρρίψεις, στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο αμέσως μετά τον πόλεμο διάστημα υπήρξε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων. Μέχρι σήμερα ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εν αποστρατεία Συνταγματάρχης της USAF. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο του ‘The Flying Greek’ περιγράφοντας την περιπέτειά του στην Αμερική και τις προσωπικές του αναμνήσεις από τον πόλεμο.
Του ιστορικού ερευνητή, Γιάννη Κιουλέκα,
«Πρέπει να δεχθούμε τη διαδικασία αποσύνθεσης της Τουρκίας σαν μιά υπαρκτή πραγματικότητα και να μην κάνουμε τη σκέψη ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να τη σταματήσει κανείς. Να εκδηλώσουμε στους αγώνες για αυτοδιάθεση των χριστιανικών εθνών την απεριόριστη συμπάθεια μας. Τους αγώνες αυτούς να τους χαιρετίσουμε προπάντων σαν ένα αγωνιστικό μέσο κατά της τσαρικής Ρωσίας & να υποστηρίξουμε με έμφαση την ανεξαρτησία τόσο από τη Ρωσία όσο & από την Τουρκία.» [1]
Δε με ενδιέφερε το Ελληνικό... αλλά το καλό και το αρεστό.
Συνέβη όμως πολλές φορές γυρεύοντας το καλό, να συναντήσω το Ελληνικό.
Την πεποίθηση ότι καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, αυτό που χρειάζεται ο κυπριακός λαός είναι να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα και να ειπωθούν οι αλήθειες που οδήγησαν στην καταστροφή της μισής μας πατρίδας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανοίγοντας τστο Πανεπιστήμιο Κύπρου τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Στρατιωτικές όψεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο».
Την ίδια ημέρα της μάχης στο Μανιάκι, δηλ. την 20η Μαΐου 1825, έγινε και η ιστορική ναυμαχία στο ακρωτήρι Κάβο Ντόρο, στο στενό του Καφηρέα. Τριανταπέντε ελληνικά πλοία με τρία πυρπολικά αντιμετώπισαν πάνω από πενήντα τουρκικά, που συνόδευαν σαράντα φορτηγά, τα περισσότερα με ξένες σημαίες.
Υποδοχή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στον Ι.Ν. Γεννήσεως Του Σωτήρος Κρύας Βρύσης, στις 11 το πρωί της 16ης Ιουνίου, η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια ο ενταφιασμός στα Κοιμητήρια.
Στις 14 Μαΐου 1824, αιγυπτιακά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από την Αλεξάνδρεια και ενώθηκαν με τον στολίσκο του Γιβραλτάρη, στον κόλπο της Σούδας. Κατόπιν έπλευσαν πρός την Κάσο, κανονιοβόλησαν τις οχυρώσεις της και επέστρεψαν άπρακτα. Οι Κασιώτες, διαβλέποντας τον άμεσο κίνδυνο, έστειλαν δεκάδες επιστολές στην Ελληνική κυβέρνηση του Κουντουριώτη, του Κωλέττη και του Μαυροκορδάτου, εκλιπαρώντας για βοήθεια…
Τόν Ἰούνιο τοῦ 1822, ἀφοῦ ὁ ἑλληνικός στόλος, στόν ὁποῖο συμμετεῖχε δέν κατάφερε νά σώσει τή Χίο ἀπό τίς τρομερές τουρκικές σφαγές, ὁ Κανάρης ἀνέλαβε νά βάλει μπουρλότο στήν τουρκική ναυαρχίδα τοῦ Καπετάν Πασᾶ Καρᾶ Ἀλῆ, τήν ἐπικεφαλῆς τοῦ στόλου πού ἔκαψε τό νησί.
Τήν ἐπιχείρηση θά ἐκτελοῦσαν τά πυρπολικά τοῦ Κανάρη καί τοῦ Πιπίνου.
Στό ἐγχείρημα βοήθησαν δύο παράγοντες: ἀφενός ὅτι ἡ νύχτα ἦταν πολύ σκοτεινή καθώς δέν εἶχε φεγγάρι καί ἀφετέρου ὅτι στό κατάφωτο κατάστρωμα τῆς ναυαρχίδας οἱ Τοῦρκοι, κάπου δυό χιλιάδες, γιόρταζαν τό Μπαϊράμι κι ἔτσι τά μέτρα φρούρησης ἦταν ἐλλιπῆ.
Ἡ κηδεία τοῦ Καραϊσκάκη
Ὁ Καραϊσκάκης ἐκηδεύθη τὴν ἑπομένην τοῦ θανάτου του ἐν Σαλαμῖνι, κατὰ ρητὴν παραγγελίαν του. Ἡ κηδεία του ὑπῆρξε πάνδημος, ἐτελέθη δὲ ἐν βαθυτάτῃ συγκινήσει. Λόγον ἐπικήδειον ἐξεφώνησεν ὁ Γεώργιος Αἰνιάν, ἀδελφὸς τοῦ Δ. Αἰνιᾶνος, γραμματέως καὶ βιογράφου τοῦ Καραϊσκάκη. Ὁ λόγος οὗτος εὑρίσκεται ἐν τῷ ἀρχείῳ τῶν χειρογράφων τῆς Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης ὅθεν καὶ παρελάβομεν αὐτόν.
Δημοσιεύθηκε
21 λεπτά πρινστις
11 Ιουνίου 2024
Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι γεγονός!
Σε επικήδειο λόγο της η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους τόνισε ότι το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις πιο τραγικές πτυχές της τουρκικής εισβολής και πως «είναι υποχρέωσή μας ως Πολιτεία να επιδιώξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας».