Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Φώτης Κόντογλου: Αν θέλεις να δοκιμάσεις την πίστη ενός χριστιανού, μίλησέ του για τον ασκητισμό

 

Όταν μιλήσεις στους ψευτοχριστιανούς για σκληρή άσκηση στο κορμί και στο πνεύμα για την αγάπη του Χριστού, θυμώνουνε, σε λένε φακίρη, ειδωλολάτρη, βάρβαρο.

Φρέντης (Διονύσιος) Μπελέρης: Παράβαση του Συντάγματος στο Δήμο Χειμάρρας!

 

«Ένα νομικό κουβάρι αδύνατο να επιλυθεί. Ένα χάος δημιουργήθηκε με τη συμβολή της εισαγγελίας και του ειδικού δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, που δεν έχουν το θάρρος να πουν ΟΧΙ στον κ. Ράμα», γράφει ο Φρέντης Μπελέρης.

Κύπρος

 Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Μια διαφορετική ημέραΗ συνταξιούχος  εκπαιδευτικος 

Σόνια 


Ευθυμιάδου στο 

3ο Δημοτικό 

Σχολείο Καστοριάς!


Σήμερα πέρασα μια υπέροχη μέρα: πήγα εκδρομή στη χώρα της ελπίδας! Μιας ελπίδας ολοζώντανης και σπαρταριστής πως, ναι, το αύριο θα είναι φωτεινό και όμορφο!

Καλεσμένη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, στην 

Στ’ τάξη του, από τη δασκάλα κ. Ελένη Κομπάνη, 

συζήτησα με τα παιδιά της τάξης αυτής για τους Πόντιους και την Ιστορία τους. 

Πήγα να γράψω “μίλησα στα παιδιά”, αλλά στην 

πραγματικότητα συζητήσαμε κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο! Κι οι ερωτήσεις τους επιπέδου και βάθους, όχι αστεία! 

Με ρώτησαν τα πάντα, ακόμη κι αν έχουν μείνει εκεί 

Έλληνες! Άκουγαν, έβλεπαν και ρωτούσαν! 

Όχι εύκολα πράγματα! Τους ζήτησα κάτι: 

όσοι έχουν ποντιακή καταγωγή καλό είναι να ξέρουν την περιοχή καταγωγής τους. Κάποια παιδιά ξέραν ήδη: 

“Από την Κερασούντα”, έλεγαν κι η συγκίνησή μου 

ξεχείλιζε. Αν εγώ είμαι τρίτης γενιάς Πόντια, αυτά 

είναι πια πέμπτης γενιάς ποντιόπουλα και ξέρουν!!!

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τέτοιοι μαθητές, τα αξίζουν κι οι δάσκαλοί τους και το σχολείο τους, το οποίο διευθύνει η κ. Δώρα Τελλίδου! Πήγα να διδάξω και διδάχτηκα! 

Μα προπαντός χάρηκα κι ευχαριστήθηκα ένα ξεχωριστό πρωινό με ένα πραγματικά ξεχωριστό κοινό!

 Στο κοινό αυτό κι η μικρή Πόντια, η Αθηνά, που

 θυμόταν πολύ καλά το ονοματεπώνυμο του ομιλητή 

από τον οποίο άκουσε πέρσι μια από τις ιστορίες 

που τους αφηγήθηκα κι όταν τη ρώτησα χωρίς να 

περιμένω πως θα ξέρει, “Θεοφάνης Μαλκίδης” μου είπε, 

αφήνοντάς με άναυδη!!!

ΟΧΙ

 
Το διάγγελμα  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα για το σχέδιο ΑΝΑΝ (Απρίλιος 2004)

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.
Η πατρίδα μας διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν…και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.


Εἴμαστε στό «Ἐμεῖς» κι ὄχι στό «Ἐγώ» (Γ. Μακρυγιάννης)

 


25η Μαρτίου 1821! Οἱ σκλαβωμένοι Ἕλληνες, μήν ἀντέχοντας ἄλλο τόν, ἐπί τετρα-κόσια χρόνια, σκληρό καί αἱμοσταγῆ ζυγό τοῦ Τούρκου κατακτητῆ, ὕψωσαν τό λάβαρο τῆς Ἐπανάστασης. Ἦταν ἡ μέρα πού γιόρταζαν τόν «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», ἐπειδή ὁ Ἀγώνας τους γινόταν «γιά τοῦ Χριστοῦ τήν πίστη τήν ἁγία καί τῆς Πατρίδος τήν ἐλευθερία». Ἐπειδή πίστευαν, ἀκράδαντα, πώς μόνο μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ θά ἔφερναν σέ πέρας αὐτό τό μεγάλο ἐγχείρημα, μέ τίς ἐλάχιστες δυνάμεις καί τά ἰσχνά μέσα πού διέθεταν.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Μετά από πενήντα χρόνια η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα της 33ης Μοίρας Χριστάκη Αλεξάνδρου Αλεξανδρίδη

 


Εξόδιος ακολουθία και ταφή του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα της 33ης Μοίρας  Χριστάκη Αλεξάνδρου Αλεξανδρίδη 

Το βράδυ πριν την 1η Απριλίου 1955

  

Πέρασαν κιόλας 69 χρόνια από το ένδοξο εκείνο πρωινό της 1ης Απριλίου του 1955, όταν μαζί με τις εκρήξεις των αμούστακων παλληκαριών της θρυλικής ΕΟΚΑ ξύπνησε και η προαιώνια λαχτάρα για τη λευτεριά και Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα.


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

 

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ο δικός μου Μιχάλης

 Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε...


Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε...

Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Μόνο η πινακίδα της έχει μείνει, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Ευγένιο, να θυμίζει την ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη ρινΠριν από μερικές μέρες απεβίωσε, σε ηλικία 73 ετών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και ένας άνθρωπος που είχε μεγάλες ελπίδες για τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρόλο που αυτές ποτέ δε ευοδώθηκαν. 

Να θυμίσουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, μια πόλη η οποία θα κατοικούνταν από τους νέους Πόντιους πρόσφυγες, που θα ήταν ταυτόχρονα Ποντιακή, Θρακική, Βαλκάνια, Ευξείνια. Εκείνη την εποχή υπήρξε κινητικότητα για το θέμα, και βρέθηκε μάλιστα και ο χώρος, στην περιοχή των Πετρωτών, όπου θεμελιώθηκε στη συνέχεια, ο ναός του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντος.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Η πατριωτική παρακαταθήκη που αφήνει

 


Λίγες είναι οι πολιτικές μορφές της Μεταπολίτευσης που έχουν μείνει καθαρές, ακηλίδωτες από τα στίγματα της διαφθοράς, του ενδοτισμού και της παρακμής στη συλλογική μνήμη. Μια από αυτές τις λίγες, τις διαλεχτές είναι εκείνη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης– Ένας μεγάλος Έλληνας
«Δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα νησιών. Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα. Ένα είναι το πρόβλημα. Η Τουρκία». Αυτά είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ένα από τα πρώτα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Και οι χιλιάδες σύνεδροι, όρθιοι αποθέωναν για πολλή ώρα αυτόν τον μεγάλο Έλληνα και εμβληματική μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Χαρίτα Μάντολες

 


Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Σωτήρη Θαλασσινού Κηδεύτηκε  πριν απο λίγες ώρες ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος αστυνομικός 

Σωτήρης Θαλασσινός. 

Ο Σωτήρης Θαλασσινός συνελήφθη τον Αύγουστο του 1974 και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Τουρκοκύπριους στην Άσσια, όπου είχε καταφύγει με τη σύζυγο του Χρυστάλλα και τη μικρή τους κόρη, Μαρία. 

Ο λόγος της κόρης του στον επικήδειο μετρημένος, μεστός, συγκινητικός, πονεμένος, πικραμένος και αντάξιος της σύντομης ζωής του τιμημένου και άξιου πατέρα της. 

Τα δάκρυα λιγοστά αφού αυτά έρεαν ασταμάτητα για πενήντα  χρόνια.  ΑΘΑΝΑΤΟΣ


Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη, Κατοχή

 Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 η πατρίδα μας δέχθηκε την απρόκλητη γερμανική εισβολή.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ο… προφήτης της κρίσηςΤο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη ζωή. Το 1996 είχε προβλέψει πως, αν η χώρα δεν άλλαζε ρότα, θα ερχόταν αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση. Η ιστορική ομιλία του


Για τον Μιχάλη ΧαραλαμπίδηΤου Δημήτρη Ζακαλκά,


νομικού, πρώην δημάρχου Αξιού


Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη που έφυγε από κοντά μας.  


Με συγκίνησε βαθιά ο θάνατός του. Αν κρίνω από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις σκόρπιες κουβέντες δεξιά κι αριστερά, τον ίδιο ανυπόκριτο σεβασμό και εκτίμηση διέγνωσα σε πολλούς. Η αναγνώριση δεν περιορίζεται μόνο στον ποντιακό ελληνισμό (για τη δικαίωση του οποίου σθεναρά και επίμονα αγωνίστηκε) αλλά επεκτείνεται σε όλους όσοι τον γνώρισαν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν δεν ταυτίστηκαν απόλυτα με τις πολιτικές του θέσεις.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Ένας πολιτικός που παρήγαγε ιδέες μέσα από την ιστορία της Ελλάδας
Αφήνει τεράστιο κενό στην πολιτική και την πνευματική ζωή της Ελλάδας. Το μεγάλο του επίτευγμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και το ανεκπλήρωτο όραμα.


 

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Αιώνια ευγνωμοσύνη στους ΗΡΩΕΣ

 Θεοφάνης Μαλκίδης 

Αιώνια ευγνωμοσύνη στους ΗΡΩΕΣ 

Μία φωτογραφία οποία οποία δεν θα εμφανιστεί πουθενά και κανένα δελτίο ειδήσεων δεν θα παρουσιάσει την είδηση.


Έγινε πριν από λίγο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, η κηδεία των  ιερών οστών των  Ελλήνων στρατιωτών,  των ηρώων που αντιστάθηκαν στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974 και ήταν αγνοούμενοι για πενήντα χρόνια!


Και επειδή εκτός από τις οικογένειες τους δεν θα τους μνημονεύσει κανένας θεσμικός, κανένας από αυτούς που είναι έτοιμοι να παραδώσουν και την ελεύθερη Κύπρο στην Τουρκία, ας το πράξουμε εμείς  ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη για τη θυσία τους


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ  《ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ 》


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 《ΛΕΥΚΩΣΙΑ 》


ΠΑΠΑΪΩΆΝΝΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ  《ΛΕΥΚΩΣΙΑ 》


ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  《 ΞΥΛΟΤΎΜΠΟΥ 》


ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  《ΔΥΜΕΣ》


ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΗΡΑΚΛΗΣ    《ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝΑΣ 》

 

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ  ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ  《ΠΑΛΑΙΚΥΘΡΟ》


ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΟΣ  《ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ 》


 ΙΩΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΣ  《ΝΗΣΟΥ 》


ΚΑΤΑΛΑΝΟΥ  ΚΩΣΤΑΣ   《ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ》


ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ  《ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ》


ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ  《ΠΕΝΤΑΓΕΙΑ 


ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 《 ΑΓΙΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ》


ΠΑΝΑΓΗ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ 《 ΜΑΡΑΘΟΒΟΥΝΟ》 


ΜΑΡΚΟΣ ΠΙΤΤΗ  《ΔΑΛΙ 》


Αθάνατοι!


Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για την καταδίκη της Τουρκίας, για τον πρωταγωνιστή της ανάδειξης του εγκλήματος

ΠΚΜ: Αυτές θα είναι οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων


 Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για την καταδίκη της Τουρκίας, για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον  πρωταγωνιστή της  αποκάλυψης και της ανάδειξης του μαζικού εγκλήματος


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ.


110 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη – Ο Θεοφάνης Μαλκίδης για «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»
Το σχέδιο, τα μέσα δίωξης και η επόμενη μέρα στο Θρακικό ζήτημα – Η υποχρέωση της Τουρκίας 

Στις 6 Απριλίου 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.

Κύπρος 1974

 Την Κυριακή  7 Απριλίου 2024 θα γίνει η κηδεία των Ηρωικων Πεσόντων του 286ΜΤΠ με τα επιπρόσθετα ιερά οστά των αδικοχαμένων αδελφών μας . 

7 Απριλίου. Αγνοούμενοι. Κύπρος 1974
Αγνοούμενοι Κύπρος 1974Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Λευκωσία ώρα 11πμ θα γίνει η κηδεία  και η ταφή των  16 πολεμιστων  του 286ΜΤΠ που έπεσαν Ηρωικά Μαχόμενοι στις 15 Αυγούστου του 1974 στο λόφο Λαπατσα της κατεχόμενης Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας.


Η δική μας 1η Απριλίου

 


 ΚΑΠΟΙΕΣ ἐπετείους δέν πρέπει νά τίς ξεχνᾶμε.

Η δική μας 1η Απριλίου

Ἡ ἑλληνική ἱστορία βρίθει γεγονότων πού εἶναι ἀξιομνημόνευτα, καί τοῦτο γίνεται ἐνίοτε δικαιολογία γιά νά περνοῦν κάποια σέ δεύτερη μοῖρα. Δέν ἐπιτρέπεται ὅμως νά λησμονοῦμε ἐπετείους ἀπό τίς ὁποῖες ἔχουμε πολλαπλῶς νά διδαχθοῦμε.